În fiecare an, pe data de 12 ianuarie, credincioșii o sărbătoresc pe Sfânta Muceniță Tatiana. Aceasta s-a născut la Roma, iar tatăl ei a fost ales consul de trei ori.

Ea a refuzat să se căsătorească, alegând să trăiască pentru Hristos. De altfel, Sfânta Muceniță Tatiana a fost numită Diaconiță de către Biserica din Roma, deși nu avea mai mult de 15 ani. Aceasta a fost dusă în templul zeului Apolo, însă i-a rămas credincioasă lui Hristos, moment în care templul s-a crăpat.

Atunci, statuile Zeului au fost compromise.

Sfânta Muceniță Tatiana

Icoană bisericească cu Sfânta Tatiana.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 13 ianuarie 2024? Sfinții au mărturisit credința în Hristos până în ultimul moment

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar- wowbiz.ro

Într-o altă zi, muceniță a fost dusă la templul zeiței Artemis. De data aceasta, templul a luat foc, după ce aceasta a început să se roage. După cele întâmplate, Sfântata Tatiana a fost supusă unor chinuri greu de imaginat. Aceasta a fost aruncată în foc, la fiare, i-au fost scoși ochii, i-au fost tăiați sânii, a fost biciuită, iar în cele din urmă judecătorul a hotărât tăierea capului muceniței.

Acum, capul ei se găsește în Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova, în aceeași raclă cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, și ale Sfinților Mucenici Serghie și Vah. 

Rugăciune pentru Sfânta Tatiana

„O, Sfântă Tatiana, fecioară aleasă a Bisericii dreptmăritoare, ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu în mădularele tale cele muceniceşti, fii ocrotitoarea noastră în faţa necazurilor şi a primejdiilor.

Tu, Sfântă Muceniţă, mireasă a lui Hristos Dumnezeu, ştiind cuvântul: „oricine va voi să-şi scape sufletul său îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Evanghelie, acela îl va câştiga”, nu te-ai temut şi cu bucurie ţi-ai dat viaţa pentru El. Sfântă Tatiana, vezi slăbiciunile şi neputinţele noastre, vezi teama noastră de greutăţi şi frica noastră de suferinţă şi nu ne lăsa pe noi, cei ce iubim patimile păcătoase mai mult decât pătimirea pentru Hristos şi nu suntem vrednici de numele de creştini, dar alergăm la ajutorul tău, ca să mijloceşti pentru noi pururea la iubitorul de oameni Dumnezeu să punem început bun pe calea pocăinţei. Sfântă Muceniţă Tatiana, aşa cum te-au înconjurat pe tine îngerii, aşa să ne înconjoare şi pe noi mila Domnului cu rugăciunile tale. Aşa cum rănile ţi-au fost tămăduite de Hristos, aşa să ne fie şi nouă tămăduite rănile sufletului prin mijlocirea ta. Ca întăriţi pe piatra credinţei, slavă, cinste şi închinăciune să înălţăm Unuia în Treime Dumnezeul nostru, Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor! Amin!”.
Sfânta Muceniță Tatiana

Imagine reprezentativă pentru o icoană cu Sfânta Tatiana.

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Zile libere 2024: În ianuarie, românii au parte de un nou liber legal

Citeste si: Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun un lucru și sper să îți intre foarte bine în cap. Realizez că din asta s-a făcut o obișnuință.”- kfetele.ro

Citeste si: ”Eu am făcut în 15 minute cât faceți voi în trei luni, de fapt” Andreea Bostănică a răbufnit după ce a fost intens criticată pe internet- radioimpuls.ro

Citește și: Zile libere 2024: În ianuarie, românii au parte de un nou liber legal

Tot astăzi, se face pomenirea următorilor sfinți:
- Sfântul Mucenic Petru Avesalonitul;
- Sfântul Mucenic Mertie;
- Cuviosului Ilie, făcătorul de minuni;
- a opt sfinți mucenici din Niceea;
- Sfintei Mucenițe Eutasia;
- Sfântului Mucenic Teodor al Evhaitelor;
- Cuvioasei Teodosia din Alexandria;
- Sfântului Mucenic Alexandru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si