Pe 28 mai 2024, în Calendarul Ortodox, este pomenit Sfântul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului. Este sărbătoare cu cruce neagră!

Calendar ortodox 28 mai 2024: Sfântul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului 

Sfântul Nichita Mărturisitorul este pomenit în Biserica Ortodoxă la 28 mai 2024.

Sântul a ales din tinerețe viața monahale, fără nevoi sufletești și trupești. Sfântul Nichita Mărturisitorul a fost numit Arhiepiscop al Calcedonului.

Citește și: O femeie își bătea copilul cu bățul pentru că așa îi spunea Biblia. După ce l-a ucis prin smucituri repetate, a fost pedepsită crunt de soartă

Sfântul Nichita Mărturisitorul

[Sursa foto: Doxologia.ro]

În timpul slujirii, Sfântul Nichita s-a evidențiat prin milostenie. Sfântul îi hrănea pe cei flămânzi, îi îmbrăca pe cei fără de haine, îi primea în casă și îi adăpostea pe cei străini.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Ultimele imagini cu Anca Molnar în viață! Filmare cutremurătoare de la spital, la scurt timp după moartea make-up artistei: „Mi-a rămas o bucățică din tine”- wowbiz.ro

În Sinaxar, Sfântul Nichita este pomenit drept "tată al sărmanilor, apărător al văduvelor și izbavitor al celor năpăstuiți".Sfântul Nichita Mărturisitorul, Episcopul Calcedonului, s-a remarcat ca apărător al sfintelor icoane în timpul prigoanei din vremea împăratului Leon Armeanul. A mărturisit credința în Hristos, vădind învățăturile eretice ale iconoclaștilor și popovăduind dreapta credință cu privire la cultul cinstirii sfintelor icoane. A fost trimis în temniță, unde a fost supus la numeroase chinuri. După ani grei de chinuri în care și-a păstrat și învățat credința în Hristos, Sfântul Nichita Mărturisitorul s-a mutat la Domnul.

Citește și: "Noul Nostradamus” a prezis data exactă în care va începe al Treilea Război Mondial. "Este mai aproape decât își imaginează oamenii"

Sfântul Nichita Mărturisitorul

[Sursa foto: Doxologia.ro]

Troparul Sfântului Nichita Mărturisitorul

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției și luminatorule al lumii, podoaba călugărilor cea de Dumnezeu însuflată Nichita, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alauta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre, potrivit informațiilor transmise de crestinortodox.ro.

Troparul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei, glasul al 8-lea

Citeste si: Roberta, discuție cu Bogdan despre Antoni și Rebecca. De ce nu crede în relația lor. „Nu o să fie nici cu Antoni, atât pot să zic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cât costă taxa de moștenire în 2024?- radioimpuls.ro

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Nichita, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre, potrivit doxologia.ro.

Troparul Sfântului Cuvios Nichita Mărturisitorul, Egumenul Mănăstirii Midichiei, glasul 1

Locuitor pustiului, înger în trup şi de minuni făcător te-ai arătat, purtătorule de Dumnezeu, Părintele nostru Nichita. Cu postul, cu privegherea şi prin rugăciune primind daruri cereşti, tămăduieşti pe cei bolnavi şi sufletele celor ce aleargă la tine cu credinţă. Slavă Celui Ce ţi-a dat ţie putere; Slavă Celui Ce te-a încununat pe tine; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri, potrivit sursei citate anterior.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si