FMI: Economia mondială va suferi cel mai rău an de la Marea Criză din anii 1930
Fondul Monetar Internațional (FMI) a oferit marți o perspectivă economică mondială cu privire la impactul pandemiei de coronavirus.
„Economia mondială va suferi cel mai rău ani de la Marea Depresiune din anii 1930”, se arată în ultima prognoză a Fondului Monetar Internațional.
Fmia a anunțat marți că se așteaptă ca economia globală să scadă cu trei la sută în acest an. Acest lucru reprezintă o scădere mult mai mare decât scăderea de 0,1% în timpul recesiunii din 2009.
Cu toate acestea, FMI prognozează că emonomia globală va recupera terenul pierdut, cu o creștere de 5,8% în 2021, dar perspectiva este incertă.
Citeste si: Decretul de prelungire a stării de urgență. Măsurile, punct cu punct
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Evaluarea sumbră reprezintă o scădere peste așteptări a FMI. În ianuarie, înainte ca focarul de coronavirus să apară ca o amenințare globală gravă, organizația internațională avea în vedere o creștere modestă de 3,3% în acest an.
Cu toate acestea, măsurile de anvergură împotriva pandemiei- blocajele, restricțiile de călătorie, oprirea întreprinderilor și distanțarea socială- au condus activitățile economice la o oprire bruscă.
FMI spune că Europa- epicentrul pandemiei- a fost lovită mai rău. Se estimează contracții economice de 7,5% în cele 19 țări din zona euro și 6,5% în Regatul Unit.
Citeste si: Iohannis: „Se pot plafona prețurile” la medicamente și alimente
Se pregonizează că comerțul mondial va scădea cu 11% în acest an înaintet de creșterea de 8,4% în 2021.
FMI însoțește prognozele sale cu un avertisment privind existența mai multor factori necunoscuți: inclusiv căile pe care le va lua virusul, eficacitatea politicilor luate pentrua conține focarul și limitarea daunelor economice și incertitudinea asupra situației în următoarele luni.