
1 din 2 | Ce se mănâncă în Postul Paștelui în Maramureș

2 din 2 | Ce se mănâncă în Postul Paștelui în Maramureș
Află ce se mănâncă în Postul Paștelui în Maramureș!
Postul Paștelui este cea mai lungă perioadă de post din calendarul ortodox, iar creștinii din Maramureș, la fel ca în alte regiuni ale României, respectă tradițiile moștenite din generație în generație. Totuși, mâncărurile de post din trecut erau mult mai simple fără de ceea ce consumăm astăzi, când avem acces la produse din soia, lapte vegetal și diverse alternative moderne. Străbunicii noștri nu aveau asemenea opțiuni, dar mesele lor erau hrănitoare și gustoase, bazate pe ingrediente locale.
Mămăliga- alimentul de bază
Unul dintre cele mai populare preparate de post din Maramureș era" tocana cu oloi". Aceasta consta într-o mămăligă simplă, frecată bine și servită cu ceapă prăjită în ulei. "Găzdoaia" Maria Rednic din Oncești, citată de etnologul Corina Isabella Csiszár, descrie cum se pregătea acest fel de mâncare: bucățile de mămăligă erau amestecate cu ulei și ceapă și scuturate bine în cratiță, apoi servite direct în blide din care mâncau mai multe persoane, folosind linguri de lemn, scrie adevarul.ro.
Mămăliga rămasă de seara era transformată a doua zi în "pogăci". Aluatul era întins subțire, asemănător cu o plăcintă, și copt pe "șpori" (sobă). Pentru un plus de savoare, se ungea cu mujdei de usturoi.
Ce se mănâncă în Postul Paștelui în Maramureș
Citește și: Postul Paștelui 2025 începe de 3 martie: 5 reguli pe care orice creștin e bine să le respecte
Plăcintă pe pănuși de porumb
Un preparat tradițional de post era "plăcinta pă pănujă". Gospodinele selectau pănușile mari, uscate sub streașina casei, pentru a coace plăcinta pe ele. Aceste "pupuți" (cocuți) erau făcute din făină de mălai, iar coacerea pe pănuși le oferea un gust aparte.
Pâinea de mălai, o delicatesă rustică
Pâinea de mălai era un alt aliment nelipsit din bucătăria maramureșeană. Făcută din făină de porumb, apă și sare, fără drojdie, aluatul era frământat și lăsat să dospească natural.
Se cocea pe frunză de varză sau de pănuși de porumb și, în zilele fără post, era unsă cu slănină pentru un gust mai bogat.Citește și: Cum se fac mucenicii în Maramureș
Un post mai simplu, dar mai sănătos
Străbunicii noștri nu aveau acces la produsele moderne de post, dar se hrăneau cu alimente naturale, făcute în casă, din ingrediente locale.
Sursa: adevarul.ro
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.