Banca din Silicon Valley prăbușită în 24 de ore, începutul noii crize financiare? "Este vârful aisbergului"

Apar nori negri la orizontul economiei globale, care amintesc de marea criză financiară din 2008-2009. Ca și atunci, vârful aisbergului este prăbușirea unei bănci importante din Statele Unite - este vorba de celebra Silicon Valley Bank, intrată brusc în faliment vineri, 10 martie.

Author: Sorin Negru luni 13 martie 2023 , 10:38

Silicon Valley Bank

Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează implicaţiile la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank, cunoscută și sub numele de SVB, este considerată cel mai mare faliment bancar de la criza financiară globală din 2008.

Citește și: Curs valutar BNR azi, 13 martie 2023. Ce s-a întâmplat peste noapte cu euro?

Silicon Valley Bank, bancă de credit pentru giganții din tehnologie, a fost al 16-lea cel mai mare creditor din SUA și a fost banca preferată pentru foarte multe startup-uri din domeniul IT&C.

De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank 

Banca a dat faliment după ce clienții- mulți dintre ei firme de capital de risc și companii susținute de capital de risc pe care banca le-a atras

de-a lungul timpului- au început să-și retragă depozitele.

Citește și: EXCLUSIV: 64.000 de români au 15 mld. euro în depozite la bănci/ Adrian Codîrlașu: ”Marile orașe din România generează venituri mari și implicit avuție”

Colapsul băncii Silicon Valley Bank i-a determinat pe investitori să speculeze că Fed va ezita de acum să majoreze ratele dobânzilor și ar putea să schimbe politica din ultimii ani.

Silicon Valley Bank  are o relație financiară cu peste 50% din toate companiile de capitalul de risc din SUA, de aceea impactul falimentului este unul îngrijorător.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro

Fondurile de capital de risc sau de capital privat au reprezentat aproximativ 56% din portofoliul bancar global al băncii în 2022, potrivit News18.com.

Directorii Silicon Valley Bank au vândut acțiuni de milioane de dolari chiar înainte de faliment

Doi dintre șefii de top ai Silicon Valley Bank au scăpat de acțiuni în valoare de milioane de dolari cu doar două săptămâni înainte ca firma să se prăbușească vineri, arată NY Post.

Directorul executiv al băncii Greg Becker a vândut acțiuni în valoare de peste 3,5 milioane de dolari, într-o vânzare automată preplanificată pe 27 februarie, potrivit unui dosar al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA.

În aceeași zi, al treilea director financiar al băncii, Daniel Beck, a vândut acțiuni în valoare de 575.180 de dolari în acțiuni, a raportat Newsweek. 

"Este doar vârful aisbergului"

Prăbușirile Silvergate și Silicon Valley Bank sunt ca niște aisberguri care se desprind din ghețarul antarctic, potrivit CP.org.

Analogia financiară cu încălzirea globală este temperatura în creștere a ratelor dobânzilor, care au crescut joia și vineri trecute până la 4,60% pentru obligațiunile pe doi ani ale Trezoreriei SUA.

Citește și: EXCLUSIV: Angajații cu salarii de peste 10.000 de lei ar putea plăti impozite mai mari./ Consultant financiar:” Ar fi vorba de salariile unor oameni performanți, care nu ar mai fi motivați să învețe”

Citeste si: „Cristi a fost cel care m-a încurajat și mi-a spus tot timpul că se va întâmpla, să am încredere și răbdare.” Ce a făcut Cristi Borcea când a aflat că va fi din nou tată!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

În același timp, deponenții băncilor erau încă plătiți cu doar 0,2% din depozitele lor. Acest lucru a dus la o retragere constantă a fondurilor de la bănci – și la o scădere corespunzătoare a soldurilor băncilor comerciale de la Rezerva Federală (FED).

FMI, cu ochii pe efectele falimentului SVB

Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, transmite Reuters.

"Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei", a declarat duminică un purtător de cuvânt al FMI, pentru Reuters.

Guvernul american nu intervine cu bani publici pentru a stopa hemoragia

Guvernul SUA a precizat că nu va face o injecție de capital în Silicon Valley Bank, în ciuda imenselor probleme financiare pe care la are aceasta.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen susţine că lucrează îndeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a răspunde la colapsul Silicon Valley Bank şi a-i proteja pe deponenţi, dar a precizat totuşi că nu este avută în vedere o salvare a băncii via o injecţie de fonduri publice.

Președintele american Joe Biden a dat asigurări duminică, cetățenilor și firmelor americane, că prăbușirea Băncii din Silicon Valley nu va pune în pericol banii contribuabililor și că aceștia pot avea încredere că depozitele lor bancare vor fi disponibile atunci când au nevoie.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si