Sâmbătă seara, partidul La France Insoumise (LFI, stânga populistă) – Franța Nesupusă – al cărui lider este Melenchon va publica rezultatele sondajului intern cu privire la atitudinea la urne în turul doi de scrutin care-l opune pe președintele Macron (Republica în Mișcare – LREM, centru) lui Marine Le Pen (Reunirea Națională – RN, dreapta populistă).

Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt cei doi candidați din turul II al alegerilor prezidențiale din Franța

În primul tur de scrutin, preşedintele Emmanuel Macron şi populista de dreapta Marine Le Pen au obţinut cele mai multe voturi dintre cei 12 candidaţi care au intrat în cursa pentru Palatul Élysée. Potrivit rezultatelor date publicităţii după închiderea secţiilor de vot, Macron a întrunit 28,5 la sută din voturi iar Le Pen 23,6 procente.

Citeste si: Alegeri prezidențiale Franța 2022. Cine sunt cei 12 candidați la fotoliul de la Élysée

Pentru că niciunul nu a reuşit să obţină majoritatea absolută de voturi, cei doi se vor confrunta din nou într-un al doilea tur de scrutin pe 24 aprilie. 

Cine este favorit să preia fotoliul de la Palatul Élysée

Sondajele de opinie  de după primul tur îl dau drept câștigător al alegerilor pe Emmanuel Macron, susținut de partidul centrist La République En Marche, însă reprezentanta Rassemblement National (RN), Marine Le Pen, are motive solide să spere la o răsturnare a situației până pe 24 aprilie.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

După primul tur, Macron a obținut un scor de 27,8%, față de 23,2%, cât a realizat Marine Le Pen. Aceasta din urmă are de unde să adune voturi și pentru turul II.

Éric Zemmour, candidatul partidului de extremă dreapta și ultraconservator Reconquête le-a cerut celor care l-au votat în turul I, un procent de 7,1%, să o susțină pe Le Pen.

Am avut neînțelegeri cu Marine Le Pen dar acum înfruntă un om care a lăsat să intre 2 milioane de imigranți și care va face și mai mult rău dacă va fi reales a spus Zemmour, după anunțarea rezultatelor din primul tur.

Un alt candidat al dreptei radicale, Nicolas Dupont-Aignan, îi poate aduce lui Le Pen încă 2,1%. Este posibil ca o parte din voturile candidatei de centru-dreapta Valérie Pécresse (4,8%) să meargă tot către Le Pen.

Citeste si: Zelenski anunță că l-a invitat pe Macron în Ucraina, pentru a constata existenţa unui “genocid”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si