Spital amendat pentru nerespectarea regulilor privind vaccinarea pacienților

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că au fost aplicate sancţiuni la centrul de vaccinare din Spitalul Rădăuţi, unde au fost vaccinate 563 de persoane din etapa a III-a de vaccinare. Acest lucru a fost posibil pentru că cei care se prezentau la vaccinare nu erau verificaţi în platforma cu programările. Medicul coordonator a fost sancţionat cu 5.000 de lei.

Author: Andreea Bolocan joi 28 ianuarie 2021 , 16:05

spital amendat etapa a 2a de vaccinare vaccin anti-covid
Un spital a fost amendat că nu a respectat regulile de vaccinare[Sursa foto: g4media.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”La cererea Ministerului Sănătăţii, inspectorii sanitari din cadrul Direcţiei Sănătate Publică Suceava au efectuat un control la centrul de vaccinare din cadrul Spitalului Municipal Rădăuţi, după ce s-a constatat că, în perioada 15-23 ianuarie 2021 au fost imunizate în

acest centru 563 de persoane marcate ca eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare. Controlul a avut ca scop verificarea  modului de aplicare a  Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România în acest centru”, a transmis, joi, Ministerul Sănătăţii.

Persoanele nu au fost verificate înainte de vaccinare 

Sursa citată a precizat că, la momentul controlului, inspectorii DSP Suceava au constatat că persoanele venite pentru imunizare în centrul de vaccinare nu erau verificate în aplicaţia Rovaccinare pe baza CNP-ului si nici în listele de pacienţi programati pentru ziua în curs.

”Listele cu pacienţi pentru ziua în curs erau trimise pe whatsapp de către medicul coordonator din DSP către directorul medical al spitalului şi redirecţionate mai apoi de acesta personalului

care asigură paza centrului pentru a permite accesul în unitate a pacienţilor programaţi. În centrul de vaccinare pacienţii au fost primiţi în baza programărilor printate sau mesajelor sms, iar în cazul pacienţilor programaţi de medicul de familie, pe baza declaraţiei acestora”, a mai transmis Ministerul.

Citeste si: Protest al sindicaliştilor din Sănătate, în Piaţa Victoriei: ”Fără noi, COVID-ul e pe voi!”

Sursa citată a precizat că i nspectorii sanitari au verificat listele de pacienţi programaţi si au constatat că sunt pacienţi în dreptul cărora nu sunt completate toate câmpurile din platforma de programare, de exemplu nu sunt trecute datele de identificare ale celui care a programat si nici nu există câmp în care să fie  trecută categoria populaţională din care face parte, îngreunând astfel verificarea modului de programare.

”Centrul de vaccinare din cadrul spitalului a fost organizat pentru personalul medico-sanitar inclus în prima etapă de vaccinare, apoi activitatea centrului a fost prelungită pentru personalul din etapa a II-a. În Municipiul Rădăuţi nu există alte centre comunitare deschise”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Sursa citată a explicat că s-a mai constatat că centrul de vaccinare nu a fost reoptimizat pentru a II-a etapă de vaccinare şi pentru un număr mai mare de solicitări de vaccinare.

”Nu se asigură personalul pentru fiecare punct din structura centrului, fiind adus personal din spital, prin rotaţie”, a precizat Ministerul.

Citeste si: Vlad Voiculescu: „30% din vaccinări sunt în afara platformei de programare”

Medicul coordonator a fost amendat cu 5.000 de lei

În urma celor constatate, medicul coordonator al centrului a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de  5.000 lei, conform HG 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

De asemenea, inspectorii sanitari au recomandat reinstruirea personalului privind utilizarea şi operarea mijloacelor informatice, respectarea prevederilor legale( OMS nr.2171/2020) privind evidenţa persoanelor vaccinate şi respectarea prevederilor  HG 103/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare  impotriva Covid-19 si a OMS nr. 2171/2020 pentru stabilirea Normelor privind autorizarea, organizarea şi functionarea centrelor de vaccinare impotriva Covid-19.

Ministrul Sănătăţii, Vald Voiculescu, a anunţat, miercuri, controale, după ce, între 15 şi 23 ianuarie, 1.353 de persoane s-au vaccinat, deşi apar ca făcând parte din etapa a treia şi se vor face verificări.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si