Guvernul pregătește schimbări importante la Pilonul II de pensii. Cum sunt afectați românii care cotizează lunar din salariu

Guvernul pregătește schimbări importante la Pilonul II de pensii, pensiile obligatorii administrate privat.

Executivul pregătește modificări în cazul pensiilor private. Conform unui proiect de Ordonanță de urgență lansat în dezbatere publică pe 4 martie de Ministerul Muncii, actul de aderare la Pilonul II va putea fi semnat și electronic.

Contribuția la Pilonul II de pensii este în prezent de 4,75% din venitul brut. Sumele sunt virate lunar către fondurile de pensii private obligatorii, prin intermediul casei de pensii.

Conform legii, în cadrul sistemului pensiilor administrate privat – Pilon II, contribuțiile nete ale participanților sunt garantate.

Tinerii care intră pe piața muncii vor putea fi participanți la un fond de pensii din Pilonul II, în urma semnării unui act de aderare individual.

Procedura va putea fi aplicată și prin mijloace de comunicare la distanță, informează EVZ.ro. Mulți dintre angajații români nici nu știu care sunt fondurile de pensii unde le sunt direcționați lunar banii.

Schimbări la Pilonul II de pensii

Potrivit noilor modificări, supuse dezbaterii publice, administratorii vor avea posibilitatea de a investi până la 10% din activele totale în fonduri de investiții, față de 5% cât este în prezent.

De asemenea, administratorii fondurilor de pensii vor putea investi activele fondurilor și în conturi și depozite în valută, nu doar în lei, ca până acum. 

La sfârșitul anului 2024, 8,3 milioane de români erau înscriși în fondurile de pensii obligatorii administrate privat (Pilonul II).

Valoarea totală a sumelor administrate a depășit 150,8 miliarde lei, marcând o creștere de 19% față de 2023, un record absolut pentru sistem, potrivit APAPR (Asociația Administratorilor Fondurilor de Pensii).

De asemenea, 720.000 de români au acumulat în conturile lor din Pilonul II sume mai mari de 50.000

de lei fiecare, conform estimărilor APAPR.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu

(sursa foto: Gov.ro)

Proiectul de  Ordonanță  de urgență, lansat în dezbatere publică pe 4 martie de Ministerul Muncii, aduce mai multe modificări în domeniul pensiilor private, atât pentru pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II), cât și pentru cele facultative (Pilonul III).


Îți Recomandăm Și...