Cine sunt cei mai bătrâni oameni din lume la ora actuală și ce vârstă au

Topul celor mai în vârstă persoane este compus doar din femei, deoarece se cunoaște foarte bine faptul că femeile trăiesc mai mult decât bărbații.

Author: Andreea Bolocan miercuri 20 ianuarie 2021 , 10:36

cine sunt cei mai batrani oameni din lume secretul longevitatii
Cele mai longevive femei din lume[Sursa foto: psmag.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Aceasta este o listă a celor mai longevivi oameni (supercentenari) în viață. Un supercentenar este o persoană care a atins vârsta de 110 ani. Pentru ca un supercentenar să fie verificat, trebuie ca vârsta lui să fie validată de un organism internațional care se ocupă în mod special de cercetarea longevității, cum ar fi Gerontology Research Group (GRG).

Verificarea necesită de obicei cel puțin trei documente care conțin aceeași dată de naștere. Cazurile în așteptare sunt cele care nu au prezentat documente suficiente organismului de verificare în procesul de validare. Cazurile neverificate sunt cele în care se raportează că o persoană a fost născută în urmă cu mai mult de 110 de ani dintr-o sursă de încredere, dar nu există documente suficiente pentru verificare.

1. Kane Tanaka, născută pe 2 ianuarie 1903 în Japonia și  are vârsta de 118 ani și 18 zile.

2. Lucile Randon, născută pe 11 februarie 1904 în Franța și are vârsta de 116 ani și  344 zile

3. Maria Kononovich, născută pe 27 mai 1904 în Belarus și are vârsta de 116 ani și  238 zile

4. Jeanne Bot, născută pe 14 ianuarie 1905 în Franța și are 116 ani și 6 zile             

5. Shigeyo Nakachi, născută pe 1 februarie 1905 în Japonia și are 115 ani și 354 zile              

6. Antônia Santa Cruz, născută pe 13 iunie 1905 în Brazilia și are 115 ani și 221 zile              

7. Katerina Kornarou, născută pe 25 iulie 1905 în Grecia și are 115 ani și 179 zile   

8. Hester Ford, născută pe 15 august 1905 în Statele Unite și are 115 ani și 158 zile              

9. Iris Westman, născută pe 28 august 1905 în Statele Unite și are 115 ani și 145 zile              

10. Noeme da Silveira Freitas, născută pe 7 septembrie 1905 în Brazilia și are 115 ani și 135 zile

Zonele în care trăiesc cei mai mulți centenari

Peninsula Nicoya din Costa Rica este una dintre cele cinci zone din lume, în care trăiesc cei mai mulți bătrâni care au sărit de o sută de ani. Nici nu este de mirare. Ai impresia că ai ajuns în paradis...

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Acolo se întâlnesc principiile de dietă mediteraneană și americană. Există totuși un consum mare de porumb, ceea ce nu întâlnim în restul zonelor, există multe fructe specifice, precum papaya, peștele și lanțul trofic scurt, adică ce își cresc în grădină, asta mănâncă în acea zi.

Citeste si: Ce acte sunt necesare pentru oficializarea căsătoriei la primărie

Peninsula Nicoya din Costa Rica: secretele longevității

Pe scurt, oamenii petrec mult timp în natură și se bucură de fiecare clipă.

Peninsula Nicoya[Sursa foto: www.travelawaits.com]

Oamenii din Nicoya sunt ocoliți de bolile modernității. La fel se întâmplă și pe insula Okinawa din Japonia, una dintre cele mai cunoscute pentru longevitatea locuitorilor sai.

Ikigai: secretul japonezilor care trăiesc mult

În Okinawa, cel mai important secret al tinereții fără bătrânețe este așa numitul ikigai.

Roxana Avădanei, instructor Ki-Aikido: Este un concept japonez care pe scurt s-ar traduce prin "reason for being"- motivul de a te trezi dimineața. Este la intersecția dintre pasiune, vocație, ceea ce îți dorești.

Roxana Avădanei practică aikido de 10 ani și de curând organizează cursuri prin care îi ajută și pe români să își găsească bucuria vieții și să trăiasca mult și bine.

Roxana Avădanei, instructor Ki-Aikido: Înveți despre tine, despre relația cu ceilalți, înveți cum să gestionezi situații dificile, înveți posturi corecte si sănătoase, înveți să respiri corect, înveți despre meditație, să fii mereu atent la lucrurile pe care le faci, să nu te gândești oare am închis ușa acasă, oare am lăsat fierul în priză, oare am închis mașina.

Citeste si: VIDEO -Germenii, categoria de micro-plante despre care nu se știu multe

Secretele tinereții fără bătrânețe din Okinawa

Roxanei i s-a alăturat și Alexandra Stere, care este foarte îndrăgostită de Japonia. A străbătut-o în lung și-n lat, iar acum 5 ani a ajuns și în Okinawa.

Insula Okinawa (Japonia)[Sursa foto: https://www.jrailpass.com/]

Alexandra Stere, antreprenor: Când îi întrebi pe oamenii de acolo de ikigaiul lor, ai fi surprins să afli că au unul extrem de simplu: răspunsuri de la mă trezesc dimineață ca să dansez sau mă trezesc dimineață ca să salut școlarii care trec prin fața casei mele sau ca să privesc grădina.

Alexandra Stere, antreprenor: De multe ori acolo simțeam că eu nu sunt suficient de veselă, că eu nu am suficientă energie, pe cât de mult debordau oamenii ăștia, era ceva excepțional!

Obiceiurile celor mai longevivi oameni de pe planetă

Grădinăritul este una dintre principalele pasiuni ale centenarilor din Okinawa. Astfel împușcă trei "ingrediente" ale longevității dintr-un foc: sunt prezenți 100%, fac mișcare și au o sursă naturală de hrană.

Alexandra Stere, antreprenor: Mâncarea din Okinawa este diferită de cea din restul Japoniei. Deși peste tot se mănâncă alge și pește crud, aici mai mult decât în alte zone este prezentă mâncarea direct din mare, gătesc, la prânz nu e nimeni pe stradă, ceea ce e semn că se odihnesc.

Loma Linda, din California: secretele longevității

O zonă mai puțin cunoscută, dar cu la fel de mulți centenari, este Loma Linda, din California.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Dacă California ar fi o țară separată, ea ar fi a cincea sau a șasea economie a lumii. Este cel mai dezvoltat stat din SUA, este o zonă extrem de bine dezvoltată și pusă la punct, infrastructura este foarte bună, cei mai mulți milionari din SUA sunt în general în California.

Răzvan Pascu a călătorit în peste 80 de țări. În California a observat că oamenii au un stil de viață foarte activ și la bătrânețe. Participanții la această clasă de spinning, de exemplu, sunt toți trecuți de 60 de ani.

Zonele "albastre": cei mai mulți centenari din lume

În plus, pun mare preț pe spiritualitate și comunitate: sâmbata nu găsești nimic deschis. Toată lumea este la biserică.

Secretele unei vieți fericite și îndelungate

Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Ei se numesc adventiști de ziua a șaptea și își doresc să trăiască conform principiilor biblice, ca pe timpuri: multă muncă fizică, multe legume, leguminoase, puțină carne, zero zahăr și ce este particular aici, faptul că nu există fumat, nu există alcool.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Efectiv nu fac nimic cel puțin o zi pe săptămână și se dedică naturii, sunt oameni care fac foarte multe exerciții fizice, mulți dintre ei sunt vegetarieni, consumă foarte multe mixuri de nuci, foarte multe legume, fructe, ceea ce îi ajută să își mențină o sănătate foarte bună.

Zonele cu cei mai mulți centenari din Europa

Și Europa are două zone albastre. Sardinia, din Italia, este una dintre ele.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: Oamenii trăiesc foarte mult din pământ, din ceea ce cultivă. Sunt foarte multe ferme și am observat că oamenii beau multe lactate, inclusiv turiștilor li se ofereau brânzeturi de toate felurile și vinuri cât mai diverse.

Sardinia, insula celor care trăiesc mult și bine

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Cei din Sardinia consumă mai multe lactate, aproape 20-23% din hrana lor e bazată pe lactate, există acea brânză pecorino, care conține și ea acizi grași esențiali de tip omega 3 cu rol antiinflamator. Rar carne, din nou, caracteristic și asemănător cu celelalte zone, multe leguminoase, ierburi, frunze verzi și produse proaspete.

Răzvan Pascu, consultant marketing turistic: E foarte multă vegetație, relieful este de așa natură încât îi obligă pe oameni să facă multe exerciții fizice și cred că asta ajută foarte mult să trăiască cât mai mult.

Insula Ikaria din Grecia: secretele longevității

Și Grecia are o zonă cu mulți centenari. Se numește insula Ikaria, iar printre secretele longevității se afla laptele de capră, grădinăritul, ritmul relaxat al vieții și... petrecerile!

Dr. Ruxandra Pleșea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice: Ei își cultivă singuri legumele, au cu toții grădini, fac efort fizic pt a crește aceste produse, cresc animale, caprele cresc libere, pui, găini, pescuiesc, însă consumă foarte rar carnea și peștele, în special carnea roșie se consumă la anumite sărbători.

Și aici oamenii se ajută unii pe alții, sunt foarte uniți și apropiați. Toate aceste ingrediente, dar și moștenirea genetică, îi ajută pe locuitorii din zonele albastre să ducă o viață de calitate, fericită și îndelungată.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si