Cel mai mare cutremur România. Un cutremur mult mai puternic decât cel din 1977 a zguduit România. Cel mai mare cutremur din România a avut loc în urmă cu 220 de ani. 

Iată ce intensitate a avut cel mai mare cutremur din România!

Cel mai mare cutremur România

Cutremurul din 1977 nu a fost cel mai mare seism din România. Ce cutremur a zguduit țara noastră din temelii

[Sursa foto: PixaBay]

Care a fost cel mai mare cutremur din România

Deși multe persoane cred că cel mai mare seism din România a fost cel din 1977, situația stă diferit.

Cel mai mare cutremur care a avut loc în România s-a petrecut în urmă cu 220 de ani în urmă. Pe 26 octombrie 1802 România a fost mișcată la propriu de un cutremur în zona Vrancei.

A fost cel mai puternic cutremur care a avut loc în zona Vrancei: 7,9 grade pe scara Richter și 150 de kilometri adâncime. După alte surse cutremurul ar fi fost de 8,2 grade.

S-a resimțit în Europa, de la Varna și Vidin, până la Moscova și St Petersburg. Seismul s-a produs la 12.55. În Iași, toate casele au fost afectate.

Citește și: Cinci dintre cele mai vechi clădiri din Capitală. Sunt emblematice pentru arhitectura Bucureștilor

La acea vreme Bucureștiul a fost foarte afectat. Turnul Colței s-a prăbușit și a provocat moartea unui vânzător.

„În zioa de Vinerea Mare, la leat 1802, octomvrie 14, la 7 ceasuri de zi, s-au cutremurat pământul foarte tare. Aici în București s-au ruptu și turnul cel înalt Colțea, care era podoaba orașului, iar din casele boerești și din cele de obște prea puține au scăpat zdravene. În multe locuri s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă. Și a doa zi, iarăș s-au cutremurat, dar nu așa tari, la 3 ciasuri den zi.”,
este mărturia unei persoane, citată de wikipedia.org.

Cea mai puternică replică a sa a avut loc în jurul orei 5 și nu a făcut victime. Amploarea cutremurului a distrus patru vieți: vânzătorul de la Turnul Colței, o femeie de origine iudaică, copilul acesteia, dar și o altă victimă.

Cel mai mare cutremur România

Turnul Colțea- Cutremurul din 1977 nu a fost cel mai mare seism din România. Ce cutremur a zguduit țara noastră din temelii

Lista celor mai puternice seisme ce au avut loc în țara noastră

Iată care au fost cele mai puternice cutremure care au avut loc în România!

19 august 1471

Mai multe cutremure cu o magnitudine estimată de 7,5 grade s-au produs în anii 1196, dar și în 1446.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Unul dintre cele mai puternice seisme din perioada medievală s-a produs pe 19 august 1471. Acesta a produs alunecări de teren și prăbușirea multor case. A fost pe timpul domniei lui Ștefan cel Mare.

Cutremurul a fost simțit în Moldova, în Crimeea, Transilvania și în Tara Românească. În Ardeal au fost semnalate pagube importante.

24 noiembrie 1516

Acest cutremur cu magnitudinea estimată de 7,5 grade pe Richter s-a produs în jurul prânzului.

Seismul a produs pagube la Brașov, unde mai multe case au fost distruse și o bună parte a zidului de incintă al orașului Sunt dovezi că seismul s-a simțit și la Suceava.

11 iunie 1738

A fost un eveniment foarte important. Acesta a rămas sub numele de „Marele cutremur de la 1738”. S-a produs în jurul prânzului.

Foarte afectate au fost orașele București, Iași, Focșani, Buzău și Sfântu Gheorghe.

23 ianuarie 1838

Magnitudinea estimată este 7,5 pe scara Richter. Ora producerii este 20.45. Orașe precum Craiova, Râmnicu Sărat, Putna și Râmnicu Vâlcea au avut mult de suferit. În București au fost peste 70 de morți. Conform unui raport oficial, la București s-au prăbușit 36 de clădiri inclusiv Hanul lui Manuc si Biserica Sf. Silvestru.

Citește și: Furtuna tropicală Nicole amenință coasta atlantică a statului Florida

31 martie 1901

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

Cutremurul s-a produs în zona seismică Shabla din Bulgaria, adâncimea estimată este 14 km. Ora producerii a fost 9.10. Magnitudinea estimată este 7,2 grade și cele mai multe distrugeri au fost în Bulgaria, dar cutremurul a afectat și Mangalia și Constanța.

Ultimul cutremur puternic în zona Shabla se produsese cu peste 450 de ani în urmă.

4 martie 1977

Acesta este cutremurul despre care se vorbește de foarte mult timp.

Cutremurul s-a produs la ora 21.21, la o adâncime de 94 km. De asemenea, magnitudinea a fost de 7,4 grade pe scara Richter. A fost cel mai distructiv cutremur de pe teritoriul României, cu peste 1.500 de morți și 1.100 de răniți.

Cel mai mare cutremur România

Cutremurul din 1977 nu a fost cel mai mare seism din România. Ce cutremur a zguduit țara noastră din temelii

[Sursa foto: PixaBay]

30 mai 1990

A fost ultimul cutremur de magnitudine mare produs în România: 6,9 grade pe scara Richter. S-a produs la 13.40. Cele mai mari accelerații la nivelul solului au fost măsurate la stațiile de la Câmpina, Onești și Bolintin Vale.

Acesta a avut o replică, de 6,4 grade pe scara Richter, resimțită în noaptea de 31 mai, la 14 ore după cutremurul mai puternic.

Citește și: Bucureștiul nu e singur! Ce orașe din România ar avea de suferit în cazul unui cutremur puternic


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si