Ora de vară 2023. Cum ne afectează sănătatea schimbarea de oră? Efectele asupra organismului!

Ora de vară 2023. În luna martie, românii dau ceasurile înainte cu o oră, astfel că se anunță mai puține ore de somn. Pe ce dată trec românii la ora de vară și cum ne afectează această trecere?

Author: Laura Macovei sâmbătă 25 martie 2023 , 08:14

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ora de vară 2023. Iată când se dau ceasurile înainte, pentru a reveni la ora de vară în 2023! 

În România, schimbarea orei are loc de două ori pe an. Anul acesta, românii trec la ora de vară pe date de 26 martie 2022.

În noaptea de 25 spre 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00. Ziua de 26 martie 2023 va avea 23 de ore, în loc de 24 cum are în mod normal.

Citește și: VIDEO- Primăvara astronomică începe la ora 23:24

Citeste si: Motivul pentru care mama unui copil, care și-a pierdut viața la Revoluție, și-a dat foc în Poiana Brașov. Ce scria în biletul de adio- kanald.ro

Citeste si: Cătălin Botezatu a vorbit despre motivul pentru care Stephan Pelger s-a sinucis: „El avea probleme”- wowbiz.ro

În prezent,  trecerea la ora de vară se face anual, în ultima duminică din  martie (ora 03:00 devine 04:00), respectiv ultima duminică din  octombrie  (ora 04:00 devine 03:00).

Cum ne afectează sănătatea schimbarea de oră?

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

Ora de vară 2023: Cum ne afectează sănătate schimbarea de oră?

[Sursa foto: PixaBay]

Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății.

Modificarea orei de vară ne poate influența din punct de vedere psihic și fizic. Oamenii au nevoie, în general, de o perioadă de acomodare.

Ceasul biologic poate fi afectat. Totodată, pot interveni anumite dereglări hormonale, mai ales în privința melatoninei, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Citește și: Ora de vară 2023 dată. Când trece România la ora de vară? Iată cum trebuie potrivite ceasurile?

„Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare a noilor condiții, iar acest lucru se adaptează este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic. Este vorba de persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții. Această schimbare de oră nu face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și nu determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic ”, explică psihoterapeutul Keren Rosner, potrivit gândul.ro.

Controverse legate de schimbarea orelor

Cu toate că țărilor membre ale Uniunii Europene li s-a cerut să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, acest lucru nu a mai fost pus în aplicare din cauza pandemiei de coronavirus.

De asemenea, având în vedere contextul economic actual, trecerea la ora de vară ar putea reduce facturile la energie, având în vedere că ne vom putea bucura mai mult de lumina naturală.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si