Veste bună pentru românii cu datorii la stat. Este lege: se amână plata din cauza pandemiei

Românii cu datorii la stat beneficiază de derogări speciale de la plată pe fondul crizei intervenite ca urmare a pandemiei. Pentru unii se poate institui o re-eșalonare la plată pe 12 luni, pentru alții nu se percep niciun fel de penalizări până la Crăciun.

Author: Razvan Ilie marți 27 octombrie 2020 , 08:48

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ordonanţa de Urgenţă privind eşalonarea la plată a datoriilor către stat acumulate după declanşarea stării de urgenţă a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Pentru acordarea eşalonării de plată, românii- atât persoane fizice, cât și juridice- trebuie să depună cerere până la data de 15 decembrie 2020.

Citeste si: Descoperire incredibilă: NASA a declarat că există apă pe Lună

Eşalonarea la plată nu se acordă pentru

sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Pentru obligaţiile bugetare ce fac obiectul eşalonării la plată se suspendă executarea silită.

Ce prevede Ordonanța de urgență a Guvernului

Ordonanța de urgență adoptată săptămâna trecută de Guvern prevede o procedură alternativă simplificată de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanşată starea de urgenţă şi până la data eliberării certificatului de atestare fiscală.

Citeste si: OMS, avertisment pentru Europa: "Boala poate intra într-o zonă și mai întunecată"

De asemenea, Executivul a decis prelungirea până la 25 decembrie a perioadei în care nu se percep dobânzi şi penalităţi pentru obligaţiile fiscale neachitate la termen, a căror scadenţă s-a împlinit după declanşarea stării de urgenţă.

"Pe perioada pentru care au fost acordate eşalonări la plată, începând cu data de 26 decembrie 2020, pentru obligaţiile fiscale eşalonate la plată, cu excepţia celor prevăzute la art.

173 alin. 2 din Codul de procedură fiscală se datorează şi se calculează dobânzi. Nivelul dobânzii este 0,01% pentru fiecare zi de întârziere", se arată în actul normativ, prezentat de Agerpres.

La cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare. De asemenea, trebuie să nu înregistreze obligaţii bugetare restante la data declarării stării de urgenţă şi neachitate ulterior; să nu se afle în procedura insolvenţei; să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare; să aibă depuse toate declaraţiile fiscale; să nu i se fi stabilit

răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 şi 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
ANM a emis o avertizare meteo! Un val tropicaL lovește România. La ce temperaturi... ANM a emis o avertizare meteo! Un val tropicaL lovește România. La ce temperaturi trebuie să ne așteptăm
spotmedia.ro
Un nou eșec al comunismului – vaccinul împotriva Covid 19. De ce Rusia și China au... Un nou eșec al comunismului – vaccinul împotriva Covid 19. De ce Rusia și China au ratat realizarea unor seruri eficiente
spotmedia.ro
Stăpânii săraci ai unui pământ mult prea bogat Stăpânii săraci ai unui pământ mult prea bogat
b1.ro
Pericol pe străzile din Eforie Nord! Ce au văzut turiştii duminică seară e foarte grav Pericol pe străzile din Eforie Nord! Ce au văzut turiştii duminică seară e foarte grav
infoactual.ro
Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași... Profeție Baba Vanga. Anul în care Europa va fi pustiită! Dezastrul se apropie cu pași repezi
infoactual.ro
A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia! A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si