Ziua de 30 aprilie 2024 este Marțea Mare din Săptămâna Patimilor în 2024, conform Calendarului ortodox.

În această zi îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Iacov. Alături de el, biserica ortodoxă face pomenirea Sfântului Ignatie Briancianinov, Sfântului Clement, Sfântului Mucenic Maxim, Sfântului Mucenic Vasile (episcopul Amasiei), Sfântului Donat (episcopul Evriei) și Sfintei Mucenițe Arghira.

Cine a fost Sfântul Apostol Iacov? Este celebrat în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

Sfântul Apostol Iacov a fost fratele Sfântului Ioan Evanghelistul și unul dintre cei 12 apostoli ai Mântuitorului.

Sfântul Apostol Iacov, dar și fratele său, și-au părăsit tatăl, pe Zevedei, dar și activitatea pescărească, pentru a-l urma pe Mântuitor și învățăturile sale.

sfantul apostol iacov

Pe 30 aprilie 2024, conform Calendarului ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Iacov.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare

Sfintele Evanghelii amintesc că Apostolul Iacov a fost martor la Schimbarea la Față de pe muntele Tabor, dar și la ce i s-a întâmplat lui Hristos în Grădina Ghetsimani, conform crestinortodox.ro

Citeste si: Ghid complet valori glicemie. Valorile normale ale glicemiei- catena.ro

Citeste si: Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar- wowbiz.ro

După Cincizecime, Sfântul Iacov a predicat Evanghelia în multe locuri și a ajuns până în Spania.

S-a întors în Ierusalim, acolo unde a îndurat chinuri groaznice din partea iudeilor. Acest Sfânt a reușit să le ofere iudeilor și păgânilor credința în Hristos. Tradiția i-a consemnat pe vrăjitorul Hermoghen, pe ucenicul său și pe Iosia, care erau împotriva Apostolului Iacov.

Sfântul Apostol Iacov a fost condamnat la moarte în anul 45.

Semnificația Pildei celor 10 fecioare din Marțea Mare- Săptămâna Patimilor

În Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, în biserici se citește Pilda celor 10 fecioare.

Această pildă prezintă povestea a 10 fecioare, între care 5 erau înțelepte, iar 5 erau neînțelepte, care se pregăteau pentru nuntă.

În Noul Testament se vorbește despre întâlnirea cu Iisus Hristos, asemănată cu o nuntă. Mântuitorul se numește „mire”, iar Apostolii săi au numele de „prietenii mirelui”, iar mireasa lui Hristos este Biserica. Împărăția Cerurilor este asemănată cu cele 10 fecioare, care luându-și candele, au ieșit în întâmpinarea mirelui, conform sursei citate anterior.

pilda celor 10 fecioare

Iată ce semnificație are Pilda celor 10 fecioare, citită în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Când are loc Prohodul Domnului în Săptămâna Mare din 2024? Versuri complete

Mirele întârzie, fecioarele adormi, iar la miezul nopții se aude despre sosirea acestuia. În acel moment, fecioarele se trezesc să-l întâmpine. Fecioarele neînțelepte rămân fără untdelemn în candele, iar acestea le vor cere celor înțelepte să le împrumute din al lor. Acestea din urmă nu vor dori pentru că și candelele lor se pot stinge, în urma împrumutului.

Fecioarele neînțelepte merg să cumpere untdelemn, iar în lipsa lor apare și mirele. El merge la nuntră împreună cu fecioarele înțelepte, care erau pregătite de nuntă, iar apoi ușa se închide. Între timp ajung și fecioarele neînțelepte, care găsesc ușa închisă și imploră să le fie deschisă. Mirele le spune că nu le cunoaște.

Citeste si: Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată de faptul că Robi îi conturează imaginea femeii refuzate: „Tot spune că el nu a fost niciodată interesat.”- kfetele.ro

Citeste si: ”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision 2024. Ce a scos-o din sărite pe interpreta de muzică populară- radioimpuls.ro

Această pildă arată importanța pregătirii pentru judecata de apoi. Totodată, fecioarele nu au reușit să intre la nuntă din lipsa milosteniei și a faptelor bune.

interior biserica ortodoxa

Iată rugăciunea pe care este bine să o rostești în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor, pe 30 aprilie 2024.

[Sursa foto: Vecteezy]

Rugăciunea pe care trebuie să o rostești în Marțea Mare din Săptămâna Patimilor

„Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată.

Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui.

Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu.

Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si