De ce este interzis să alimentezi cu motorul mașinii pornit sau să vorbești la telefon

Majoritatea șoferilor cunosc regula de a opri motorul în timpul alimentării, însă nu știu care este motivul. Mai mult de atât, în unele benzinării există un semn ce arată folosirea telefonului mobil interzisă în timpul alimentării. Află de ce sunt interzise.

Author: Andreea Bolocan miercuri 24 februarie 2021 , 15:09

alimentarea este interzisă cu motorul pornit benzinarie
De ce nu este bine să alimentezi cu motorul pornit
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

De ce este interzis să alimentezi cu motorul pornit

Deși benzinăriile au semne care îi îndeamnă pe șoferi să oprească motorul în timpul alimentării, mii de mașini alimentează zilnic cu motorul pornit, dar fără a produce o catastrofă.

Mulți șoferi nu opresc motorul din motive bine întemeiate cum ar fi bateria slabă a mașinii ce nu mai permite repornirea acesteia prea curând.

În momentul în care un motor este pornit există riscul unui incendiu care ar putea deveni fatal într-o benzinărie. Acest risc este unul redus, dar nu este exclus, se poate întâmpla în orice clipă un incident de genul. Scântei produse în timpul funcționării într-un mediu cu vapori combustibili pot produce un incendiu, dar în condiții normale de funcționare a unei mașini moderne acest lucru este aproape imposibil. Totuși, într-un caz ciudat petrecut în Rusia, un șofer a plecat cu pistolul pompei după el. Acesta s-a rupt și combustibilul împrăștiat a fost aprins de alte mașini aflate în benzinărie.

Pompă benzinărie

Citeste si: De ce nu este bine să pornești la drum cu motorul rece

Ce pericole pot prezenta telefoanele mobile?

Interdicția de a folosi telefonul mobil în timpul alimentării este chiar mai ciudată. Statistic, nu există exemple de incendii provocate de telefonul mobil, iar specialiștii se îndoiesc că acest lucru este posibil.

Putem încadra această interdicție în aceeași categorie ca și cea de folosire a telefonului mobil în timpul zborului cu avionul. Telefonul mobil nu va produce o catastrofă, dar îl va face pe utilizator mult mai neatent la ce se întâmplă în jur, ceea ce ar putea constitui un pericol.

Citeste si: Cât costă rovinieta în anul 2021 şi ce schimbări au apărut la plata acesteia

Trecând peste asta, nu putem să nu fim de acord că benzinăriile sunt locuri în general periculoase. Pericolul este însă mai puțin evident decât ar sugera alimentarea cu motorul pornit sau vorbind la telefon. Un pericol de incendiu real îl constituie hainele din materiale sintetice. Acestea pot provoca o descărcare electrostatică la contactul cu pistolul pompei sau alte părți metalice. Ceea ce poate provoca un incendiu.

Utilizarea telefonului în timpul alimentării este interzisă

De fapt, a și provocat numeroase incendii, deoarece potrivit unui raport al Petroleum Equipment Institute, nu mai puțin de 176 de incendii au fost provocate de descărcări electrostatice între 1992 și 2010 doar în Statele Unite. Prin urmare, ca ghid de bune practici, oprește motorul când alimentezi, poți vorbi la telefon dar fii atent să nu faci din neatenție greșeli stupide și, ca să fii sigur, atinge cu mâna un stâlp metalic înainte de a te apropia de pistolul pompei, scrie Promotor.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Când va avea România 70% din populație vaccinată împotriva Covid-19. Estimarea... Când va avea România 70% din populație vaccinată împotriva Covid-19. Estimarea Organizației Mondiale a Sănătății
spotmedia.ro
Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani Spania vrea să reincrimineze prostituția, după 26 de ani
spotmedia.ro
Povestea lui Fungie, enigmaticul delfin care a marcat existenţa unui orăşel din Irlanda Povestea lui Fungie, enigmaticul delfin care a marcat existenţa unui orăşel din Irlanda
b1.ro
Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la... Cine este Rebeka Daniel, fata de 17 ani care i-a lăsat cu gura căscată pe jurații de la SuperStar (Pro TV)
infoactual.ro
De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi... De ce s-au despărțit Prințul William și Kate. Secretul pe care Casa Regală nu l-ar fi dezvăluit vreodată
infoactual.ro
Baba Vanga: O nouă boală va lovi planeta. Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde Baba Vanga: O nouă boală va lovi planeta. Oamenii vor îmbătrâni în câteva secunde
evz.ro
Avertisment la nivel mondial. A apărut o nouă infecție „îngrozitoare”. Simptomele pot... Avertisment la nivel mondial. A apărut o nouă infecție „îngrozitoare”. Simptomele pot fi „ireversibile”
doctorulzilei.ro
Sistemul de sănătate românesc se află într-o situaţie critică. Specialist: multe decese... Sistemul de sănătate românesc se află într-o situaţie critică. Specialist: multe decese asociate COVID-19 ar fi putut fi evitate
romaniatv.net
Cutremurător! Ionela Prodan a presimţit divorţul. Ce i-a spus cu limbă de moarte fiicei... Cutremurător! Ionela Prodan a presimţit divorţul. Ce i-a spus cu limbă de moarte fiicei sale
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si