Vă prezentăm o rețetă de pască tradițională din Maramureș
Paștele în Maramureș nu are același gust fără nelipsita pască – un preparat simplu, dar cu o savoare aparte, păstrată din generație în generație.
Diferită de pasca cu brânză întâlnită în alte regiuni ale țării, în Maramureș și în multe zone din Ardeal, pasca este pregătită fără umplutură, doar din aluat de cozonac. Aceasta se servește alături de drob și friptură și este considerată una dintre cele mai gustoase mâncăruri tradiționale de Paște.
Ingrediente- pască tradițională din Maramureș
- 1 kg făină
- 50 g drojdie
- 1 pahar mare de lapte
- 250 g ulei
- 50 g unt topit
- 8 ouă
- 300 g zahăr
- 2 linguri smântână
- 1 linguriță sare
- 1 ou pentru uns
Citește și: La ce biserici poți merge de Paște în Maramureș
Mod de preparare
Se cerne făina și se păstrează o parte din ea pentru maia. Aceasta se opărește cu 3/4 pahar de lapte clocotit, amestecându-se până se răcește ușor. Se adaugă drojdia dizolvată în restul de lapte călduț și se lasă la crescut într-un loc cald.
Între timp, se bat gălbenușurile cu sare și zahăr, la marginea aragazului, având grijă să nu se încălzească prea tare. Se adaugă smântâna și două linguri de ulei, apoi albușurile bătute spumă. Acest amestec se toarnă peste maiaua crescută.
Se încorporează treptat restul de făină și se frământă energic timp de aproximativ 30 de minute, până când aluatul nu se mai lipește de mâini.
Aluatul crescut se porționează și se așază în forme unse, umplându-le cam pe trei sferturi.
Pasca se unge cu ou bătut și se coace mai întâi la foc domol. După 15 minute, focul se ridică la mediu și se continuă coacerea pentru aproximativ 30–40 de minute.
Este important să se verifice frecvent, pentru a evita coacerea excesivă.Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.