Close sidebar
Close sidebar

Zile cu dezlegare la pește în postul Sf. Marii 2023. Ce reguli trebuie respectate înaintea marii sărbători din 15 august

Zile cu dezlegare la pește în postul Sfintei Marii 2023. Credincioșii se pregătesc pentru unul dintre cele mai importante posturi de peste an. El este premergător datei de 15 august 2023 când este celebrată în calendarul creștin ortodox Sfânta Maria.

Mircea Pop,

Zile cu dezlegare la pește în postul Sf. Marii 2023

[Sursa foto: Pexels.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Zile cu dezlegare la pește în postul Sf. Marii 2023. An de an, la începutul lunii august, începe unul dintre cele mai importante posturi din calendarul ortodox. Credincioșii trebuie să respecte cu sfințenie o serie de reguli.

Când începe postul Sfintei Marii 2023?

Postul Adormirii Maicii Domnului începe înaintea unor praznice foarte importante: Schimbarea la Față- 6 august și Adormirea Maicii Domnului- 15 august.

Potrivit regulilor bisericii ortodoxe, Postul Sfintei Marii începe pe data de 1 august, anul acesta fiind într-o zi de marți, și durează până pe data de 15 august când este marea sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului.

Originea postului Sfintei Marii este strâns legată de Sinodul III Ecumenic din 431, ținut la Efes. Acela a fost momentul în care cultul Maicii Domnului a început să cunoască o dezvoltare mai mare prin recunoașterea calității sale de Theotokos, adică "Născătoare de Dumnezeu". 

Multe reguli trebuie respectate înaintea marii sărbători din 15 august

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2023. Ce beneficii primesc cei care muncesc în aceasta zi?

Postul Adormirii Maicii Domnului face trimitere la postul pe care Fecioara Maria l-a ținut înainte de a muri.

Zile cu dezlegare la pește în postul Sfâintei Marii 2023

Postul Adormirii Maicii Domnului este recunoscut ca un post aspru. Conform preoților, în zilele de luni, miercuri și vineri nu se mănâncă nimic până la ora 15.

După această oră, se poate consuma mâncare uscată.

O altă regulă strictă este legatăp de zilele de marți și joi când se consumă legume fierte, fără ulei. Sâmbătă și duminică sunt zilele în care avem dezlegare la ulei și vin.

Citeste si: Ea este presupusa iubită a lui CRBL. Câți ani are și cu ce ocupă tânăra. Cei doi au fost surprinși împreună- kanald.ro

Citeste si: Îngropat de viu, un bărbat a fost salvat ca prin minune după 4 zile de stat sub pământ- wowbiz.ro

Citește și: Adormirea Maicii Domnului 2023: Ce semnificație are această sărbătoare?

În tot acest interval de post al Sfintei Marii există o singura zi în care este dezlegare la pește: Schimbarea la Față a Domnului (6 august).

Sfânta Maria este pe 15 august

[Sursa foto: Pexels.com]

Ce nu e bine să faci în postul Sfintei Marii 2023

Trebuie respectat regimul alimentar. Există o singură zi cu dezlegare le pește- Schimbarea la Față a Domnului (6 august).

Nu e bine să te cerți cu prietenii sau membrii familiei.

Rugăciunile sunt parte din Postul Sfintei Marii. Trebuie să aveți o agendă bine stabilită.

Este strict interzis consumul de produse de origine animală, precum ouă, carne sau lactate.

Nu se consumă alcool și nu se fumează.

Citeste si: Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”- kfetele.ro

Citeste si: "Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă- radioimpuls.ro

Nu se fac nunți și botezuri pe parcursul celor două săptămâni.

Citește și: Postul Adormirii Maicii Domnului 2023. Ce este bine să faci până pe 15 august

Rugăciune pentru postul Sfintei Marii 2023

”După Sfânta Adormire a Ta şi după minunata primire cerească care Ţi S-a făcut, ai primit un loc în Sfânta Împărăţie, un Sobor minunat al Tău, un loc pe Pământ unde se Preaslăveşte Numele Tău, precum şi darul de a-i vindeca pe cei care cu dragoste la Tine se roagă neîncetat:

Vindecă-ne pe noi Preacurată Fecioară şi Maica Domnului nostru Iisus Hristos! Binecuvântarea Domnului Savaot a fost mare peste Tine, Maică Preacurată, dându-Ţi-se daruri multe şi foarte mari. Puterea, Iubirea şi Mila Ta s-au văzut de-a lungul veacurilor, iar noi Te rugăm Măicuţă aşa:

Vindecă-ne Maică, Împărăteasă a Cerului şi a Pământului! Vindecă-ne Maică Ocrotitoare şi Apărătoare a creştinilor! Vindecă-ne Maică Preamilostivă şi Grabnic Ajutătoare! Vindecă-ne Maică a Ajutorului Dumnezeiesc, nădejdea noastră!”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI