Povestea conacului Pana Filipescu. "Este construit in primul stil autentic romanesc"
Ati fost aici?

Povestea conacului Pana Filipescu. "Este construit in primul stil autentic romanesc"

V.P.
19 ian 2018

Va invitam astazi pe Drumul Voievozilor, in Prahova. Acolo sunt inceputurile stilului brancovenesc, acolo conacele pastreaza inca aerul vremurilor demult apuse. Mai apoi, un popas pe Drumul Vinului transforma orice calatorie intr-una de neuitat. George Mihai si Cosmin Ciobanu va intreaba: Ati fost aici?

Conacul Pana Filipescu e chiar un model de restaurare, Dorin, am putea spune. Dar, ma rog, macar la nivel de planuri, nu e singurul, nu? Nu este singurul, intr-adevar, este un monument istoric construit la mijlocul secolului al XVII-lea, in preajma anului 1650, de catre marele logofat Pana Filipescu, cel care s-a casatorit cu una dintre fiicele postelnicului Constantin Cantacuzino, fiica cea mare, Maria.

Cladirea este construita in stil traditional romanesc, pre-brancovenesc, stil care mai tarziu s-a dezvoltat in ceea ce numim astazi primul stil romanesc authentic, si anume cel dezvoltat in perioada domniei lui Constantin Brancoveanu.

Planurile sunt ca drumul Cantacuzinilor sa nu se opreasca doar la voi in poarta, nu? Nu, asa este, este vorba de un proiect cultural-istoric, intr-adevar, Drumul Cantacuzinilor, implementat de curand.

Este vorba de 10 localitati care au intrat in acest proiect si noi suntem pe drumul cel bun.

Urmareste rubrica "Ati fost aici" in video de mai jos:

viewscnt
TAGURI: ati fost aici

Urmareste-ne pe Facebook