Un focar de gripă aviară a fost găsit la granița României. Virusul descoperit se poate transmite la om

Un focar de gripă aviară înalt patogenă a fost descoperit în Ungaria, la doar 10 kilometri distanță de granița cu România. În zona de supraveghere au intrat și șase localități din județul Bihor.

Author: Alexandra Bercea luni 10 ianuarie 2022 , 19:16

Un focar de gripă aviară a fost găsit la granița României. Virusul descoperit se poate transmite la om

Un focar de gripă aviară a fost găsit la granița României. Virusul descoperit se poate transmite la om

[Sursa foto: gettyimages]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Măsurile luate în România vizează comerțul cu păsări, ouă, furaje, carne și produse din carne de pasăre ce provin din țări afectate de gripa aviară, dar și monitorizarea păsărilor sălbatice.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunțat că focarul de lângă granița cu România a fost descoperit într-o fermă de rațe din Biharugra, județul Bekes, districtul Sarkad – Ungaria.

Este vorba despre un focar cu subtipul H5N1, care se poate transmite la om.

Citeste si: Focar de infectare cu norovirus, în România. 140 de cazuri anunțate

Alerta epizootică a fost instituită în județul Bihor

Astfel, starea de alertă epizootică a fost instituită la nivelul întreg teritoriului județului Bihor, iar în șase localități (Ateaș, Berechiu, Cheresig, Cefa, Roit și Sânicolaul Român) au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli la exploatațiile din județul Bihor.

Citeste si: Loredana, tânăra care și-a ucis prietena la Mangalia, ar fi suferit un avort „S-ar putea întrezări motivul crimei” Noi detalii din anchetă au ieșit la iveală- kanald.ro

Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Citeste si: „O veste atât de frumoasă” Deei Maxer nu i-a venit să creadă când a văzut rezultatul- wowbiz.ro

Și DSVSA Arad monitorizează starea de sănătate a efectivelor de păsări domestice şi efectuează controale şi alte acţiuni pentru prevenirea intrării transporturilor de păsări vii, ouă de incubat, furaje pentru păsări sau carne de pasăre din zone unde evoluează gripa aviară. Se fac verificări privind respectarea programelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale avicole. De asemenea, comerţul de păsări şi carne de pasăre fără control veterinar este interzis.

Citeste si: Un nou virus amenință omenirea. China a anunțat primul caz de transmitere la om a tulpinei gripei aviare H10N3

Este recomandată evitarea contactului oamenilor cu păsările sălbatice

Autorităţile anunţă că vor face verificări pentru a se asigura că nu există păsări crescute în spaţii deschise cu acces la luciuri de apă în care ajung şi păsările sălbatice și fac apel la crescători să solicite medicul veterinar pentru orice situaţie ce indică evoluţia unei boli în efectivele de păsări. Oamenilor li se recomandă să evite contactul cu păsările sălbatice aparent bolnave sau uşor de prins.

În prezent, numeroase țări din Uniunea Europeană sunt afectate de valul de gripă aviară înalt patogenă. Cele mai mari probleme sunt în Italia și Ungaria. În Ungaria sunt deja anunțate 59 de focare.

Citeste si: Rusia a înregistrat primele cazuri de transmitere a gripei aviare la om


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si