Săptămâna presei românești PAGINI LUMINOASE DE ISTORIE

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România începe anul cu un eveniment maraton unicat, „Săptămâna presei românești”, dedicat promovării breslei, aducând în fața publicului pagini luminoase de istorie, o istorie în care jurnaliștii s-au aflat în primele rânduri.

Author: Mircea Pop marți 12 ianuarie 2021 , 10:41

Săptămâna presei românești PAGINI LUMINOASE DE ISTORIE
Săptămâna presei românești PAGINI LUMINOASE DE ISTORIE
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Anul 2021 și-a deschis porțile ....Începem anul cu un eveniment maraton unicat, „Săptămâna presei românești”, dedicat promovării breslei noastre, aducând în fața publicului pagini luminoase de istorie, o istorie în care jurnaliștii s-au aflat în primele rânduri.

Vom marca ziua de  15 ianuarie,  declarată  Ziua Culturii Române, care e și ziua de naștere marelui și inegalabilului nostru înaintaș  Mihai Eminescu,  ziaristul, poetul, omul deplin și desăvârșit al culturii române, arhitect de conștiință și ziditor de limbă, în felul nostru, jurnalistic.În această zi, la 171 de ani de la nașterea sa,  Miron Manega și Dan Toma Dulciu  vor prezenta cele mai recente și tulburătoare descoperiri din zbuciumata existență a poetului și jurnalistul nepereche.

Ziua Culturii Române, 15 ianuarie

Vom semnala, printre altele, prezența numelui lui Eminescu în presa din America, încă din 1879, precum și în locuri mai puțin cunoscute ale spațiului european. Oferim, celor care vor urmări programul nostru online, pe pagina de internet https://uzp.org.ro sau UZP TV,  vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 17,00, și  primul film documentar despre viața lui Eminescu, realizat de  Octav Minar  în anul  1914. Un film istoric, de referință, cu imagini emoționante ale locurilor pe care le-a traversat în scurta sa viață, Mihai Eminescu. În același context, artistul cântăreț – dar de data asta în calitate de actor – Sergiu Cioiu va susține un microrecital liric, alcătuit din cele mai frumoase poezii ale poetului.

Citeste si: 10 citate celebre folosite de Mihai Eminescu care sunt valabile și astăzi

Apoi, timp de alte șase zile dedicate paginilor luminoase din istoria presei, începând cu 16 ianuarie și până în 22 ianuarie a acestui an, de la orele 17,00, pe aceeași pagină a UZPR și UZP TV, vor fi ilustrate momente de maximă intensitate din istoria zbuciumată, efervescentă și bogată în evenimente puternice a presei românești, la unison cu trăirile acestui popor greu încercat.

De la Rădăcini, de la începuturile presei moderne, ctitorite și consacrate de Ion Heliade Rădulescu, la perioade marcate de Nicolae Iorga și „Neamul Românesc”, de la Tudor Arghezi și „Mărțișorul” său, până la vasta și densa presă transilvană și arădeană de la sfârșit de secol XIX și început de secol XX, vor fi susținute disertații de către personalități ale presei naționale contemporane.

O lecție de istorie

În același spirit evocator vor fi prezentate momentele, de-a dreptul emoționante din presa Sărindarului bucureștean, sau trasee publicistice cu destin istoric dramatic, cum ar fi cel al bătrânei reviste „Vatra”, până la actuala „Vatra Veche”.

Citeste si: VIDEO- Bojdeuca lui Ion Creangă, luată cu asalt de turiști. Este vizitată de zeci de mii de oameni pe an

Va fi prezentată implicarea lui Dimitrie Gusti în jurisdicția presei de la noi și vom afla spectaculoasa și importanta evoluție a presei științifice și tehnice din țara noastră. Nu vor lipsi momentele antologice generate de apariția radioului și televiziunii naționale.

Săptămâna presei românești,  cu pagini luminoase de istorie, se va încheia cu un alt omagiu adus lui Mihai Eminescu, prin prezentarea unui film, excepțional realizat, având ca subiect mult discutatului Cufăr al poetului, din peregrinările sale.

Prin acest eveniment maraton,  Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România  vă invită la o mai profundă cunoaștere a presei și a rolului acesteia în promovarea marilor idei și a valorilor românești, precum și a purtătorilor lor, în toate perioadele istorice”, se arată în comunicat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si