Claudiu Năsui  a mai adăugat și faptul că, momentan, se discută despre un mecanism prin care statele să poată recunoaște reciproc documentele care să permită călătoria – certificatul de vaccinare, testul negativ sau testul de anticorpi.

"Este vorba despre un mecanism prin care statele să poată recunoaște reciproc aceste documente și să nu mai trebuiască să facem formalități sau să întârzie oamenii la graniță, mai ales pe partea de turism.

Și pe partea de turism care pleacă, dar și care vine din unele state, lucru care ar ajuta foarte mult industria.”, a delcarat Claudiu Năsui.

Cum vor călătorii românii la vară

Ministrul Turismului, Claudiu Năsui a venit cu propunerea de a ușura tranzitarea românilor în alte țări prin arătarea documentelor de vaccinare, teste COVID-19 sau chiar de anticorpi. Astfel, vacanțele din vară vor fi mult mai liniștite și relaxante.

Citeste si: VIDEO -Adeverința verde, pașaportul european pentru cei imuni la COVID

”Ce vrem să facem deocamdată e o recunoaștere bilaterală a documentelor, să fie mai ușor să treci, să arăți documentele că ai fost vaccinat, că ai test negativ sau de anticorpi. Nu e discriminare, nu se adresează doar celor vaccinați. Cineva care n-a fost la vaccinare, poate a avut deja Covid sau are test negativ și n-are o problemă să circule", a mai spus ministrul.

Pașaport COVID-19

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

El a adăugat că este de dorit ca sezonul turistic să se deschidă la 1 mai, dar că acest lucru depinde de evoluția epidemiologică, România fiind în valul trei al pandemiei.

Totodată, la rândul lui, vicepreședintele ANAT, Alin Burcea, a declarat că hotelurile vor fi pregătite să deschidă de 1 mai, dacă nu se întâmplă nimic mai dramatic.

"Aici e o problemă de infectări. Turismul de balneo și munte se vinde destul de bine. Când apar aceste cifre, mai scade puțin. Pe litoral vânzarea merge bine. Înscrieri sunt. Trebuie să vedem ce se va întâmplă cu românii în străinătate, adeverința verde clarifica multe lucruri. Nu se blochează nimeni. E un document care atestă cum stai din punct de vedere al vaccinării, test, etc.

Azi vine ministrul Turismului din Grecia și vom stabili cum vom lucra. El a și afirmat că ne primesc cu aceste forme. Și noi îi vom primi pe ei. Ne dorim să primim și din Israel. Așteptăm memorandumul și protocolul cu Israelul, pentru că de acolo vin un sfert de milion de turiști, dar la fel de bine trebuie să ușurăm accesul românilor.

Citeste si: Pașaportul COVID, prezentat azi. Cum arată documentul fără care nu vei putea călători în UE

Cum se poate intra în Grecia

Săptămâna trecută, Ministrul Turismului din Grecia, Haris Theoharis, a anunțat că în Grecia se poate intră pe baza de vaccin, test, adeverință de imunizare, anticipând ce s-a discutat ieri.

Vacanță de vară 2021

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Moșneagu și Vlad Gherman, regrete după nunta de vis. Ce ar schimba dacă ar putea: ”Ne-am cam grăbit”- radioimpuls.ro

”La fel și bulgarii au anunțat. Acolo, patronatele se bat pentru a deschide din 29 aprilie. Toată lumea își dorește turiști. Și testele s-au ieftinit foarte mult. Portugalia s-a deschis, Spania a anunțat 19 mai. Țările care depind de turism vor da drumul cu aceste trei forme. E clar că avem un viitor mai bun în această vară", a mai adăugat ministrul grec.

Comisia Europeană a prezentat miercuri propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivel comunitar, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19 și va putea fi verificată în orice stat membru UE.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si