
Un an de la războiul dintre Rusia și Ucraina. Acesta a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa
Milioane de ucraineni au plecat din țară, odată cu începerea războiului, și s-au refugiat în alte țări occidentale. Pierderile au fost uriașe din ambele părți, iar conflictul pare să nu aibă un sfârșit.
ONU a stabilit că războiul din Ucraina a provocat cea mai mare criză umanitară din Europa din ultimii 80 de ani. Încă din primele zile ale războiului, peste un milion de oameni, în special femei, copii și bătrâni, au plecat din Ucraina în țările vecine și au fost nevoiți să își înceapă o nouă viață și să se adapteze unui nou mediu.
Peste 10 milioane de ucraineni și-au schimbat domiciliul în interiorul țării. Ei au plecat din zonele apropiate liniei frontului.
Un raport realizat de cinci organizații neguvernamentale arată cu unul din 10 spitale a fost avariat, iar 200 de lucrători medicali, care sunt protejați pe timp de război de legile internaționale privind drepturile omului, au fost răniți, uciși, arestați sau răpiți.
Ucrainenii vorbesc despre crime de război comise de armata rusă. Peste 300 de persoan au fost îngropate în cimitire improvizate, iar numărul total al morților este greu de estimat.
Povestea Margaritei, ucraineanca refugiată la București. ”La început, părea un vis urât. Apoi, s-a instalat frica și am decis să părăsim țara”/ ”Copilul nostru are autism și epilepsie și a trecut prin perioade foarte dificile”
De la începutul războiului, aproape 90.000 de ucraineni și-au găsit refugiul în România. Este și cazul Margaritei, care a plecat din Ucraina, unde totul părea ca un coșmar. A venit în România pentru a duce o viață normală. ”La început nu-mi venea să cred că se întâmpla totul, părea un vis urât și voiam să mă trezesc din el. Apoi, s-a instalat frica.
Pentru prima dată în viața mea, am avut un atac de panică. La început, am avut speranța că vor avea loc negocieri și că totul se va încheia rapid și pașnic. Apoi, am realizat că ceea ce se întâmpla era grav și pe termen lung și atunci am luat decizia de a păsăsi țara”, a explicat ea.
Jurnalistă, călătoare, optimistă. Un rezumat în trei cuvinte al Dianei Puiu.
A urmat cursuri de actorie timp de opt ani, a terminat Facultatea de Litere, Specializarea Jurnalism și Științele Comunicării din Iași, un master în Jurnalism Tematic, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, București, iar în prezent urmează cursurile programului de master Cultură și Literatură Română din cadrul Facultății de Litere Bacău.
A urmat cursurile de jurnalism de la Palatul Copiilor Bacău pe tot parcurusl liceului, experiență ce i-a adus și câteva colaborări cu presa locală.
Diana are o experiență de trei ani ca reporter de teren al unui radio din Iași și un an de prezentator de știri.
Iubește tot ce ține de teatru, film, pictură și modă, fiind și organizator de evenimente culturale. Când nu este la birou sau pe teren, Diana se relaxează în natură și face fotografii, una din pasiunile ei.