Reţetă pleşcăviţă sârbească: Secretul gustului tradiţional

Reţetă pleşcăviţă sârbească. Plejskavica sau Pleşcăviţa este o specialitate sarbeasca, un fel de hamburger facut dintr-un amestec de carne de vita si de porc.

A.M.S., duminică 17 mai 2020 , 19:21

reteta plescavita sarbeasca
reteta plescavita sarbeasca
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Reţetă pleşcăviţă sârbească. Vă propunem o reţetă foarte uşor de preparat şi gustoasă, din Clisura Dunării, mai exact de la Şviniţa, judeţul Mehedinţi, acolo unde trăieşte o comunitate mare de etnici sârbi. Reţeta se găseşte în cartea „Ospăţ cu gust de Mehedinţi”, scrisă de Narcisa-Alexandra Ştiucă, potrivit adevarul.ro.

Pleşcăviţa este un preparat din carne tocată, coaptă pe grătar.

In mod traditional se serveste cu avjar si cu inele de ceapa, uneori fiind pus chiar intr-o chifla.

Citeste si: Ciorbă de pește. Rețeta moldovenească de borș pescăresc care te va cuceri

reteta plescavita sarbeasca
reteta plescavita sarbeasca

Reţetă pleşcăviţă sârbească. Iată cum se prepară

Ingrediente:

  • 300 gr carne tocata porc
  • 300 gr carne tocata vita
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 catei usturoi
  • cimbru
  • nucsoara
  • sare, piper

Citeste si: Chiftele marinate. O mâncare delicioasă cu o rețetă foarte simplă. Care este secretul

Reţetă pleşcăviţă sârbească. Mod de preparare

Punem carnea intr-un bol. Adaugam ceapa tocata marunt si calita in doua linguri de ulei si usturoiul pisat.

Asezonam cu sare, piper, cimbru, nucsoara si Vegeta. Framantam bine aluatul cu mainile pana rezulta o compozitie omogena, conform caietulcuretete.ro.

Cu mainile umede formam sase chiftele pe care le aplatizam.

Le punem pe gratarul incins sau pe grill. Si le lasam pana se rumenesc.

Se servesc cu ajvar.

reteta plescavita sarbeasca
reteta plescavita sarbeasca

Citeste si: Ceafa de porc. Adevărul despre această carne extrem de iubită de români. Mai consumi?

Reţetă pleşcăviţă sârbească. Ce este ajvar-ul?

Ajvar este un preparat sarbo-croat similar cu zacusca noastra. Este numit si "caviarul saracului" si se se serveste alaturi de plescavita, cevapi, kebab, sau alte preparate pe baza de carne.

Ingrediente:

  • 1/2 kg vinete
  • 1 kg ardei rosii
  • 1 ceapa mare
  • 3-4 catei usturoi
  • 1-2 linguri otet
  • 100 ml ulei de masline
  • sare, piper
  • boia de ardei

reteta plescavita sarbeasca
reteta plescavita sarbeasca

Citeste si: Pate de casă. Cum se prepară cel mai sănătos pate de ficat. Uită de conservele din supermarket!

Tocam marunt vinetele ssi ardeii sau daca vreti sa aibe consistenta unei paste ii puteti baga la robot. Adauga ceapa si usturoiul tocate marunt.Asezonam cu sare, piper boia si usuroi. Frecam cu ulei.

Adaugam otet dupa gust.

Reţetă pleşcăviţă sârbească. Cum se serveşte

Pleşcăviţa poate avea grosimea între 0,5 – 1 cm, iar diametrul poate varia între 10-20 cm.

Se poate servi cu garnitură de cartofi prăjiţi tăiaţi rondele şi felii de ceapă crudă sau se poate pune între două turte coapte, numite pogăcele, preparatul având astfel aspectul unui hamburger.

reteta plescavita sarbeasca
reteta plescavita sarbeasca

Citeste si: Pui pe sticlă. Rețetă rapidă la cuptor. Gust delicios

În aluatul de carne se mai pot pune şi alte condimente, în funcţie de gusturi (cardamon, nucşoară).

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si