10 citate celebre folosite de Mihai Eminescu care sunt valabile și astăzi

Mihai Eminescu este considerat cel mai mare poet al românilor, dar el a fost și un jurnalist apreciat.

Author: Matei Vaihan joi 08 octombrie 2020 , 17:47

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

La începutul lui 2020 s-au sărbătorit 170 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, care a venit pe lume pe 15 ianuarie 1850, la Botoșani. Eminescu a lăsat în urmă o impresionantă operă poetică, în frunte cu Luceafărul, Glossă și celebrele Scrisori, deși a murit la doar 39 de ani, pe 15 iunie

1889.

Mihai Eminescu a fost redactor-șef la ziarul Timpul

Cu toate acestea, în epoca sa el nu a fost perceput doar ca poet, ci și ca jurnalist. El a scris enorm la ziarul Timpul, al Partidului conservator, fiind, la un moment dat, chiar redactor-șef al publicației. Cum Eminescu avea și o solidă cultură filozofică, el a lăsat, pe lângă poezii, și multe articole de presă din care s-au extras citate ce sunt valabile și în ziua de azi.

Citeste si: Mircea Diaconu l-a luat la mişto pe Mihai Eminescu? Un scriitor a relatat reacţia fostului candidat la preşedinţie: “M-a întrebat cine este Eminescu şi "cam ce treabă are el cu ăsta"

Citeste

si: Omagiul adus de Jandarmerie poetului Mihai Eminescu, val de ironii

Citeste si: Greșeală de exprimare a Ministrului Culturii: "Eminescu este cel mai mare poet CARE l-a dat România"

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu, într-o fotografie realizată spre finalul vieții sale

1. “Dacă nu pricepem ceva, să zicem mai bine că nu pricepem decât să-i dăm o explicație falsă”

2.

„Caracterul însă al unei școli bune este ca elevul să învețe în ea mai mult decât i se predă, mai mult decât știe însuși profesorul”

3. „Ideea valorii este foarte relativă, căci fiecare o măsoară după interesul său”

4. „Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac”

5. „Citește! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei și imagini, din care vei întocmi înțelesul și filosofia vieții”

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu a lăsat moștenire o operă impresionantă

6. „Popor românesc, mari învăţături îţi dă ţie această întâmplare! Dacă fii tăi ar fi fost uniţi totdeauna atunci şi pământul tău strămoşesc rămânea unul şi nedespărţit. Dar veacuri de dezbinare neîntreruptă te-au dus la slăbiciune, te-au dus să-ţi vezi ruşinea cu ochii!”

7. „Om se spirit e acela care-n fundul inimii lui râde de toţi şi de toate. Om de geniu e acela care râde de el însuşi. De aceea un geniu nu poate fi rău, pe când un om de spirit e totdeauna rău”

8. „A aştepta să culegi altceva dintr-un pământ decât ceea ce a fost semănat în el, ar fi copilărie”

9. „O gândire este un act, un cutremur al nervilor. Cu cât nervii se cutremură mai bine, mai liber, cu atât cugetarea e mai clară”

10. „Cînd te laudă lumea, ascultă-o, numai lauda ce ți-o aduci tu singur n-o asculta. Vei vedea ce frumos se reduc laudele lumii la nimic și cum înveți a prețui exact valoarea propriilor tale acte”

 

 

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
OFICIAL! S-a impus carantina de noapte. Intră în vigoare în acest weekend. Iată unde... OFICIAL! S-a impus carantina de noapte. Intră în vigoare în acest weekend. Iată unde s-a luat această decizie!
spotmedia.ro
Angajatul unei benzinării din Germania a fost împușcat mortal de un client, după ce i-a... Angajatul unei benzinării din Germania a fost împușcat mortal de un client, după ce i-a cerut să poarte mască
spotmedia.ro
Covid-19: Semne că ai putea fi infectat cu Delta. Cele mai frecvente cinci simptome la... Covid-19: Semne că ai putea fi infectat cu Delta. Cele mai frecvente cinci simptome la vaccinați vs nevaccinați
b1.ro
Gina Pistol, către Smiley: „Mă laşi să mă întorc la Asia Express?”. Răspunsul uimitor... Gina Pistol, către Smiley: „Mă laşi să mă întorc la Asia Express?”. Răspunsul uimitor pe care i l-a dat artistul
infoactual.ro
Anul în care lumea va fi din nou condusă de comuniști. Baba Vanga, previziuni cumplite... Anul în care lumea va fi din nou condusă de comuniști. Baba Vanga, previziuni cumplite până în 3797
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
evz.ro
Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea e... Ioniță de la Clejani, lacrimi amare după ce a aflat că Viorica este bolnavă. „Ea e universul meu și al copiilor mei”
doctorulzilei.ro
Ce simți când inima nu primește suficient sânge. Semne de alarmă că o arteră e îngustată Ce simți când inima nu primește suficient sânge. Semne de alarmă că o arteră e îngustată
romaniatv.net
Gatam, s-au despărţit OFICIAL: Trebuie să vă dau câteva explicații! Gatam, s-au despărţit OFICIAL: Trebuie să vă dau câteva explicații!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si