Raluca Turcan, anunț important despre o nouă creştere a alocaţiilor pentru copii

Ministrul Muncii, Raluca Turcan a declarat, întrebată sâmbătă dacă este posibilă o nouă mărire a alocaţiilor pentru copii, că o altă majorare ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern. Aceasta a precizat că efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB.

Author: Alina Raducu sâmbătă 27 februarie 2021 , 16:35

Raluca Turcan, anunț important despre o nouă creştere a alocaţiilor pentru copii
Raluca Turcan, anunț important despre o nouă creştere a alocaţiilor pentru copii
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Legea existentă în Parlament prevede două tranşe de majorare a alocaţiilor, una la 1 ianuarie şi una la mijlocul anului. În bugetul pe care noi îl avem pentru anul acesta în privinţa alocaţiilor, avem incluşi bani pentru majorarea de anul trecut, intrată în plată, şi de asemenea pentru majorarea de la 1 ianuarie”,

a afirmat Raluca Turcan, chestionată sâmbătă la Parlament când ar putea să mai fie majorate alocaţiile pentru copii.

Când vor crește alocațiile copiilor?

Chestionată dacă este posibil să facă o creştere a alocaţiilor la rectificarea bugetară, dacă acest lucru e votat în Parlament, Turcan a răspuns: „Depinde foarte mult de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativităţii majorării alocaţiilor, legea trebuie respectată”.

Întrebată dacă ar exista bani pentru o altă majorare a alocaţiilor în acest an, ministrul Raluca Turcan a replicat: „Bugetul a fost construit cu maximum de atenţie şi practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat”.

„De aceea şi sumele şi în bugetul de stat şi în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari şi decât în anul 2020 şi decât în anul 2019. În plus, efortul bugetar pentru majorarea alocaţiilor este în total de 9,8 miliarde lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1% din PIB.

Ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieşirea din deficitul bugetar asumat de Guvern şi susţinut de noi toţi, astfel încât orice majorare de venit să nu fie însoţită de scăderea puterii de cumpărare, de inflaţie şi de scăderea calităţii vieţii. Până la urmă asta e cea mai mare provocare – atunci când dai nişte bani în plus la venituri, să nu iei cu altă mână şi să generezi creşteri de preţuri în lanţ şi pe fond sărăcire”, a completat ministrul Muncii.

Comisiile de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au adoptat sâmbătă bugetul pentru Ministerul Muncii în forma iniţiatorului. Raluca Turcan a afirmat, la dezbaterile în comisii, că bugetul asigurărilor sociale de stat este cu 10% mai mare decât anul 2020 şi cu 20% mai mare decât în 2019, iar peste 4 miliarde lei au fost acordate pentru bugetul de şomaj.

Citeste si: Ministrul Muncii, anunț despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si