Șoferii români trebuie să știe faptul că sistemul de camere fixe pentru verificarea plății rovinietei a fost extins anul trecut cu noi camere. Numărul acestora a ajuns astfel la 108, ceea ce complică viața celor care vor să circule pe drumurile naționale ocolind plata rovinietei. Prin urmare numărul celor care vor plăti rovinieta a crescut, ca și al celor care trebuie să plătească penalitățile după ce au folosit fraudulos rețeaua de drumuri naționale.

Cei care plătesc rovinieta pot recupera o parte din bani

Vești bune: șoferii care plătesc taxa de drum pot recupera o parte a sumelor plătite în momentul în care își vând sau casează mașina. Regula a fost introdusă în 2019 și este valabilă și anul acesta. Potrivit Ordinului Ministerului Transporturilor nr. 748/2019, șoferii pot să ceară la CNAIR returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei. Este vorba de perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de fostul proprietar, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun.

Rețeaua drumurilor naționale include autostrăzile, drumurile expres, drumurile internaționale (așa cum sunt cunoscute acum drumurile naționale europene), drumurile naționale principale și drumurile naționale secundare.

Poliția rutieră

Ce tarife trebuie să plătească șoferii pentru rovinietă în 2021

Sumele plătite de șoferi pentru rovinietă în 2021 rămân neschimbate. Potrivit OG 15/2002, posesorii de autoturisme plătesc trei euro pentru șapte zile, șapte euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni.

Citeste si: Cum poți împiedica mașina să ruginească. Materialele antiderapante pot fi periculoase

Apoi, în cazul vehiculelor de transport marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele sunt de 6 euro pentru șapte zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36

de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone tarifele sunt de 4 euro pentru o zi, 16 euro pentru șapte zile, 32 de euro pentru 30 de zile, 92 de euro pentru 90 de zile și 320 de euro pentru 12 luni.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

În cazul vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12 tone, actul normativ stabilește tarife de 7 euro pentru o zi, 28 de euro pentru șapte zile, 56 de euro pentru 30 de zile, 160 de euro pentru 90 de zile și 560 de euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu maximum trei axe, inclusiv, tarifele rovinietei sunt de 9 euro pentru o zi, 36 de euro pentru șapte zile, 72 de euro pentru 30 de zile, 206 euro pentru 90 de zile și 720 de euro pentru 12 luni.

În cazul vehiculelor de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, cu minimum patru axe, inclusiv, tarifele sunt de 11 euro pentru o zi, 55 de euro pentru șapte zile, 121 de euro pentru 30 de zile, 345 de euro pentru 90 de zile, 1.210 euro pentru 12 luni.

Pentru vehiculele de transport cu peste nouă locuri pe scaune (inclusiv șoferul) și cel mult 23 de locuri pe scaune (inclusiv șoferul), tarifele sunt: 4 euro pentru o zi, 20 de euro pentru șapte zile, 52 de euro pentru 30 de zile, 120 de euro pentru 90 de zile, 320 de euro pentru 12 luni.

Citeste si: 5 dezavantaje pe care le are motorul diesel pe timp de iarnă. Ține cont de ele atunci când pleci la drum lung

În cele din urmă, pentru vehiculele de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto), vorbim despre tarife de 7 euro pentru o zi, 35 de euro pentru șapte zile, 91 de euro pentru 30 de zile, 210 euro pentru 90 de zile și 560 de euro pentru 12 luni.

Unde se poate plăti taxa de drum în 2021

Rovinieta poate fi plătită online pe portalul www.erovinieta.ro (ai nevoie de un cont de utilizator), sau prin SMS, la numărul de telefon 7500. Dacă alegi să plătești prin SMS, trebuie să trimiți, la numărul 7500, un mesaj text care să conțină numărul de înmatriculare al autovehiculului, urmat de categoria din care face parte, procedură similară cu cea pentru achitarea taxei de pod când mergi la mare.

Pe site-ul CNAIR se poate verifica valabilitatea rovinietei în momentul căutării, după numărul de înmatriculare al mașinii și după seria de caroserie (VIN).

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

Control rovinietă

Ce amenzi riscă cei care nu plătesc rovinieta

Aceeași ordonanță 15/2002 stabilește și amenzile care se aplică celor care circulă cu mașina pe drumurile naționale, drumurile expres și autostrăzi fără să aibă o rovinietă valabilă. În funcție de tipul autovehiculului, amenda poate varia între 250 de lei și 4.500 de lei.

Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250-500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (3.000-4.500 de lei), conform informațiilor date de Promotor.

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si