România pare că se află într-un impas în ceea ce privește consumul de droguri. Joi, senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că a depus un proiect legislativ care prevede interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul şoferilor depistaţi sub influenţa drogurilor sau alcoolului. Acesta este însă abia un prim pas făcut într-un demers ce pare a fi unul de durată.

În ultimele săptămâni, consumul de droguri a devenit o reală problemă în țara noastră. Tot mai mulți tineri consumă substanțe interzise, provocând adevărate tragedii, iar DIICOT a făcut descoperiri șoc în urma descinderilor.

În ultimele săptămâni, consumul de droguri a devenit o reală problemă în țara noastră. Tot mai mulți tineri consumă substanțe interzise, provocând adevărate tragedii, iar DIICOT a făcut descoperiri șoc în urma descinderilo[Sursa foto: PixaBay]

Permis de conducere suspendat până la 10 ani pentru şoferii care au consumat droguri sau alcool

„Am depus, astăzi, aşa cum am promis public, un proiect legislativ menit să prevină şi să combată cu mai mare fermitate şi eficienţă traficul de droguri, care a luat o aşa amploare în ultimul timp încât am ajuns să asistăm la din ce în ce mai multe drame în societatea noastră, inclusiv la tragedii pe şoselele ţării”, scrie Cazanciuc pe Facebook.

Citește și: Drogurile fac ravagii printre adolescenți. Doi elevi au fost prinşi cu substanțe interzise la ei. Totul a avut loc în curtea unui liceu din Timișoara

Permis de conducere suspendat până la 10 ani pentru şoferii care au consumat droguri sau alcool.

Permis de conducere suspendat până la 10 ani pentru şoferii care au consumat droguri sau alcool.

[Sursa foto: PixaBay]

De asemenea, consumatorii vor intra în programe de consiliere.

„Va fi redusă la maxim durata în care consumatorii vor intra în programe de consiliere pentru a evita tragedia de la 2 Mai, al cărei autor a refuzat, la 17 ani, să urmeze asistenţa de specialitate ”,

precizează Robert Cazanciuc.

”Toleranța zero și o politică mai activă de reducere a riscurilor”

”În întreaga țară, o rețea masivă de trafic de droguri s-a răspândit și prosperă, iar aceasta operează fără a fi deranjată sau perturbată de cineva. Recent, capturile făcute în ultimele săptămâni par să fie doar o mică parte din întregul tablou, în timp ce oficialii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne par să ia în derâdere situația, publicând mesaje ironic pe platformele de socializare.

Statul se confruntă cu o dilemă complexă în ceea ce privește abordarea consumului de droguri și evenimentele precum festivalurile. Există două abordări principale: toleranță zero și o politică mai activă de reducere a riscurilor. Abordarea de toleranță zero implică aplicarea strictă a legilor și interdicțiilor privind drogurile, cu accent pe pedepse și control riguros. Cu toate acestea, această politică a fost criticată și considerată falimentară de către unii experți. Ea poate duce la încărcarea sistemului penitenciar cu persoane condamnate pentru infracțiuni legate de droguri și poate afecta negativ viitorul acestor indivizi, aducându-i în contact cu mediul infracțional din penitenciare”, a explicat în exclusivitate pentru stirilekanald.ro Mihai Bogdan Curelea, Președintele Asociației de Luptă Antidrog.  

De asemenea, Bogdan Curelea a spus că indiferent de reguli, toxicomanii vor găsi o cale astfel încât să consume substanțele periculoase, iar festivalurile sunt mediul în care ei se simt în largul lor.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: A fost declarată stare de urgență pe teritoriul SUA. Sunt așteptate "consecinţe cu potenţial mortal"- wowbiz.ro

Citește și: Un copil de un an din SUA și-a pierdut viața din cauza unei supradoze de droguri, iar alți trei sunt în stare gravă la spital: ”Mi-e dor de el, îl vreau înapoi”

”Pe de altă parte, abordarea de reducere a riscurilor se concentrează pe prevenirea efectelor negative ale consumului de droguri. Aceasta implică furnizarea de informații, educație, servicii de reducere a riscurilor și tratament pentru dependență.

Experții susțin că, indiferent de câte reguli și interdicții impune statul, un toxicoman care are dependență va căuta să consume droguri. Prin urmare, accentul se pune pe protejarea sănătății și siguranței consumatorilor, în loc de pedepsirea lor. În ceea ce privește festivalurile, acestea reprezintă un mediu special, unde consumul de droguri poate fi o problemă majoră. Statul trebuie să găsească un echilibru între asigurarea siguranței participanților și respectarea legilor. Abordarea activă de reducere a riscurilor poate implica furnizarea de informații despre substanțele consumate, facilitarea accesului la servicii medicale și consiliere în caz de supradoză, și monitorizarea evenimentelor pentru a preveni situațiile periculoase”,  a adăugat Președintele Asociației de Luptă Antidrog.   

Agenția Națională Antidrog recunoaște că cifrele sunt foarte probabil subestimări ale mortalității indirecte legate de droguri

Statisticile în România arată îngrijorător, specialistul precizând că este foarte probabil ca cifrele să fie în realitate mai mari.

Statisticile în România arată îngrijorător, specialistul precizând că este foarte probabil ca cifrele să fie în realitate mai mari.

Statisticile în România arată îngrijorător, specialistul precizând că este foarte probabil ca cifrele să fie în realitate mai mari.

[Sursa foto: PixaBay]

”Statul se confruntă cu o problemă gravă legată de consumul de droguri în rândul tinerilor, iar ultimele cifre disponibile arată că, în 2021, au fost înregistrate 30 de decese asociate consumului de droguri în România. Cu toate că există o ușoară scădere față de anii precedenți, Agenția Națională Antidrog recunoaște că aceste cifre sunt foarte probabil subestimări ale mortalității indirecte legate de droguri. Cu privire la decesele survenite în cadrul festivalurilor și altor evenimente similare, nu există încă date precise cunoscute autorităților, în parte datorită numărului limitat de astfel de evenimente și în parte pentru că doar recent a fost realizat un prim studiu cu privire la consumul de droguri în rândul tinerilor care participă la medii recreaționale, cum ar fi festivalurile, concerte, cluburile și barurile. Studiul menționat relevă că aproximativ 41% dintre respondenți au considerat că este foarte ușor sau destul de ușor să obțină droguri în astfel de medii recreaționale, în timp ce doar aproximativ 18% au afirmat că este imposibil. Aceste cifre ilustrează nevoia de a aborda problema consumului de droguri în rândul tinerilor într-o manieră mai amplă și de a dezvolta strategii și politici eficiente pentru a preveni riscurile asociate”,  a declarat Bogdan Curelea.

Citește și: UPDATE-EXCLUSIV- Trafic de droguri într-unul dintre cele mai mari lanțuri de farmacii din România. Anchetatorii au ridicat zeci de mii de comprimate și plasturi cu fentanyl

Desigur, România nu este singura țară care se confruntă cu cazuri îngrijorătoare în ceea ce privește consumul de droguri, însă diferența constă în abordarea acestei probleme.

 România nu este singura țară care se confruntă cu cazuri îngrijorătoare în ceea ce privește consumul de droguri, însă diferența constă în abordarea acestei probleme.

România nu este singura țară care se confruntă cu cazuri îngrijorătoare în ceea ce privește consumul de droguri, însă diferența constă în abordarea acestei probleme.

[Sursa foto: PixaBay]

”Aici, consumul de droguri la festivaluri este ilegal și sancționat conform legii. Autoritățile române, în general, oferă servicii de prim ajutor și consiliere medicală la festivaluri, dar nu există servicii de testare sau de verificare a substanțelor consumate. Consumatorii de droguri pot fi sancționați penal, ceea ce poate avea consecințe grave asupra vieții lor. În contrast, unele țări, precum Marea Britanie, Olanda, Austria, Elveția și Portugalia, au implementat servicii de testare a drogurilor la festivalurile lor. Aceste servicii permit participanților să-și testeze substanțele pentru a afla conținutul chimic și potențialele pericole. Scopul acestor servicii este de a oferi consumatorilor informații pentru a lua decizii mai sigure și pentru a reduce riscurile asociate consumului de droguri. Aceste abordări se bazează pe reducerea daunelor și educație”, spune Președintele Asociației de Luptă Antidrog.    

Fentanil și Oxicodonă expirate, vândute de un farmacist

Recent, un farmacist care ar fi vândut mii de pastile ce conțin ca substanță activă Fentanil și Oxicodonă a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Bărbatul colabora și cu un coleg de muncă încă din anul 2019, iar comprimatele, care erau și expirate ajungeau și la concertele și festivalurile din țară.

Citeste si: Veste bună pentru femeile din țara noastră! Indemnizația pentru creșterea copilului ar putea crește considerabil- kfetele.ro

Citeste si: Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

„Nu ține medicamentele pe care le scoate din circuitul legal acasă, ci le păstrează la sediul firmei, de unde periodic, pe baza comenzilor pe care i le dădeam întru-un limbaj codificat, mi le aducea acasă”, spune bărbatul. Discuția dintre cei doi este halucinantă.

Citește și: Cum funcționa ”Fabrica de vise” de la Iași? Polițistul care ambala dulciuri cu canabis primea aproximativ 70 de lei pe zi

Colaborator: Voiam să discut cu tine, am niște cereri pentru tine, că cică sunt niște concerte weekendul viitor. Da, weekendul viitor sunt 2 sau 3 concerte aici în București.

Farmacist: Păi și trebuie să pregătim? Colaborator: Îmi trebuie neapărat Fentanil de 100, Oxy... Farmacist: Oxy, ce mi-ai zis tu... Colaborator: Da, de la urgență mi-a spus...

Farmacist: Dar acum, la următoarea tură o să fie ceva de 40, pentru că din ăla am strâns mai mult în perioada în care ai lipsit tu, gândindu-mă la abonament, dar ajung la stoc zero și trebuie să mă apuc să le strâng pe alea din țară pe care le mai am păstrate undeva. Dau drumul la asta?

Colaborator: Da!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si