Tradiţii de Sfânta Maria Mare 2022: Superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare 2022. În fiecare an, pe data de 15 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. Iată care sunt cele mai importante tradiții, superstiții și obiceiuri românești în această zi de mare sărbătoare!

Author: Madalina Grigore duminică 14 august 2022 , 06:43

Sfânta Maria Mare 2022

Sfânta Maria Mare 2022: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfânta Maria Mare 2022: tradiţii. În fiecare an pe data de 15 august, Biserica Ortodoxă prăznuiește Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Uspenia (termenul slav) și Sfânta Maria Mare sau "Paștele verii".   

Pentru români este și ocrotitoarea marinarilor, pe 15 august fiind organizate procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări în mai multe orașe. 

Sfânta Maria Mare 2022

Sfânta Maria Mare 2022: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Sfânta Maria Mare 2022, tradiţii: sărbătoare cu cruce roșie

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea. 

Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet.

Citeste si:  Sărbătoare 15 august 2022: Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și se va termina pe 14 august. 

Sfânta Maria Mare 2022

Sfânta Maria Mare 2022: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Tradiții pe 15 august de Adormirea Maicii Domnului

Potrivit tradiției, Sfânta Maria a fost înștiințată printr-un înger de trecerea ei la cele veșnice, iar apostolii, fiind aflați in diferite zone ale lumii, au fost aduși pe nori pentru a fi prezenți la acest eveniment. Apostolul Toma nu a fost prezent la înmormântare, el ajungând trei zile mai târziu. Însă, întristat fiind, a cerut sa se deschidă mormântul, pentru a săruta mâinile Născătoarei de Dumnezeu, dar intrând, l-a găsit gol.

In timp, in cuvântările părinților bisericii s-a afirmat cu mai multa putere credință ca, după adormirea sa, Fecioara Maria a fost înviată de Iisus Hristos si luata cu trupul in împărăția cerurilor.

De la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, încep târgurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a morților.

De sărbătoarea Sfintei Marii, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului,  pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii și să le ajute să nască prunci sănătoși. Tradiția nu-i uită nici pe cei care au părăsit această lume, astfel că, în dimineața de 15 august se tămâiază mormintele.

Gospodarii vor avea recoltele blestemate și fără roade dacă vor lucra în această zi mare, iar vitele li se vor îmbolnăvi şi gospodăria se va destrăma.

Citeste si: O anumită categorie de angajați va primi 1.500 de lei de la stat. Cine va beneficia de acest ajutor- kanald.ro

Citeste si: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!- wowbiz.ro

Sfânta Maria Mare 2022

Sfânta Maria Mare 2022: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

De Sfânta Maria, oamenii merg la biserică și se roagă la Sfânta Fecioara: fetele de măritat pentru un „ursit” bun, femeile pentru temeiul gospodăriei, iar bărbații pentru recolte bogate.

Citeste si: Sărbătoare 15 august 2022: Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

În unele zone, fetele care doresc să se mărite repede își pun busuioc proaspăt sub pernă, pentru a-și visa jumătatea. Despre această zi se consideră că are o putere magică foarte mare, fapt pentru care, plantele de leac, culese de către tinerele necăsătorite, au forța de a vindeca diferite boli.

Din moși strămoși se crede, că, dacă în ziua de Sfântă Mărie Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi una lungă și călduroasă.

Potrivit unei tradiții vechi, în ziua de     Sfânta Maria Mare credincioșii ar trebui să evite tunderea părului și aruncarea lui la gunoi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristețea Maicii Domnului.

Sfânta Maria Mare 2022

Sfânta Maria Mare 2022: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

Superstiții și obiceiuri de Sfânta Marie Mare

În dimineața zilei de Sântămărie femeile merg la biserică cu ofranda din ciorchini de struguri copți de la soiurile văratice sau numai boabele desprinse de pe ciorchini, numita "coliva de pomana" sau "coliva de struguri".

Se fac hori in sate: tineretul joaca, iar bătrânii si copiii bat nucii pe la vii, câmpuri si prin grădini (Pamfile, 1997, p.164).

Daca infloresc trandafirii pe la Sfanta Maria, toamna va fi lunga  (Gorovei, 1995, p. 268).

Citeste si: „I-a cheltuit din banii mei cam jumătate de milion de euro. Banii mei l-au făcut dorit numai de femei dubioase.” Alex Ashraf a mai înșelat-o pe Oana Zăvoranu, cu mai mult timp în urmă- kfetele.ro

Citeste si: Cauza morții Laurei Roşca, tânăra găsită moartă pe o plajă din Mamaia- radioimpuls.ro

In ce privește magia, de Sfântă Maria Mare "se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei; acestea apoi sunt bune de leac (Pop Reteganul-2, f. 146). Despre vreme: Daca infloresc trandafirii pe la Sfânta Maria, toamna va fi lunga", se arata in "Spațiul si timpul in tradițiile romanești" (Paideia, 2018, p.609-610).

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Maria 2022! Felicitări, urări şi mesaje pentru cei care îşi serbează onomastica

Sfânta Maria Mare 2022

Sfânta Maria Mare 2022: Tradiții, superstiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

O veche superstiție spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

În unele sate din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

De asemenea, de Sfânta Maria Mare nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi.

Citeste si: Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului 2022: Superstiţii care aduc noroc


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si