Percheziții la o grupare care a făcut 2 milioane de euro din anunțuri online fictive
Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, joi, 13 percheziţii domiciliare vizând presupuşi membri ai unei grupări care ar fi înşelat peste 5.000 de persoane, în special din străinătate, cu anunţuri online fictive de vânzare de bunuri, prejudiciul fiind de peste 2.000.000 de euro. Şase persoane au fost ridicate şi duse la audieri.

In articol:
- Prejudiciul uriaș din dosar
- Cum acționa grupul mafiot
- Peste 2000 de victime, în țări din Europa de Vest
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Română, ancheta vizează fraude informatice şi spălare de bani, infracţiuni care ar fi fost comise de grupare, ai cărei membri ar fi din judeţele Sibiu,
Citeste si: VIDEO| Un pelerin care dormea într-un cort a rămas fără 2.300 de euro și 19.100 grivne după ce a fost jefuit
Prejudiciul uriaș din dosar
"Până în prezent, s-a conturat un prejudiciu de aproximativ 2.000.000 de euro", a precizat Poliţia Română.
Conform sursei citate, în urma percheziţiilor au fost ridicaţi 44.928 de lei, 870 de euro, 70 de lire sterline, patru laptop-uri, cinci stick-uri de memorie, opt pliculeţe care conţin o substanţă pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop, înscrisuri şi patru carduri bancare.
Cum acționa grupul mafiot
În 2020, anchetatorii au stabilit că membrii grupării ar fi modificat conturi legitime de pe portaluri de comerţ online, prin schimbarea datelor personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate.
Victimele expediau sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracţionale.
De asemenea, gruparea ar fi postat anunţuri fictive pe site-uri internaţionale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, şi, ulterior, ar fi deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniţi din infracţiuni, atât în România, cât şi în Marea Britanie şi Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.
Peste 2000 de victime, în țări din Europa de Vest
Pe parcursul cercetărilor efectuate până în noiembrie 2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia şi Italia.
Sumele de bani obţinute din săvârşirea acestui gen de infracţiuni ar fi fost disimulate de către membrii grupării, fiind, în final, folosite la achiziţionarea unor imobile şi autoturisme de lux.
Citeste si: VIDEO| Momentul în care un bărbat toarnă ulei ars pe o bancă pentru a se „răzbuna” pe femeile care bârfesc
În cursul anului 2021, faţă de 12 membri identificaţi iniţial, au mai fost identificaţi 14 membri ai grupării infracţionale organizate.
Pe parcursul cercetărilor efectuate în acest an, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar şi din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia şi S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane.


