Ursula von der Leyen: Trebuie să existe „certificate de vaccinare” recunoscute reciproc de statele UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat inițiativa guvernului elen care permite persoanelor vaccinate să călătorească liber și a solicitat un certificat de vaccinare recunoscut reciproc în toate țările Uniunii Europene, relatează Euractiv.

Author: Andreea Bolocan vineri 15 ianuarie 2021 , 15:47

ursula von der leyen presedinta comisiei europene certificat vaccinare coronavirus
Ursula von der Leyen: Trebuie să existe „certificate de vaccinare” recunoscute reciproc de statele UE[Sursa foto: www.zdf.de]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Este o cerință medicală să ai un certificat care să ateste că ai fost vaccinat”, a afirmat von der Leyen într-un interviu acordat presei portugheze.

„Prin urmare, salut inițiativa prim-ministrului grec privind un certificat de vaccinare recunoscut reciproc”, a spus ea.

Reacția Ursulei Von der Leyen

Președinta Comisiei Europene a reacționat la o scrisoare trimisă de către prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis la începutul acestei săptămâni, în care a cerut relaxarea regulilor de călătorie pentru persoanele vaccinate.

Deși nu dorea ca vaccinul să fie „obligatoriu sau o condiție prealabilă pentru călătorie”, Mitsotakis a cerut ca „persoanele care au fost vaccinate să poată călători liber”.

Citeste si: Motivul pentru care Klaus Iohannis s-a vaccinat abia acum, împotriva coronavirus. Ceilalți președinți s-au vaccinat printre primii

Von der Leyen a spus că este în mare parte de acord cu ideea. „Orice se decide- dacă acordă prioritate sau acces la anumite bunuri- este o decizie politică și legală care ar trebui discutată la nivel european”, a declarat ea jurnaliștilor în timpul vizitei la Lisabona.

„Dar cred că este important. Și, așa cum am spus, trebuie să avem o cerință medicală care să dovedească faptul că oamenii au fost vaccinați”, a spus președinta Comisiei.

Citeste si: Programare vaccinare COVID. Încep înscrierile! Iată care este procedura și cum te poți înscrie online

Klaus Iohannis nu este de acord cu certificatele de vaccinare

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor certificate în baza cărora cei vaccinați împotriva COVID-19 să poată călători.

„Nu consider că este o idee bună. Trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar trebuie folosit pentru motive medicale nu pentru călători. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun”, a declarat Iohannis.

Grecia a propus un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a ușura călătoriile devastate de pandemie. Conform propunerii înaintate de premierul grec, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si