
1 din 2 | Mamaligă

2 din 2 | Ce este și cum se prepară ”tocana cu oloi”, o mâncare tradițională de post din Maramureș
Iată ce este și cum se prepară ”tocana cu oloi”, o mâncare tradițională de post din Maramureș!
Odată cu apropierea Postului Paștelui, mulți creștini încearcă să respecte tradițiile și să adopte o alimentație bazată pe mâncăruri de post. Totuși, ceea ce consumăm astăzi în această perioadă diferă semnificativ de mâncărurile simple și naturale pe care le preparau bunicii și străbunicii noștri.
În trecut, la sat, ingredientele erau puține, dar felurile de mâncare erau gustoase și hrănitoare. Un exemplu elocvent este ”tocana cu oloi”, un preparat tradițional maramureșean bazat pe mămăligă, ulei și ceapă.
Originea și tradiția ”tocanei cu oloi”
În Maramureș, una dintre cele mai simple și populare rețete de post era tocana cu oloi. Această mâncare, documentată de etnologul Corina Isabella Csiszár de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş, era o soluție accesibilă și hrănitoare pentru zilele de post, scrie adevarul.ro.
Cercetările sale, publicate în revista Memoria Ethnologica, consemnează mărturii ale localnicilor din Oncești despre modul în care această mâncare era pregătită și consumată.
Citește și: Coleșă cu brânză, micul dejun din Maramureș care cucerește întreaga țară: Cum se prepară
Cum se prepară tocana cu oloi?
Prepararea tocanei cu oloi este extrem de simplă și necesită doar câteva ingrediente de bază:
- Mălai
- Apă
- Sare
- Ulei
- Ceapă
Mod de preparare:
Se fierbe mămăliga până ajunge la consistența dorită.
Într-o tigaie, se călește ușor ceapa în ulei, până devine aurie.
Mămăliga se taie în bucăți mici. Se toarnă uleiul încins cu ceapă peste bucățile de mămăligă și se amestecă bine.
Se servește caldă, de obicei împărțită în blide comune, unde mai mulți membri ai familiei mâncau împreună folosind linguri de lemn.
Ce este și cum se prepară ”tocana cu oloi”, o mâncare tradițională de post din Maramureș
Alte mâncăruri tradiționale de post din Maramureș
Mămăliga era un aliment de bază în gospodăriile din Maramureș, atât în post, cât și în restul anului. Dacă rămânea mămăligă de la cină, aceasta era transformată a doua zi într-un alt preparat numit pogăci.
Un alt preparat specific zonei era plăcinta pă pănujă, adică o plăcintă coaptă pe pănuși de porumb. Aceasta era pregătită cu făină de mălai și coaptă în cuptor pe frunze de pănuși, oferindu-i un gust aparte.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.