Ștevia este consumată cel mai des primăvara, atunci când frunzele sale sunt proaspete și tinere. Aceasta poate fi consumată în diferite preparate, începând cu omlete și salate până la ciorbe de ștevie, fiind asemănătoare cu urzicile sau spanacul.

Ce este ștevia?

Ștevia este o plantă care popular, mai poartă și numele de brustan, limba-boului, măcrișul-cucului sau urzica rață.

Crește primăvara în zonele de deal și munte, în grădinile necultivate sau în locurile unde există pășuni. Rădăcina de ștevie este una groasă, cu multe terminații și poate fi folosită la vopsitul ouălor de Paște. Tulpina sa poate ajunge până la doi metri, este ramificată și are frunze mari, de culoare verde într-un cerc, cu diverse nuanțe de roșu.

Citeste si: VIDEO- Au apărut primele roșii românești în supermarket-uri. Prețul este cu 20% mai mare anul acesta

De cele mai multe ori, este recomandat ca ștevia să fie servită în stare crudă pentru că astfel își păstrează toate beneficiile și proprietățiile pe care le are și le transmite organismului. În România este găsită în aproape toate zonele, motiv pentru care în piețe și magazine are un preț foarte mic.

Ce vitamine conține ștevia?

Chiar dacă este o mâncare care nu deține o cantitate mare de calorii, ștevia este o plantă care conține o cantitate mare de vitamine precum C, A, E, K, dar și calciu, zinc, fier, potasiu, fosfor și proteine.

Citeste si: 4 rețete de ciorbă de lobodă perfecte pentru post

Frunzele de ștevie sunt și ele surse importante ce conțin acid oxalix, element ce oferă un gust asemănător cu cel de lămâie și aciditate. În cazul în care ștevia va fi gătită, conținutul de acid oxalic va scădea. Este o plantă, care, dacă este consumată și gătită corect, aduce multe beneficii organismului, ajută la energia organismului și îl protejează, acționând ca o barieră împotriva bacteriilor. 

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Ștevia poate fi consumată imediat după sezonul rece. Alături de alte verdețuri specifice primăverii, ajută la întărirea organismului și îi oferă acestuia mai multă energie și vitamine.

Beneficiile și proprietățile știeviei

Efect antioxidant puternic- ștevia deține un conținut ridicat de antioxidanți care ajută la combaterea stresului oxidantiv și previne bolile și îmbătrânirea prematură. 

Citeste si: Contraindicaţii urzici: Cine trebuie să le evite?

Este un laxativ natural- dacă este consumată în cantități moderate, ștevia are efecte purgative, în special în cazul persoanelor care nu au o dietă ce se bazează pe legume. Fiind o sursă bogată de magneziu și potasiu, echilibrează organismul din punct de vedere electrolitic. O cantitate de 100 de grame de ștevie consumată, asigură aproximativ 20% din doza de magneziu recomandată.

Ajută la întărirea sistemului imunitar și reduce inflamația- datorită conținutului ridicat de vitamina C, ștevia este un antiinflamator și un antioxidant natural.

Dacă sunt gătite, frunzele de ștevie își pierd din proprietăți, mai ales din cantitatea de vitamina C, astfel că este recomandat ca ștevia să fie consumată în stare crudă, în salate.

Contribuie la îmbunătățirea vederii- vitamina A care se regăsește în frunzele de ștevie contribuie semnificativ la îmbunătățirea vederii.

Înfrumusețează pielea- din cele mai vechi timpuri, ștevia este zdrobită și pusă ca și compresă pentru tratarea afecțiunilor de la nivelul pielii, datorită nivelului ridicat de vitamina A și C.

Rețete cu ștevie

-Salată cu ștevie

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

-Garnitură pe bază de ștevie

-Mâncare de ștevie cu piept de pui

-Sarmale cu ștevie

Citeste si: Adevărul despre leurdă, planta care a invadat pieţele


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si