VIDEO ROBOR în scădere, incertitudinea economică persistă în România

Într-o economie care pare că merge cu frâna de mână trasă, orice scădere a dobânzilor este ca o gură de aer proaspăt. Astăzi, ROBOR la trei luni a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele săptămâni. Dar incertitudinea economică rămâne. Noul Guvern trebuie să reducă un deficit bugetar uriaș.

Astăzi, o gură de aer proaspăt a venit pentru românii cu credite în lei: ROBOR la 3 luni a scăzut de la 7.29%, cât era vineri, la 7,10%- cel mai redus nivel din ultimele săptămâni. Asta înseamnă că ratele lunare ar putea coborî ușor pentru cei cu împrumuturi vechi, legate de acest indice. O veste bună, în mijlocul unei perioade în care inflația rămâne încă agitată, iar costul vieții ne scoate mai multe bancnote din portofel.

Pierzător al prezidențialelor, dar cu ochii pe cursul valutar, George Simion s-a întrebat retoric pe social-media..."cât e cursul valutar". Răspunsul a venit odată cu afișarea cursului valutar al zilei. Un euro este azi 5 lei și 6 bani.

Scăderea ROBOR nu înseamnă că economia s-a liniștit. Din contră — în fundal, persistă o presiune din partea deficitelor bugetare, a unei datorii publice în creștere și a unei perspective tot mai clare: fără o restructurare fiscală serioasă, România nu-și poate echilibra cheltuielile.

Noul președinte al României, Nicușor Dan, a promis că nu va majora TVA-ul.

Țara noastră are deja printre cele mai mari cote de TVA din Europa- 19%, cu excepția cotelor reduse de 5 și 9 la sută pentru anumite produse. Economiștii cred ca majorarea TVA-ului va fi inevitabilă în încercarea de reducere a deficitului bugetar.

Se vorbește tot mai insistent și despre un posibil acord între stat și bănci, care ar putea aduce soluții pentru debitorii vulnerabili.

Băncile nu au cum sa acționeze pentru reducerea deficitului, asta e o aiureala. Într-adevăr, dacă băncile vor fi mai prietenoase cu mediul economic și vor atenua din socul conecționist al reducerii deficitului bugetar, asta ar ajuta si dinamica economiei, a declarat Daniel Daianu.

Deja, BNR a intervenit pentru reducerea dobânzilor în piața interbancară, cu 13, 5 miliarde de lei furnizate băncilor.

Criza economică se simte însă din plin. Pentru ca oamenii să evite să devină victime sigure ale instabilității economice, trebuie să reducă din cheltuieli.

Un sondaj recent arată că aproximativ 4 din 10 romani nu reușesc să economisească.


Îți Recomandăm Și...