Ţările Europei Centrale iau măsuri pentru a economisi energie

Situația cu care se confruntă Europa în prezent a determinat țările aparținătoare să ia măsuri drastice în ceea ce privește consumul de energie. Prețurile au crescut, astfel că economisirea este deocamdată cea mai rapidă soluție.

Author: Laura Macovei vineri 23 septembrie 2022 , 08:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Din cauza unui blocaj al relaţiilor cu Rusia și întrucât unele ţări ale Europei Centrale încă depind de gazele ruseşti, toate se confruntă cu această problemă. 

Ce măsuri vor fi luate 

Spre exemplu, guvernul ceh a anunţat joi că va scoate din funcțiune jumătate dintre becurile de la birourile guvernului şi va schimba becurile vechi rămase cu surse LED, care consumă mai puţin. Mai mult, iluminarea pe coridoare va fi înlocuită cu senzori de mişcare şi va stinge proiectoarele festive ale clădirii aflate în centrul oraşului Praga.

Citeste si: Programul Rabla pentru becuri, gata de start. Cum poți să economisești 70-80% din consumul de curent

Încălzirea, de obicei situată în jurul a 22 de grade Celsius sau chiar mai mult, va fi coborâtă la 19-20 C în interiorul clădirii guvernului și la 15 pe coridoare, transmite Reuters.

Voi face presiuni în principal pe instituţiile statului să dea exemplu. Am adoptat un pachet de măsuri... pentru a economisi între 17% şi 20% din energia necesară ”, a spus primarul ceh, Petr Fiala. 

În Ungaria, guvernul a ordonat instituţiilor şi companiilor de stat să reducă consumul de gaze cu 25% faţă de anul precedent, cu excepţia spitalelor şi instituţiilor sociale.

Și în românia, luminile Parlamentului vor fi stinse. Luminile exterioare vor fi reduse la jumătate, iar iluminatul festiv va fi redus la două ore pe noapte.

Varşovia înlocuieşte, de asemenea, aproximativ 38.000 de becuri din lămpile stradale cu LED-uri.

Citeste si: VIDEO- Val de reclamații după facturile uriașe la energie electrică. ANPC și ANRE au pornit mai multe controale la furnizorii de energie

Cu toate acestea, economiile nu pot fi suficiente în locurile în care încălzirea sau răcirea reprezintă o mare parte a operaţiunilor, cum ar fi universităţile sau terenurile de sport.

 

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si