
Centrala nucleară de la Zaporojie, cel mai periculos loc din Europa
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, cere de „urgență” o „inspectie” a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) la centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, aflată sub controlul Rusiei.
Jens Stoltenberg a declarat miercuri că este "urgent" ca o "inspecţie" a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să aibă loc la centrala nucleară de la Zaporojie, în condițile în care loviturile se înmulțesc.
Citeste si: Zelenski, avertisment pentru locuitorii din Crimeea. Noi bombardamente în Odesa cu rachete de croazieră
Ocuparea sitului de către soldaţi ruşi "reprezintă o ameninţare gravă pentru securitatea şi siguranţa acestei facilităţi, care creşte riscurile de accident sau incident nuclear", a afirmat șeful NATO în cadrul unei conferinţe de presă.
"Este urgent să fie autorizată o inspecţie a AIEA şi să se obţină retragerea tuturor forţelor ruse" din acest sit", a precizat el.
LIVE: NATO Secretary-General Jens Stoltenberg and Kosovo Prime Minister Albin Kurti hold a briefing https://t.co/5jwilbp5aG
— Reuters (@Reuters) August 17, 2022
Noi temeri legate de o "catastrofă nucleară"
Controlul rusesc de la Zaporojie "pune în pericol populaţia Ucrainei, ţărilor vecine şi comunităţii internaţionale", a subliniat el, după o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.
Loviturile care au vizat recent centrala, declanşând temeri privind o catastrofă nucleară, au provocat săptămâna trecută o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU şi directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a pledat pentru trimiterea unei misiuni la faţa locului "în cel mai scurt termen" pentru inspectarea sitului.
Citeste si: Vladimir Putin: "Vom elibera regiunea Donbas pas cu pas". Rusia dă arme tuturor aliaților săi
Rusia a acuzat serviciile ONU că au împiedicat misiunea AIEA. Ucraina s-a opus la rândul ei, considerând că inspecţia ar legitima ocupaţia rusă a sitului în ochii comunităţii internaţionale.
Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și a fost ocupată la începutul lui martie de trupele ruseşti.
Din 5 august, Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardamente, în contextul în care tirurile au lovit o dată aproape de o clădire de stocare de material radioactiv şi altă dată au provocat oprirea automată a unui reactor.