Când se pune varza la murat? Reţeta secretă a bunicii

Varza murată este o delicatesă pregătită de obicei de gospodine în perioada toamnei. Varza murată este folosită, în special pentru bucatele din timpul iernii, precum sarmalele sau alte preparate culinare. Vă prezentăm o rețeta de varză murată, la fel cum o prepara bunica.

Iată care secretele rețetei de varză murată!

Când se pune varza la murat?

Pentru a avea murături gustoase trebuie ca legumele pe care le pui la murat să fie proaspete, sănătoase si nepătate. Deoarece aceste legume murate păstrează vitaminele rezistente la fermentaţie şi împrumută şi beneficiile celorlalte ingrediente folosite, precum: mărar, hrean, frunze de ţelină, usturoi.

În tradiţia românească se spune că varza se pune la murat de Sfântul Dumitru, pe 26 octombrie ori în preajma acestei zile.

Citeste si: Mâncare de gutui: O reţetă delicioasă pentru această perioadă a anului!

Rețetă de varză murată. Care sunt secretele bunicii?

Pentru o varza murată aromată, pe care să o folosesti atât pentru sarmale, cât și pentru varză călită sau salată, trebuie să respecți câteva reguli esentiale.

Astfel, verzele se aleg după subțirimea foilor, care, totodată, trebuie să nu fie cu mult mai mari de-o palmă.

Mai apoi varza trebuie spălata și scobita de cotor, iar în loc se pune o lingură de sare. Apoi asezati verzele în butoi: un rând de verze, un rând de sare grunjoasă.

Totodată, în unele zone ale Banatului, printre verze se mai pun și foi gata tocate, numai bune de călit la iarnă.

După ce este umplut butoiul, se adaugă hrean, bețe de mărar uscat, foi de dafin, o gutuie sau boabe de porumb, care colorează zeamă, piper și cimbru. După ce puneti verzele în butoi, se acoperă și se lasă 3 zile fără apă, că să se aşeze.

Citeste si: Zacuscă de vinete la ceaun: Reţetă 100% românească

La final se toarnă apa proaspătă și se pitroceste o data la 3 zile până se acreste, adică se suflă aer în butoi cu ajutorul unei țevi sau al unui furtun.

Însă, pentru ca verzele să fie mereu scufundate în saramură, deasupra se așază niște teascuri peste care se pune o piatră. Astfel, în funcție de locul în care este așezat butoiul în gospodărie, mai cald ori mai rece, varză murată astfel ajunge la savoarea deplină în aproximativ o lună.


Autor

A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Comunicare și Relații Publice, în cadrul Universității din București.

Primii ei pași spre o carieră în jurnalism i-a făcut la postul de televiziune Kanal D, acolo unde a început mai întâi ca practicant în redacție, și ulterior a fost promovată pe o poziție de redactor de știri.

Alina are o experiență de aproape doi ani în domeniul presei și se declară pasionată de arta povestirii în scris. Printre pasiunile ei se numără și călătoriile, plimbările în natură care o inspiră de fiecare dată, lectura, dar și desenul și pictura.

Pasiunea pentru jurnalism a descoperit-o încă de pe băncile liceului, când se vedea deja în redacția unui post de televiziune cunoscut.

Acum, ca redactor de știri, poate spune că, pentru ea, scrisul înseamnă o comunicare fără blocaje, un instrument prin care poate transmite publicului multiple cunoștințe câștigate pe parcursul experienței acumulate. Uneori îi place să spună că scrisul poate însemna mult mai mult, și anume o evadare din cotidianul cenușiu, care o poate transpune într-un tărâm de poveste, plin de culoare și emoție. De asemenea, în redactarea articolelor pentru stirilekanald.ro îi place să relateze mereu adevărul și informațiile de actualitate.

Parteneri