Rețetă de pască tradițională din Maramureș

Vă prezentăm o rețetă de pască tradițională din Maramureș

Paștele în Maramureș nu are același gust fără nelipsita pască – un preparat simplu, dar cu o savoare aparte, păstrată din generație în generație.

Diferită de pasca cu brânză întâlnită în alte regiuni ale țării, în Maramureș și în multe zone din Ardeal, pasca este pregătită fără umplutură, doar din aluat de cozonac. Aceasta se servește alături de drob și friptură și este considerată una dintre cele mai gustoase mâncăruri tradiționale de Paște.

Ingrediente- pască tradițională din Maramureș

  • 1 kg făină
  • 50 g drojdie
  • 1 pahar mare de lapte
  • 250 g ulei
  • 50 g unt topit
  • 8 ouă
  • 300 g zahăr
  • 2 linguri smântână
  • 1 linguriță sare
  • 1 ou pentru uns

Citește și: La ce biserici poți merge de Paște în Maramureș

Mod de preparare

Se cerne făina și se păstrează o parte din ea pentru maia. Aceasta se opărește cu 3/4 pahar de lapte clocotit, amestecându-se până se răcește ușor. Se adaugă drojdia dizolvată în restul de lapte călduț și se lasă la crescut într-un loc cald.

Între timp, se bat gălbenușurile cu sare și zahăr, la marginea aragazului, având grijă să nu se încălzească prea tare. Se adaugă smântâna și două linguri de ulei, apoi albușurile bătute spumă. Acest amestec se toarnă peste maiaua crescută.

Se încorporează treptat restul de făină și se frământă energic timp de aproximativ 30 de minute, până când aluatul nu se mai lipește de mâini.

Se adaugă treptat uleiul amestecat cu untul călduț și se continuă frământatul. La final, coca se netezește, se acoperă și se lasă la crescut aproximativ 4 ore.

Citește și: Tradiții pentru Săptămâna Patimilor din Maramureș: Este perioada în care pregătește sufletul și trupul pentru bucuria Învierii

Aluatul crescut se porționează și se așază în forme unse, umplându-le cam pe trei sferturi.

Cu mâinile unse în grăsime, se modelează și se decorează cu împletituri sau forme tradiționale, după imaginația fiecărei gospodine. Se lasă din nou la crescut în forme timp de 30 de minute, până își dublează volumul.

Pasca se unge cu ou bătut și se coace mai întâi la foc domol. După 15 minute, focul se ridică la mediu și se continuă coacerea pentru aproximativ 30–40 de minute.

Este important să se verifice frecvent, pentru a evita coacerea excesivă.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri