Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2022. Biserica Ortodoxă prăznuiește în fiecare an pe 15 august  Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare numită în popor și Uspenia (termenul slav) și Sfânta Maria Mare sau "Paștele verii".   

Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2022

Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2022: Ce este bine să faci pe 15 august?

Sfânta Maria Mare: sărbătoare cu cruce roșie

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu există decât începând din secolul al V-lea. 

Adormirea Maicii Domnului simbolizează mutarea la ceruri a Fecioarei Maria, într-un mod care amintește de urcarea la veșnicie a lui Iisus Hristos: nu a fost o urcare doar cu sufletului, ci în întregime trup-și-suflet.

Citeste si: Sărbătoare 15 august 2022: Ce nu este bine să faci de Adormirea Maicii Domnului?

În calendarul creștin-ortodox sărbătoarea este marcată cu cruce roșie. Postul Adormirii Maicii Domnului a început pe 1 august și se va termina pe 14 august. 

Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2022

Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2022: Ce este bine să faci pe 15 august?

Ce este bine să faci pe 15 august?

Sărbătoarea Sfintei Mării  se cinstește mai ales pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele, conform traditii-superstitii.ro.

De Adormirea Maicii Domnului este bine să se împartă struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Astfel, dimineața se duc poamele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart.

Se mai spune că dacă de Sfântă Mărie înfloresc trandafirii, atunci toamna va fi lungă și blândă.

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă- wowbiz.ro

Citeste si: Este Adormirea Maicii Domnului zi liberă de la stat? Vezi dacă poți sta acasă pe 15 august 2022

Ziua de Sfânta Maria Mare este și ziua Marinei, deoarece Sfânta Fecioară Maria este considerată ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni.

În unele zone din România, oamenii nu aprind focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Iar cine nu respectă tradiția, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile.

De Sfânta Maria Mare nu se lucrează la câmp, nu se coase și nici nu se spală rufe.

Potrivit unei superstiții, de  Sfânta Maria Mare  nu se doarme pe prispa casei și este interzis scăldatul în apele râurilor, fiind spurcate de cerbi.

Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2022

Tradiţii de Adormirea Maicii Domnului 2022: Ce este bine să faci pe 15 august?

Tradiții pe 15 august 2022

Sfanta Maria a fost instiintata printr-un inger de trecerea ei la cele vesnice, iar apostolii, fiind aflati in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment.

Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, el ajungand trei zile mai tarziu. Însă, întristat fiind, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar intrand, l-a gasit gol. In timp, in cuvantarile parintilor bisericii s-a afirmat cu mai multa putere credinta ca, dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Iisus Hristos si luata cu trupul in imparatia cerurilor.

Citeste si: Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”- kfetele.ro

Citeste si: "Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să soluționeze problema- radioimpuls.ro

De la sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului se redeschide perioada in care se pot face nunti, incep targurile si iarmaroacele de toamna, dar si praznicele de pomenire a mortilor.

Citeste si: La mulţi ani de Sf. Maria 2022! Felicitări, urări şi mesaje pentru cei care îşi serbează onomastica

În unele regiuni ale țării, dar mai ales în Moldova, ziua de 15 august este considerata "a mortilor", fiind pomeniti toti cei care au numele pornind de la cel al Sfintei Maria. Iar la 8 septembrie, de Sfanta Maria Mica, sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. In ziua praznicului, femeile merg la biserica si duc cele mai frumoase flori din gradina, struguri, prune si faguri de miere, pe care le dau in amintirea raposatilor.

Pe de altă arte, în Maramures, sarbatoarea religioasa are o mare insemnatate, iar traditiile si obicieurile de Sfanta Maria Mare inca se pastreaza. Sunt organizate procesiuni religioase spre manastiri, iar la slujbele speciale participa cateva zeci de mii de oameni.

În unele zone se angajeaza pandarii pentru vii si se leaga magic ciocul pasarilor pentru a nu prada strugurii.

De Sfânta Maria se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.

Citeste si: Obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului 2022: Superstiţii care aduc noroc


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si