Alături de Sfântul Ioan Botezătorul, prăznuit în data de 7 ianuarie, Boboteaza sau Arătarea Domnului, încheie perioada celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, începută în Ajunul Crăciunului.

Boboteaza una dintre cele mai importante sărbători creștine și amintește de momentul în care Sfântul Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus, în apele râului Iordan.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci astăzi!

În funcție de zona țării, de Bobotează, tradițiile spun că e bine să faci anumite lucruri, care vor aduce noroc, sănătate sau belsug în anul care abia a început. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri, la nivel național, este cel al aruncatului unei cruci de către preot în apa sfințită. Cu ocazia Bobotezei sunt sfințite toate apele, iar bărbatul ce reușește să ajungă primul la respectiva cruce va avea noroc pe tot parcusul anului.

De asemenea, cei ce se vor stropi sau scufunda în apele sfințite vor fi feriți de rele și sănătoși. În schimb, nu e bine să speli rufe sau să te speli pe cap, spunându-se în folclor că aduce murdările apelor.

Citeste si: Boboteaza 2021. De unde poţi lua astăzi Agheasmă Mare?

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci pe 6 ianuarie
Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci pe 6 ianuarie

Credicioșii primesc sticle cu aghiasmă, iar aceasta este păstrată pentru leacuri, având proprietăți tămăduitoare, dar și protectoare pentru gospodăriile lor.

Se spune că în momentul în care apele sunt sfințite, diavolii vor ieși din ascunzișuri și vor fugi.

Ce semnificații are Aghiasma Mare și cum ne protejează?

Aghiasma va proteja casele oamenilor de diavol, dar și de alte nenorociri, boli, paraziți sau șerpi. În plus, e bine să nu fie haine la uscat, pentru că dracii s-ar putea ascunde în ele. Un alt obicei povesteste despre aranjatea unei mese speciale, cu 12 feluri de bucate ce vor fi sfințite de preot.

Ce rămâne de la masa de Bobotează se va împărți animalelor din gospodărie, iar acestea vor fi protejate de rele pentru întreg anul și vor fi productive.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

Apa sfințită are o semnificaţie specială în această zi, se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.

De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.

Fetele sau femeile ce vor cădea pe gheață în ziua Botezului Domnului, pot fi sigure că se vor căsători în anul respectiv, conform tradiției populare, iar, în unele regiuni, integrarea femeilor recent măritate în comunitatea soțiilor se face prin udarea lor cu apă de la fântână sau de la un râu.

Citeste si: Boboteaza 2021: Calendar ortodox 6 ianuarie. Ce trebuie în această zi sfântă?

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci pe 6 ianuarie
Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci pe 6 ianuarie

Citeste si: Boboteaza 2021 sau Botezul Domnului: Ce NU este bine să faci astăzi? Aduce mare ghinion!

Apa și busuiocul, folosit de preoți pentru sfințire, sunt elemente reprezentative ale acestei sărbători

Pentru a avea noroc tot anul, în unele zone ale țării, trebuie să te lași „iordănit”. Un grup de tineri merg prin sate și iau oamenii întâlniți pe sus, îi stropesc cu apă sfințită, păstrată într-o găleată, îi aruncă în aer și îi prind înapoi în brațe. Unul dintre ei are rolul de preot în grup, el este cel ce folosește un mănunchi de busuioc pentru a stropi oamenii.

Unii oameni îşi afumă grajdurile şi vitele pentru a alunga duhurile rele din acestea, alţii aprind focuri pe câmp sau cântă melodii însoţite de strigături şi zgomote.

Citeste si: VIDEO Cum i-a spus Mihai Albu fiicei sale despre boala nemiloasă cu care s-a confruntat? Momentul în care a ales să îi spună adevărul. „S-a panicat, mi-a spus să mă fac bine.”- kfetele.ro

Citeste si: De ce Connect-R și Alex Velea nu au permis de conducere? Răspunsul amuzant al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Un hoț s-a dat drept manechin și a stat ore în șir în vitrina unui magazin cu o geantă în mână ca să poată fura după închidere- antena3.ro

Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci pe 6 ianuarie
Tradiții și obiceiuri de Bobotează. 10 lucruri pe care să le faci pe 6 ianuarie

Aghiasma luată de la preot în ziua de Bobotează ajută la curăţarea gospodăriei de diavoli, moroi, șerpi, purici, boli, dar și de influența oamenilor malefici, precum favorizarea unor recolte bogate.

O tradiție din străbuni spune că vremea din ziua de Bobotează o prevestește, potrivit credinţei populare, pe cea de peste an. Dacă plouă, urmează o iarnă lungă, iar timpul frumos prezice o vară frumoasă.

Citeste si: De ce se botează caii în ziua de 6 decembrie. Tradiția e veche de peste 100 de ani

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si