Guvernul pune taxa pe boală. Dacă te îmbolnăvești, primești mai puțini bani pe concediul medical. Aceasta pentru că de la 1 ianuarie a fost introdusă plata a 10% contribuții la sănătate. Măsura fost luată pentru a creste veniturile la bugetul statului. Totuși oamenii spun că în aceste condiții se vor gândi de două ori înainte să rămână acasă... chiar dacă sunt bolnavi, a transmis Cristian Sabbagh.

Dacă te îmbolnăvești, iei mai puțini bani

Rămâi acasă dacă te îmbolnăvești, dar la finalul lunii s-ar putea să-ți pară rău. Este deviza după care se vor ghida cei mai mulți angajați de acum înainte, după ce vor încasa indemnizații mai mici pentru zilele de concedii medicale.

"O să vin bolnavă la serviciu, eu lucrez asistent medical la pediatrie și prefer să vin la muncă decât să stau acasă, să fiu plătită mai puțin nu? În cazul meu, în care îmi cresc singură un copil, contează și 50 de lei și 100 de lei", a spus un angajat din România.

Dacă până la 1 ianuarie concediile medicale erau scutite de la plata CAS, de acum înainte a intrat în vigoare decizia Guvernului care prevede plata a 10% contribuții la sănătate.

Cum se reflectă aceasta în cifre? De exemplu, la un salariu de 5000 de lei brut, angajatul primea 75% din salariu, cât timp avea scutire de la medic, adică 177 lei pe zi de concediu medical.

Acum, însă, cu noua măsura în vigoare, același angajat va primi 160 de lei.

"Nu prea văd bine, adică nu e vina mea că mă îmbolnăvesc cumva, adică ar trebui să primesc cât merit. Adică cât sunt sănătos lucrez, merg la muncă, adică ar trebui să fiu recompensat și când sun bolnav că nu e vina mea", a spus un alt angajat din România.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Toți angajații care își iau concediu medical vor primi practic mai puțini bani la salariu în zilele în care stau acasă. Inclusiv cei care suferă un accident în afara locului de muncă, sunt în concediu de maternitate sau au afecțiuni oncologice. Excepție fac bolile profesionale sau cei care au suferit un accident de muncă la serviciu.

"Suntem campioni europeni la capitolul concedii medicale, iar statul caută să mai reducă din suma uriașă alocată, de aproape 7 miliarde de lei la nivelul anului 2023. Taxarea concediilor depinde cum o privești, e o decizie normală, în condițiile în care aceste venituri nu erau impozitate, indiferent de durata concediilor, existau situații chiar aberante în care cei aflați în concediu aveau venituri mai mari decât dacă erau la serviciu", a declarat Adrian Negrescu, analist economic.

Angajatorii, însă, trag un semnal de alarmă. De teamă că vor primii mai puțini bani, salariatii ar putea venii la muncă indiferent de starea lor de sănătate.

"Modificarea aceasta o să impacteze dorința angajaților de a lucra sau de a veni la birou, știu deja exemple concrete, chiar de astăzi, din companie, în care oamenii sunt răciți sau bolnavi acasă și stau si lucrează remote, deși evident, productivitatea lor nu este la aceeași capaciatte dacă ar fi fost la birou", a declarat Ioana Petrea, specialist HR.

Numai anul trecut, au fost înregistrate 8,1 milioane de concedii medicale la o populaţie activă de 6 milioane de persoane.

Citește și: VIDEO- O zi din concediu e risipită la cozi. Românii, de la un ghișeu la altul

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si