
1 din 3 | Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc

2 din 3 | Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc

3 din 3 | Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc
Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc. Vă prezentăm două reţete de caltaboşi din regiunea Moldovei și a Munteniei. Iată cum se prepară caltaboșii moldovenești și muntenești, care nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun!
Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc. Caltaboșul este un preparat tradițional românesc, ce se servește mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Iată cum se prepară caltaboșul muntenesc și moldovenesc pentru masa de Crăciun!
Reteță caltaboș muntenesc
Ingrediente:
- 750 g carne de porc
- 200 g orez
- o ceapă potrivită
- sare, piper
- 2 mațe groase
- sare,
- piper,
- foi dafin( pentru zeama)
Reteță caltaboș muntenesc şi moldovenesc
Citeste si: Mâncare tradiţională de Crăciun: Meniu complet pentru 2021
Mod de preparare:
Mai întâi tocați carnea, o amestecați cu orezul spălat în prealabil. Ceapa se tocată marunt, puneți sare și piper. Apoi, se amestecă bine compoziția. Cu aceasta se umple cele doua mațe. Se leagă la capete ca sa nu iasă compoziția.
Urmează să găuriți din loc in loc mațele, cu un ac nefolosit, dar șters cu oțet. Acestea se pun într-o cratiță cu apă în care am pus puțină sare, boabe de piper si o foaie de dafin. Lăsăm la fiert la foc mic aproximativ o ora jumatate sau doua ore.
Când preoaratul este gata scoatem foaia de dafin. Caltaboșul se servește cu mamaliguta caldă și smântână.
Rețetă caltaboș moldovenesc
1 kg carne de porc;
250 g ceapă;
200 g orez;
100 g untură;
100 g stafide aurii;
zeamă de oase pentru umplutură;
sare,
piper măcinat,
coriandru măcinat – după gust;
1,5 m maţ gros de porc.
Ingredinte pentru zeama în care se fierbe caltaboşul:
supă de oase cât cuprinde;
2 foi de dafin;
1 ardei iute;
câteva boabe de ienibahar;
1 crenguţă de cimbru;
1 cană de zeamă de varză sau de murături.
Citeste si: Sarmale de Crăciun. 4 rețete savuroase pentru masa de Sărbători
Mod de preparare:
Se ia maţul de porc se curăţă şi se spală foarte bine. Acesta se ţine câteva ore în apă rece cu oţet, sare şi felii de ceapă. Se scurge bine şi după aceea se umple. Carnea de porc se toacă mai măricel. După care, ceapa se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în untură.
Mia apoi, orezul se alege, se spală şi se scurge bine.
Așadar, se umple maţul de porc, fără să se îndese, se leagă la capete, se înţeapă din loc în loc şi se pune la fiert în zeama de mai sus, la foc mic, timp de 60 – 70 minute. Caltaboșul se serveşte fierbinte cu zeamă și mămăliguță. Poftă bună!
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.
Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.
Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.
Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.
Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.