Cum se fac sarmalele în Maramureș? O rețetă tradițională cu un gust autentic

Iată cum se fac sarmalele în Maramureș! Vă prezentăm o rețetă tradițională cu un gust autentic

Sarmalele reprezintă un preparat tradițional nelipsit de pe mesele românilor, iar în Maramureș, acestea sunt gătite cu ingrediente specifice zonei, oferindu-le un gust autentic.

Iată cum se pregătesc sarmalele maramureșene, pas cu pas.

Ingrediente pentru sarmalele ca în Maramureș

  • 2 verze murate medii
  • 1 ceapă mare
  • 100 g slănină afumată
  • 1 kg carne tocată de porc
  • 1 fir de cârnat afumat
  • 1 morcov
  • 1 cană de orez
  • 300 g șuncă afumată sau costiță afumată, picioare de porc afumate
  • 4-5 fire mărar și cimbru uscat
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • 1/2 linguriță de piper
  • Sare după gust

Mod de preparare

Dacă aveți o oală de lut, umpleți-o cu apă înainte cu cel puțin trei ore de a o folosi.

Puneți varza murată în apă rece, desfaceți frunzele și curățați-le de cotoare. Lăsați-le în apă până pregătiți compoziția.

Curățați ceapa și morcovul. Morcovul se dă pe răzătoare, iar ceapa se toacă mărunt.

Tăiați slănina în bucățele și puneți-o la prăjit într-o tigaie cu o lingură de ulei.

Când slănina devine aurie și lasă grăsime, adăugați morcovul și ceapa. Căliți până se înmoaie ceapa.

Citește și: Cât costă să faci Paștele în Maramureș în 2025?

Adăugați carnea tocată, boiaua de ardei, piperul și sarea. Amestecați continuu până când carnea își schimbă culoarea.

La final, adăugați orezul și mai căliți 2-3 minute.

Luați de pe foc și lăsați compoziția să se răcească.

Luați o frunză de varză în mână, puneți umplutura în mijloc.

Întoarceți partea de jos a frunzei peste carne, rulați și introduceți capătul în interior pentru a sigila sarmaua.

Pe fundul oalei puneți mărar și cimbru uscat, apoi un strat de cotoare sau frunze de varză.

Adăugați un strat de șuncă și cârnat afumat, urmat de un strat de sarmale.

Citește și: Obiectivul din Maramureș, unic în România: Se întinde pe o lungime de 700 de metri. Turiștii pot ajunge la el din satul Mara sau din Staţiunea Izvoarele

Continuați să alternați straturile de carne afumată și sarmale, iar deasupra puneți varză tocată și verdeață.

Presărați puțină sare și turnați apă caldă până acoperă sarmalele cu 2-3 degete.

Introduceți oala în cuptorul preîncălzit la foc moderat și lăsați să fiarbă timp de două ore.

După ce s-au fiert, acoperiți oala cu un capac și lăsați sarmalele să se odihnească 30 de minute.

Sarmalele se servesc calde, alături de smântână și mămăligă sau cu pită proaspătă.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...
Parteneri