Ce a declarat Sorin Cîmpeanu după ce mai multe persoane au semnat o petiție pentru prelungirea vacanței de iarnă: „S-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre reluarea cursurilor în contextul în care aproape 130.000 de persoane au semnat o petiţie pentru prelungirea vacanţei de iarnă pentru toţi elevii. Ministrul Educației a spus că s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin cursuri, nu prin vacanțe.

Author: Madalina Grigore Wednesday 22 December 2021 , 16:12

sorin cîmpeanu

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a vorbit despre petiția pentru prelungirea vacanței de iarnă a elevilor: „S-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, nu de vacanță”

 

[Sursa foto: Google]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Am luat act de unele solicitări de extindere a vacantei”, a declarat, miercuri, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Explicațiile ministrului Educației pentru care nu poate da curs unei astfel de solicitări

„Răspunsul asumat este următorul : 

1. Avem un grafic de învăţământ/ structura a anului şcolar aprobata prin OM 5549/5 nov.2021 discutat în Comisia de Dialog Social în care au fost prezenţi şi reprezentanţii elevilor, şi ai părinţilor, şi ai profesorilor

2. Avem solicitări exprese, temeinic justificate, de a nu schimba datele de examen (Evaluare Naţională şi BAC) 

3. Avem solicitări justificate de asigurare a predictibilităţii în Educaţie. 

4. Avem recunoaşterea faptului că în educaţie s-au înregistrat pierderi mari ce trebuie recuperate prin zile de cursuri, şi nu de vacanţă”, a mai declarat Cîmpeanu.  

129.882 de persoane au semnat, până la ora transmiterii acestei ştiri, petiţia intitulată ”Extinderea vacanţei de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toţi elevii”, a explicat ministrul Educației.

Citeste si: Avertismentul lui Octavian Jurma în prag de sărbători: "Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare”

Ce au transmis inițiatorii petiției

„Cerem Ministerului Educaţiei să extindă vacanţa de iarnă până în 9 ianuarie 2022 pentru toţi elevii (deci şi pentru cei din învăţământul gimnazial, liceal, profesional şi postliceal)”, apare în doument.  

Aceștia prezintă următoarele:

1)Potrivit Convenţiei asupra Drepturilor Copilului, adoptată de ONU în 1989: 

- fiecare copil are dreptul la odihnă şi la timp liber, dreptul de a participa la jocuri şi la activităţi recreative proprii vârstei sale; 
- fiecare copil are dreptul la protecţie împotriva oricărei forme de exploatare; 
- fiecare copil are dreptul de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge şi de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea realizării efective a acestui drept; 
- fiecare copil are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială; 
- fiecare copil are dreptul să crească alături de părinţii săi. 

2) Există familii în care un copil este în ciclul gimnazial, iar celălalt este în ciclul primar. Conform ordinului actual de ministru, ei ar avea vacanţe diferite (primul până în 3 ianuarie, celălalt până în 9 ianuarie), ceea ce îngreunează planificarea activităţilor în familie. Revenirea la vacanţa unitară de iarnă pentru toţi copiii ar rezolva această problemă. 

3) Finalul de semestru este dificil pentru elevi, fiind încărcat cu teste, teze, lucrări, proiecte, referate- toate într-un ritm alert, cauzat de durata scurtă a semestrului. Aşadar, o vacanţă cu timp suficient pentru odihnă şi recreere, fără teme, ar fi extrem de benefică. 

4) Extinderea vacanţei de iarnă pentru toţi copiii până în 9 ianuarie 2022 ar permite acestora să petreacă mai mult timp în aer liber, practicând sporturi de iarnă, pentru îmbunătăţirea sănătăţii fizice şi psihice. 

5) Există familii care şi-au planificat de mult timp excursii pentru ianuarie 2022 (au şi plătit avans). Acordarea dreptului la vacanţă unitară de iarnă le-ar permite acestora să beneficieze de excursiile pe care deja şi le-au programat. Altfel vor pierde atât banii plătiţi deja, cât şi zilele de concediu pentru care au muncit întreg anul. 

Citeste si: Caz cutremurător în județul Argeș. Un profesor este cercetat pentru purtare abuzivă după o discuție cu o elevă: ,,Îi scot toţi dinţii din gură"

6) În octombrie 2021 elevilor din sistemul public le-a fost impusă o vacanţă de două săptămâni, pe când cei din sistemul privat au putut să îşi continue studiile în sistem online. Acest lucru a avut ca efect modificarea structurii semestrului şi realizarea activităţilor de evaluare în perioada sărbătorilor de iarnă, care astfel, în loc să fie pentru odihnă, deconectare şi celebrare religioasă sau în familie, s-a transformat într-o perioadă de stres şi de oboseală, atât pentru copii, cât şi pentru părinţii lor. Această decizie a guvernului a creat o inechitate inutilă faţă de elevii din sistemul public, care nu a făcut decât să accentueze şi mai mult lipsa de socializare şi de activităţi tipice copilăriei ce exista deja din pricina pandemiei. 

7) Mulţi părinţi care lucrează în străinătate şi-au luat concediu două săptămâni cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru a veni în ţară şi a petrece timp cu copiii lor. 

8) Există familii care sărbătoresc Crăciunul de rit vechi, în 7 ianuarie, ceea ce nu va mai fi posibil dacă elevii ar relua cursurile în 3 ianuarie. 

9) Vacanţa intersemestrială a fost deja eliminată şi înlocuită cu vacanţa forţată din toamnă, ceea ce a luat copiilor dreptul de a se bucura cu adevărat de sporturile de iarnă. 

Citeste si: Un elev din Timișoara a fost lovit în sala de clasă: "Ţine-l așa! Ține-l până îți zic eu stop"

 

 

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM duminică, 26 iunie 2022.  Cum e vremea în România Prognoza meteo ANM duminică, 26 iunie 2022. Cum e vremea în România
kfetele.ro
Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție
spotmedia.ro
Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video) Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video)
spotmedia.ro
Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce... Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce poți face în Zakynthos (Galerie foto)
b1.ro
Șoferii români, ținta polițiștilor bulgari. Modul în care îți poți lua o țeapă pe... Șoferii români, ținta polițiștilor bulgari. Modul în care îți poți lua o țeapă pe drumurile din Bulgaria
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Află cât mai ai de trăit. Totul durează 10 secunde Află cât mai ai de trăit. Totul durează 10 secunde
doctorulzilei.net
Vrei o mărire de salariu? Iată ce culori trebuie să porți: „Asta înseamnă că eşti capabil” Vrei o mărire de salariu? Iată ce culori trebuie să porți: „Asta înseamnă că eşti capabil”
romaniatv.ro
Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei Anunţul care dă fiori României! Este cel mai DUR atac al Rusiei
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si