Banca din Silicon Valley prăbușită în 24 de ore, începutul noii crize financiare? "Este vârful aisbergului"
Apar nori negri la orizontul economiei globale, care amintesc de marea criză financiară din 2008-2009. Ca și atunci, vârful aisbergului este prăbușirea unei bănci importante din Statele Unite - este vorba de celebra Silicon Valley Bank, intrată brusc în faliment vineri, 10 martie.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează implicaţiile la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank
[Sursa foto: Twitter]In articol:
- De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank
- Directorii Silicon Valley Bank au vândut acțiuni de milioane de dolari chiar înainte de faliment
- "Este doar vârful aisbergului"
- FMI, cu ochii pe efectele falimentului SVB
- Guvernul american nu intervine cu bani publici pentru a stopa hemoragia
Prăbușirea băncii Silicon Valley Bank, cunoscută și sub numele de SVB, este considerată cel mai mare faliment bancar de la criza financiară globală din 2008.
Citește și: Curs valutar BNR azi, 13 martie 2023. Ce s-a întâmplat peste noapte cu euro?
Silicon Valley Bank, bancă de credit pentru giganții din tehnologie, a fost al 16-lea cel mai mare creditor din SUA și a fost banca preferată pentru foarte multe startup-uri din domeniul IT&C.
De ce s-a prăbușit Silicon Valley Bank
Banca a dat faliment după ce clienții- mulți dintre ei firme de capital de risc și companii susținute de capital de risc pe care banca le-a atras
de-a lungul timpului- au început să-și retragă depozitele.Colapsul băncii Silicon Valley Bank i-a determinat pe investitori să speculeze că Fed va ezita de acum să majoreze ratele dobânzilor și ar putea să schimbe politica din ultimii ani.
Silicon Valley Bank are o relație financiară cu peste 50% din toate companiile de capitalul de risc din SUA, de aceea impactul falimentului este unul îngrijorător.
Citeste si: Cum se înțelege Maria Cârneci cu soția fiului ei? „O fată pe care nu o consider noră”- wowbiz.ro
Fondurile de capital de risc sau de capital privat au reprezentat aproximativ 56% din portofoliul bancar global al băncii în 2022, potrivit News18.com.
Directorii Silicon Valley Bank au vândut acțiuni de milioane de dolari chiar înainte de faliment
Doi dintre șefii de top ai Silicon Valley Bank au scăpat de acțiuni în valoare de milioane de dolari cu doar două săptămâni înainte ca firma să se prăbușească vineri, arată NY Post.
Directorul executiv al băncii Greg Becker a vândut acțiuni în valoare de peste 3,5 milioane de dolari, într-o vânzare automată preplanificată pe 27 februarie, potrivit unui dosar al Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA.
În aceeași zi, al treilea director financiar al băncii, Daniel Beck, a vândut acțiuni în valoare de 575.180 de dolari în acțiuni, a raportat Newsweek.
"Este doar vârful aisbergului"
Prăbușirile Silvergate și Silicon Valley Bank sunt ca niște aisberguri care se desprind din ghețarul antarctic, potrivit CP.org.
Analogia financiară cu încălzirea globală este temperatura în creștere a ratelor dobânzilor, care au crescut joia și vineri trecute până la 4,60% pentru obligațiunile pe doi ani ale Trezoreriei SUA.
În același timp, deponenții băncilor erau încă plătiți cu doar 0,2% din depozitele lor. Acest lucru a dus la o retragere constantă a fondurilor de la bănci – și la o scădere corespunzătoare a soldurilor băncilor comerciale de la Rezerva Federală (FED).
FMI, cu ochii pe efectele falimentului SVB
Fondul Monetar Internaţional (FMI) monitorizează potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare ale colapsului Silicon Valley Bank, transmite Reuters.
"Monitorizăm cu atenţie evoluţiile şi potenţialele implicaţii la adresa stabilităţii financiare şi avem încredere deplină că autorităţile din SUA iau măsurile adecvate pentru rezolvarea situaţiei", a declarat duminică un purtător de cuvânt al FMI, pentru Reuters.
Guvernul american nu intervine cu bani publici pentru a stopa hemoragia
Guvernul SUA a precizat că nu va face o injecție de capital în Silicon Valley Bank, în ciuda imenselor probleme financiare pe care la are aceasta.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen susţine că lucrează îndeaproape cu organismele de reglementare din domeniul bancar pentru a răspunde la colapsul Silicon Valley Bank şi a-i proteja pe deponenţi, dar a precizat totuşi că nu este avută în vedere o salvare a băncii via o injecţie de fonduri publice.
Președintele american Joe Biden a dat asigurări duminică, cetățenilor și firmelor americane, că prăbușirea Băncii din Silicon Valley nu va pune în pericol banii contribuabililor și că aceștia pot avea încredere că depozitele lor bancare vor fi disponibile atunci când au nevoie.


