Deși unele reguli de circulație din Grecia sunt asemănătoare cu cele din România, mai există și unele diferențe majore, în principal în ceea ce privește pedepsele. Astfel, dacă regulile de bază se mențin, sancțiunile diferă, iar unele fapte care nu există în codul rutier din România te pot lăsa fără mașină în Grecia. Polițiștii eleni pot imobiliza mașina timp de multe zile, cu reținerea plăcuțelor de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare, pentru abateri considerate minore în România.

Cum poți rămâne fără permis și fără lăcuțele de înmatriculare

Polițiștii eleni pot reține permisul de conducere, actele autoturismului şi plăcuțele de înmatriculare pentru următoarele fapte:

  • Folosirea telefonului mobil în timpul conducerii autoturismului;
  • Circulaţia pe benzile destinate mijloacelor de transport în comun;
  • Depăşirea şi încălcarea liniei continue;
  • Neoprirea la semnalele agentului de circulaţie;
  • Nerespectarea semnalelor semaforului;
  • Oprirea pe autostradă în locuri neamenajate;
  • Condusul pe contrasens.

Detectoarele de radar sunt foarte periculoase în Grecia

Un alt lucru mai puțin știut este că folosirea detectoarelor de radar sau a sistemelor antiradar este interzisă prin radar și se pedepsește extrem de dur. Mai exact, vorbim de o amendă de 2.000 de euro, reţinerea permisului de conducere până la 30 de zile, confiscarea actelor autoturismului şi a plăcuţelor de înmatriculare până la 60 de zile.

Amiabila nu se aplică și în Grecia

Chiar dacă este de necrezut, în caz de accident, chiar și unul minor, constatarea se poate face exclusiv de către un polițist, iar constatarea amiabilă nu este valabilă, cum este valabilă în România.

În cazul în care, în urma accidentului sunt răniţi, conducătorul auto poate fi reţinut şi prezentat tribunalului, care va stabili partea sa de responsabilitate.

Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din Grecia, care figurează pe Cartea verde.

Abateri banale, pedepse usturătoare

Neutilizarea centurii de siguranță se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile. Acesta este numai un exemplu de diferență de abordare între legislația rutieră din Grecia și cea din Românie.

Un alt exemplu este aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările. Aceste fapte se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

Pe autostradă, limita maximă de viteză admisă este de 130 km/h. Acordaţi maximă atenţie indicatoarelor rutiere de limitare a vitezei. Sunt prevăzute limitări de până la 80 km/h în funcţie de condiţiile de drum, trafic, meteo, lucrări pe carosabil. Depăşirea vitezei legale cu peste 20 km/h se pedepseşte cu amendă de 100 euro, iar cu peste 30 km/h cu amendă de 350 euro (în acest ultim caz se reţine şi permisul de conducere pentru 60 zile).

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro

Vacanță în Grecia[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Cum se verifică corect nivelul uleiului din motorul mașinii

Dacă la centură, polițiștii sunt extrem de stricți, la alcool legislația elenă este mai relaxată decât a noastră. În Grecia, te poți urca la volan după ce ai băut o bere sau o rețina. Limita de alcoolemie este de 0,5 la mie în sânge sau 0,25 la mie în aerul expirat. Ce depășește aceste valori se taxează scump.

Amenzi pentru încălcarea Codului Rutier în Grecia

Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

  • 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
  • 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
  • peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare  de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 20 de zile.

Cum poți rămâne fără permis și fără lăcuțele de înmatriculare în Grecia[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a rezistat fără amor?"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Citeste si: Cum îți dai seama că s-a stricat cutia de viteze manuală

Cât te costă parcarea neregulamentară în Grecia

Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

Staționarea – parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si