Sâmbătă, 24 iulie 2021, un bărbat arădean s-a prezentat într-o stare foarte gravă la Spitalul Clinic de Urgență din Arad, iar medicii i-au pus drept diagnostic botulismul. Imediat după ce bărbatul și-a aflat diagnosticul şi soţia acestuia a primit acelaşi rezultat cum că suferă de botulism.

În România nu există ser antibotulinic

Din cauza faptului că în România nu există ser antibotulinic, directorul medical al spitalului Arad a luat, de urgenţă, legătura cu Direcţia judeţeană de sănătate publică şi cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a putea salva vieţile celor doi.

Citeste si: Anunț important OMS: Varianta contagioasă Delta este acum dominantă în Europa

Potrivit unui comunicat al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cu ajutorul DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi al Ministerului Sănătăţii, medicii au reuşit să găsească ser antibotulinic în Republica Moldova.

"Ieri, a fost o zi contracronometru atât pentru mine, cât şi pentru colegii din cadrul Compartimentului Boli Infecţioase Adulţi II! Deoarece serul antibotulinic lipseşte momentan din unităţile sanitare, am început lupta căutărilor împreună cu colegii de la DSP Arad, ISU Arad, DSU Bucureşti şi, nu în ultimul rând, Ministerul Sănătăţii, prin oameni devotaţi care au făcut tot posibilul şi au găsit serul în Republica Moldova, într-un timp de 6- 7 ore.”, a declarat directorul medical SCJU Arad.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Toni Greblă, întrebat despre imaginile în care apare alături de omul lui Călin Georgescu: „Întrebați porcul”- antena3.ro

Citeste si: Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”- stirileprotv.ro

Două echipe din partea ISU Arad și ISU Timiș, au alergat o seară întreagă pentru a putea face rost mai repede de serul de care aveau nevoie cei doi soți.

”O echipa de la ISU Arad a plecat aseară spre Iaşi şi o altă echipă de la ISU Iaşi a plecat spre Arad, iar undeva pe la mijlocul distanţei s-a realizat transferul serului ca să ajungă până în această dimineaţă la spital şi să fie administrat celor doi pacienţi", a mai precizat Lenuţa Timiş, director medical SCJU Arad.

Ea a precizat că pacienţilor le este administrat serul antibotulinic şi v or rămâne sub supraveghere medicală pe Compartimentul de Boli Infecţioase Adulţi II.

Bacterii[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Este interzis ca bradul de Crăciun să fie transportat cu mașina! Care este amenda pe care șoferii o primesc, dacă nu respectă această regulă- kfetele.ro

Citeste si: Nicko McBrain se retrage din turnee după 42 de ani alături de Iron Maiden: ”A fost o călătorie incredibilă!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un „obiect luminos” bizar care a apărut pe cer sâmbătă provoacă nelinişte în Iran- antena3.ro

Citeste si: VIDEO- Un bărbat a fost diagnosticat cu malarie, după ce a călătorit în Africa

"Le mulţumesc tuturor celor care ieri şi astăzi ne-am unit forţele şi am făcut o echipă puternică pentru a salva. Nu în ultimul rând, mulţumesc colegilor din Republica Moldova care în timp record ne-au pus la dispoziţie serul antibotulinic", a transmis Lenuţa Timiş.

Două cazuri de botulism și în anul 2019

În anul 2019, au mai fost înregistate două cazuri la Iași, unde un bărbat și soția sa au fost internați după ce au mâncat o conservă de pește preparată în casă. Bărbatul a intrat în comă și apoi a murit, iar din fericire, soția sa, care dezvoltase o formă mai ușoară, a supraviețuit.

Ce este botulismul?

Este o intoxicatie, care apare ca urmare a unei toxine produse de un tip de bacterie numit Clostridium botulinum. Cu o frecventa mai mica, infectia poate fi produsa si de Clostridium baratii si butyricum. Aceste bacterii sunt anaerobe, gram pozitive si formeaza spori, prin care produc contaminarea. Caracteristica acestor bacterii este ca pot prolifera doar in medii in care nu exista oxigen, iar acest lucru face ca anumite surse de hrana, printre care cele conservate, sa le ofere un mediu de proliferare perfect. Neurotoxina produsa de aceasta bacterie este una dintre cele mai agresive toxine cunoscute.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si