Ora de vară 2023. Vom dormi mai puțin! Iată când se dau ceasurile înainte, pentru a reveni la ora de vară în 2023!  

În România, schimbarea orei are loc de două ori pe an. Anul acesta, românii trec la ora de vară pe date de 26 martie 2022.

În noaptea de 25 spre 26 martie, ora 03:00 devine ora 04:00.

Ziua de 26 martie 2023 va avea 23 de ore, în loc de 24 cum are în mod normal.

În prezent, trecerea la ora de vară se face anual, în ultima duminică din  martie  (ora 03:00 devine 04:00), respectiv ultima duminică din  octombrie  (ora 04:00 devine 03:00).

Cum ne afectează sănătatea schimbarea de oră?

/www/cdn.knd.ro/media/521/2863/1704/20302574/1/alarm-clock-g364f95f3f-1920.jpg

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Trecerea la ora de vară poate avea repercusiuni asupra psihicului și sănătății.

Modificarea orei de vară ne poate influența din punct de vedere psihic și fizic. Oamenii au nevoie, în general, de o perioadă de acomodare.

Citește și: VIDEO- Primăvara astronomică începe la ora 23:24

Ceasul biologic poate fi afectat. Totodată, pot interveni anumite dereglări hormonale, mai ales în privința melatoninei, hormonul responsabil cu reglarea ceasului biologic al organismului.

„Organismul are nevoie de o perioadă de adaptare a noilor condiții, iar acest lucru se adaptează este stresantă pentru organism din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Este vorba de persoane care resimt foarte greu schimbarea și o percep ca pe o destabilizare a vieții. Această schimbare de oră nu face să conștientizăm că trecem într-un alt sezon și nu determină să observăm schimbările pe care le parcurge natura. Implicit, cei meteosensibili sunt afectați atât din punct de vedere psihologic, cât și somatic  ”, explică psihoterapeutul Keren Rosner, potrivit gândul.ro.

Controverse legate de schimbarea orelor

Cu toate că țărilor membre ale Uniunii Europene li s-a cerut să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, acest lucru nu a mai fost pus în aplicare din cauza pandemiei de coronavirus.

Citește și: VIDEO-EXCLUSIV: Ce influențe are echinocțiul de primăvară?/ Astrolog: ”În această casă se vorbește despre sectorul de sănătate sau despre armată, poliție, pompieri și alte meserii de urgență”

De asemenea, având în vedere contextul economic actual, trecerea la ora de vară ar putea reduce facturile la energie, având în vedere că ne vom putea bucura mai mult de lumina naturală.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si