Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe şi ai celorlalte culte propun ca elevii să poată alege Religia ca materie de examen la Bacalaureat

Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi a celorlalte culte propun ca elevii să poată alege Religia ca materie de examen la Bacalaureat, propunerea fiind considerată că „este logică şi justificată de realitate”.

Author: Georgiana Balaban miercuri 15 martie 2023 , 18:41

bacalaureat 2023

Ce au transmis reprezentanții BOR, în privința Religiei - ca materie de examen la Bacalaureat.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Propunerea BOR şi a celorlalte culte din România ca elevii să poată alege ca materie de examen la bacalaureat inclusiv Religia, materie studiată la solicitarea părinților/ elevului şi parte din trunchiul comun al programei şcolare este logică şi justificată de realitate.

Prin dreptul garantat de Constituție, şcolile şi liceele au chiar obligația de a propune, alături de alte materii opționale, şi Religia ca materie de studiu”, a transmis, miercuri, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.

Citește și: Vești bune pentru o categorie de elevi. Cine sunt cei care vor beneficia de meditații gratuite

Potrivit acestuia, „elevii nu sunt înscrişi împotriva voinţei lor la orele de Religie, ei/ părinţii lor trebuind să facă o solicitare oficială în acest sens”.

Ce spun reprezentanții BOR

„În concluzie, Religia este o materie opţională ca oricare alta şi poate fi inclusă între materiile examenului de bacalaureat, aşa cum a şi fost în România pre-comunistă, aşa cum şi este în multe dintre ţările din UE”,

a mai transmis purtătorul de cuvânt al BOR.

Citeste si: Cresc salariile în România! Ce categorie de angajați va primi bani în plus- kanald.ro

Citeste si: „Am trăit degeaba” Gina Matache, mesaj tranșant. Nu a mai putut suporta- wowbiz.ro

Citește și: Calendar Simulare Evaluare Națională 2023. Tot ce trebuie să știe elevii despre subiectele la Română și Matematică

Acesta precizează că „materia Religie destinată examenului pentru bacalaureat ar trebui să includă preponderent acele conținuturi care ilustrează dimensiunea culturală profundă a creştinismului, istoria sa şi a artei creştine, rolul său în istoria culturii şi civilizaţiei româneşti şi europene”.

Citește și: Profesoara de 31 de ani care i-a predat "lecții deocheate" unui minor pe bancheta din spate a mașinii sale scapă de închisoare

„Religia este o materie pentru care elevii/ părinţii lor pot opta. Doar în acest sens este opţională. Făcând parte din trunchiul comun de materii, ea devine însă după momentul opţiunii materie obligatorie, ceea ce justifică posibila ei includere printre materiile de bacalaureat”, a mai precizat reprezentantul BOR.

Citește și: Subiecte Matematică simulare Evaluare Națională 2023: Cum poți vedea subiectele pe EDU.ro?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si