Bugetul pe 2021, în linie dreaptă în Parlament. Ludovic Orban: Vrem creşterea absorbţiei de fonduri europene

Parlamentul va vota în plen legea bugetului de stat pe data de 2 martie, au decis azi aleșii neamului. Guvernul a transmis Parlamentului proiectul Legii bugetului pe 2021 marţi dimineaţă, după ce luni seară cabinetul Cîţu a aprobat proiectul în forma finală, cu avizul Consiliului Legislativ.

Author: Razvan Ilie marți 23 februarie 2021 , 17:18

florin citu orban
Ultimii doi premieri ai României, din rândurile PNL - Ludovic Orban și prim-ministrul actual Florin Citu
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului au decis, marţi, calendarul pentru dezbaterea proiectelor Legii bugetului de stat şi Legii bugetului asigurărilor sociale de stat, stabilind ca votul în plen să fie marţea viitoare.

Conducerile Parlamentului au trimis proiectele de buget comisiilor de specialitate pentru dezbatere şi avizare.

Citeste si: Circ în Parlament. Florin Cîțu: M-au invitat aici să vadă cât rezist la înjurăturile lor. Cei de la AUR au ieșit din sală (VIDEO)

PSD a pregătit mii de amendamente la buget

Grupurile parlamentare, deputaţii şi senatorii au termen până joi, la ora 10,00, să depună amendamente scrise şi motivate.

Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat zilele trecute că parlamentarii social democraţi vor depune „câteva mii de amendamente” la legea bugetului de stat, susţinând că Guvernul Florin Cîţu pune povara austerităţii pe salariaţii bugetari, pensionari, copii şi studenţi.

Sorin Grindeanu a explicat, într-o conferinţă de presă, care este „alternativa PSD” la legea bugetului propusă de Guvernul Florin Cîţu.

Fostul premier PSD a prezentat pe scurt câteva dintre amendamentele pe care PSD le va propune în Parlament la legea bugetului pe domenii precum Sănătate, Educaţie, Agricultură, amendamentele urmând a mai viza locurile de muncă şi stimularea economiei prin diverse programe.

Citeste si: COVID-19 face ravagii în școli. Alți elevi diagnosticați cu noul virus

Bugetul 2021, dezbătut lunea viitoare și votat a doua zi

Joi, comisiile de specialitate vor aviza proiectele de buget, iar comisiile de buget, sesizate în fond, au termen până sâmbătă să dezbată şi să întocmească rapoartele, care vor fi depuse la Birourile permanente până luni, la ora 10,00.

Cele două Camere ale Parlamentului se vor reuni în şedinţă comună lunea viitoare, de la ora 16,00, pentru dezbaterea bugetului, votul final fiind programat marţi.

Citeste si: Anunț de ultima oră despre bugetul de stat. A fost adoptat de Guvern

Ludovic Orban: "Se pot face îmbunătăţiri la rectificarea bugetară"

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat marţi că majoritatea parlamentară susţine proiectul Legii bugetului de stat şi proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs în forma adoptată de Guvern, îmbunătăţirile putând fi făcute după şase luni, la rectificarea bugetară.

"Nu vom susţine amendamente. Pentru aprobarea amendamentelor, acestea trebuie susţinute din partea tuturor formaţiunilor politice care formează coaliţia de guvernare. Dar decizia este de a susţine Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale de stat în forma adoptată de Guvern", a afirmat Orban după şedinţa Birourilor permanente reunite, în care s-a stabilit calendarul dezbaterii în Parlament a proiectului de buget pentru 2021.

Potrivit liderului PNL, bugetul este construit astfel încât "să pună în mişcare motoare de dezvoltare economică- investiţii, creşterea absorbţiei de fonduri europene, susţinerea mediului privat prin diferite programe".

"Se pot face îmbunătăţiri după primele şase luni, la rectificare. Din punctul meu de vedere, cele două proiecte, aşa cum au fost adoptate de Guvern, răspund exigenţelor noastre şi servesc obiectivelor pe care le avem, şi anume de a reechilibra gradual bugetul, astfel încât într-un orizont de timp rezonabil să revenim cu deficitul sub procentul de 3%, conform tratatului UE, şi să punem bazele, în acest an, pentru relansarea economică.

Bugetul pe 2021 este construit de asemenea natură încât să pună în mişcare motoare de dezvoltare economică, a precizat Orban: investiţii, creşterea absorbţiei de fonduri europene, susţinerea mediului privat prin diferite programe. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si