Bugetul pe 2021, votat pe articole în Parlament. Circ în timpul discursului premierului Cîțu (VIDEO)

Parlamentul României a dezbătut, luni, într-o ședință comună care a început la ora 16.00 și s-a prelungit seara târziu, proiectele de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe 2021. Votul în plen pe buget urmează să fie dat marți.

Author: Razvan Ilie luni 01 martie 2021 , 16:41

florin citu
Florin Citu: Începem reforma în toate cotloanele statului român[Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE ora 22.00. Plenul Parlamentului a adoptat, luni seara, articolele proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2021, urmând să dezbată anexele, printre care şi cea care cuprinde bugetele ordonatorilor principali de credite- ministere, autorităţi, agenţii şi alte instituţii.

Nu a fost acceptat niciun amendament la cele 57 de articole ale proiectului de lege, acestea fiind aprobate în forma Guvernului. 

Premierul Cîțu a fost prezent în plenul Parlamentului  și a prezentat principalele direcții ale Legii bugetului pe 2021." Dispare sistemul de sporuri așa cum este el implementat azi", a spus, între altele, premierul. 

" Bugetul pe care îl prezint azi are două elemente la care țin foarte mult.

Începe reforma în toate cotloanele statului român. Oprim 30 de ani de furt PSD-ist din buget, din bani publici. A doua reprezintă o declarație dermă că drumul României este în Europa și niciunde altundeva și în NATO. Garantăm românilor reformă și securitate", a declarat premierul Cîțu de la pupitrul Parlamentului.

În timpul discursului lui Florin Cîțu, parlamentarii PSD au împărțit păpuși în plen și au scandat: "Alocații". 

Văd și românii pe ce cheltuiesc banii din taxe, cei de la PSD. Îi aruncă, dar asta este. Vreți alocații, eu credeam că sunt pentru copii, dar văd că le vreți voi. Vă înțeleg că vă trebuie bani de buzunar, dar asta este. PSD țipă pentru că nu mai pot fura. Atât au înțeles ei din bugetul României. Țipă și înjură", a reacționat Florin Cîțu după ce a primit o păpușă de la unul dintre social-democrați.

florin citu parlament
Premierul Florin Cîțu, întrerupt de parlamentarii PSD care au împărțit păpuși și au strigat "Alocații pentru copii"[Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]

"Probabil păpusile pe care le-ați adus sunt păpușile pe care le-ați manipulat și păpsușile cu care i-ați confundat pe români și nu vă mai țineți de astfel de comportamente. Mă puneți în situația de a le cere chestorilor să reasigure ordinea în sală. Lăsați circul", le-a cerut șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban, social-democraților.

Citeste si: VIDEO- Motivație, ambiție și creativitate sunt cuvintele lunii martie

Marcel Ciolacu: Bugetul pe 2021, o rușine pentru România, încalcă legea 

Bugetul prezentat de premierul Florin Cîţu este o ruşine pentru România şi încalcă legea, iar parlamentarii social-democraţi nu vor vota un astfel de buget, a afirmat luni preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului.

El a susţinut că premierul "este un mincinos" şi l-a calificat pe Ludovic Orban ca fiind "ultimul brontozaur al politicii româneşti de 30 de ani".

"Sunteţi la guvernare de un an şi jumătate, în diverse formule, dumneavoastră fiind ministru de Finanţe pe timpul domnului Orban şi acum prim ministru. Știţi la fel de bine, domnule Cîţu, că nu a guvernat PSD România în ultimii 30 de ani. Ştiţi ca şi domnul Orban- cred că, domnule Orban, sunteţi ultimul brontozaur al politici româneşti în ultimii 30 de ani la nivelul ăsta. Nu mai există în Parlamentul României niciun om politic cu vechimea dumneavoastră. Ştiţi că nu mai are niciun reprezentant în CA-urile statului român PSD în acest moment, sunt nepoatele, amantele şi politrucii dumneavoastră. Aţi avut grijă să-i schimbaţi pe toţi şi să-i puneţi pe ai dumneavoastră", a spus Ciolacu.

Citeste si: Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare cu executare!

Gabriela Firea: "Femeile vor fi fericite dacă veți vota amendamentul PSD privind alocațiile pentru copii"

Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat că femeile din România "vor fi foarte fericite", la început de primăvară, dacă parlamentarii din coaliţia de guvernare vor vota amendamentul prin care se majorează alocaţiile pentru copii.

"Domnul preşedinte al Camerei Deputaţilor ne-a transmis doamnelor din sală să fim, la început de primăvară, iubite şi fericite... Domnule preşedinte, doamnele care vă privesc acum din întreaga ţară, femeile din România, cu siguranţă vor fi foarte fericite dacă dumneavoastră şi colegii dumneavoastră veţi vota amendamentul PSD care prevede majorarea alocaţiilor pentru copii. Va fi un cadou care înseamnă, de fapt, respectarea legii, dar iată că suntem în situaţia să ne bucurăm ca de un cadou atunci când respectăm o lege din România care a fost şi promulgată de preşedintele ţării, care a fost declarată şi constituţională de Curtea Constituţională, lege care a fost masacrată, din păcate, de colegul dumneavoastră de partid care nu mai ştie exact ce funcţii are, pentru că senatorul Cîţu îl faultează pe ministrul de Finanţe Cîţu, care la rândul său îl faultează pe premierul Cîţu", a spus Firea la dezbaterile pe proiectul legii bugetului de stat pe 2021.

Citeste si: Declaraţie unică 2021: Când se depune la ANAF

Ce condiție pune AUR ca să voteze bugetul propus de Guvernul Cîțu

Copreşedintele AUR George Simion l-a acuzat luni, în plenul Parlamentului, pe premierul Florin Cîţu de populism şi i-a transmis că partidul său va vota bugetul de "criză" dacă finanţarea de 4 milioane de euro prevăzută pentru AUR va fi direcţionată pentru construirea unui spital.

"Dacă voiaţi să reduceţi cheltuieli de undeva la un deficit de peste 7%, de ce, domnule prim-ministru, nu aţi tăiat bani de la partidele politice, că erau suficienţi bani de unde să tăiaţi. Noi o să vă votăm bugetul propus de dumneavoastră, un buget de criză, îl votăm, nu avem nicio reţinere, dacă tăiaţi bani de la partide şi nu mă refer la toate partidele. Ţineţi banii partidelor acolo. Partidul AUR votează bugetul acesta de criză dacă ne tăiaţi cei 4 milioane de euro aferenţi AUR. Noi nu vrem să-i luăm", a declarat George Siomion în timpul dezbaterilor.

Ce reforme vrea să facă premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a anunțat încă de zilele trecute că anul 2021 va fi caracterizat de două cuvinte: Reformă și investiții! El a spus că pierderile companiilor de stat sunt mai mari decât investițiile bugetate în acest an, adăugând: "Nu mai putem continua așa".  

" Reformă în tot aparatul public și în companiile de stat. Reforma sistemului de pensii. Reforma sistemului de salarizare. Reforma ANAF. Restructurarea companiilor de stat care au pierderi de 30 de ani. Arieratele companiilor de stat au ajuns la 63 miliarde lei (în jur de 53 miliarde lei din 2014, la care se adaugă dobânzi și penalități)", a declarat public Florin Cîțu.

florin cit
Premierul Cîțu vrea să facă reformă dură în companiile de stat[Sursa foto: Inquam Photos / George Calin]

Citeste si: Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, condamnat la închisoare cu executare!

Premieră în politica românească: buget adoptat fără amendamente

Comisiile parlamentare de Buget-Finanţe au dat, sâmbătă, raport favorabil celor două proiecte, în forma în care acestea au fost transmise de Guvern.

Nu a fost adoptat niciun amendament dintre cele depuse de partidele din Opoziție, în timp ce arcul guvernamental a decis să aștepte prima rectificare bugetară pentru orice modificare.

Citeste si: Declaraţie unică 2021: Când se depune la ANAF

Ce prevede bugetul adoptat de Guvern

Conform proiectului, bugetul de stat se stabileşte la venituri în sumă de 173,700 miliarde lei, iar la cheltuieli în sumă de 326,407 miliarde lei credite de angajament şi în sumă de 261,050 miliarde lei credite bugetare, cu un deficit de 87,349 miliarde lei.

La nivel consolidat, deficitul este estimat la 7,16% din Produsul Intern Brut  în acest an, în condiţiile unor venituri reprezentând 32,67% din PIB, respectiv 364,907 miliarde de lei, şi ale unor cheltuieli de 39,84% din PIB, respectiv 444,907 miliarde de lei.

Proiectul de buget este configurat pe un cadru economic cu o creştere economică de 4,31% prevăzută pentru anul 2021.

Conform proiectului bugetului asigurărilor sociale de stat, bugetul aferent sistemului public de pensii se stabileşte la venituri în sumă de 90,08 miliarde lei lei, şi identic la cheltuieli, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare.

Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la venituri în sumă de 283,325 milioane lei, iar la cheltuieli în sumă de 140,395 milioane lei, atât la credite de angajament, cât şi la credite bugetare, cu un excedent de 142,93 milioane lei.

La elaborarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2021 s-au avut în vedere următoarele: valoarea punctului de pensie de 1.442 lei, astfel cum a fost majorat cu 14% la 1 septembrie 2020; creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2021 la 5.380 lei, faţă de 5.150 lei estimat pentru anul 2020 şi 4.853 lei realizat în anul 2019; creşterea numărului de şomeri înregistraţi, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 310.000 persoane, de la 305.000 persoane la finele anului 2020, şi creşterea ratei şomajului înregistrat, ajungându-se astfel la finele anului 2021 la 3,6% faţă de 3,5% la finele anului 2020, se menţionează în nota de fundamentare a proiectului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si