Huiduitul la proteste, sanctionat cu inchisoarea

In incercarea de a tine un control cat mai strans asupra populatie tot mai nemultumita de nerealizarile guvernarii, coalitia PSD-ALDE apeleaza la proiecte de lege cat mai ciudate.

A.L., miercuri 08 noiembrie 2017 , 09:59

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Intr-o campanie demna de transformarea tarii intr-un stat politenesc, autoritatie doresc implementarea de proiecte care sa sporeasca atributiile politistilor si a jandarmilor, introducerea de noi sanctiuni si infractiuni si chiar pedepse cu inchisoare pentru fapte ce pana in acum erau sanctionat doar contraventional. (Despre aceste proiecte AICI si AICI)

APADOR-CH cere guvernantilor sa clarifice si chiar sa elimine anumite prevederi din acest proiecte deoarece ar putea naste abuzuri ale fortelor de ordine si chiar grave ale incalcari ale drepturilor omului.

Un astfel de exemplu este incriminarea intr-un din aceste proiecte a si pedepsire cu inchisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a „intrebuinta cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine este atat de larga si de vaga incat orice gest sau cuvant dezagreat de un politist poate fi calificat drept comportament infractional (infractiunea de ultraj). Atfel, oamenii pot fi ridicati si condamnati si pentru practici extrem de des intalnite la proteste, precum huiduitul.

Redam mai jos integral comunicatul de presa al APADOR-CH:
APADOR-CH a transmis Ministerului Afacerilor Interne o serie de comentarii pe marginea proiectelor de modificare a legilor din domeniul ordinii publice, aflate in dezbatere pe site-ul ministerului. Modificarile propuse la Legea 61/1991 (a ordinii si linistii publice), la Legea 218/2002 (a politiei) si la OUG 104/2001 (a politiei de frontiera) sunt pe alocuri de natura sa incalce drepturi si libertati sau permit, prin ambiguitatea lor, abuzuri pe care organele de ordine ar putea sa le faca la adresa cetateanului.

De aceea APADOR-CH a cerut clarificarea acestor propuneri sau eliminarea unora dintre ele.

Exemple de propuneri controversate  de modificare a legilor politiei:

Propunerea de incriminare si pedepsire cu inchisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a „intrebuinta cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene” la adresa organelor de ordine este atat de larga si de vaga incat orice gest sau cuvant dezagreat de un politist poate fi calificat drept comportament infractional (infractiunea de ultraj).

Spre exemplu, in cadrul unei adunari publice, nemultumirea, protestul se exprima si sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de politist drept „cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare”, astfel ca toate persoanele participante la acea adunare publica pot deveni autori ai infractiunii de ultraj. in prezent, in art. 257 din Codul penal este incriminata o forma a ultrajului verbal, si anume ultrajul comis prin amenintare.
Amenintarea este o fapta mai grava decat „jignirea” si de aceea sanctionarea penala a celui care ameninta un politist se justifica prin pericolul unei astfel de fapte. Dar, altul, mai scazut, este pericolul unor „gesturi, cuvinte sau expresii jignitoare”. in plus, jurisprudenta CEDO accepta exprimari socante si chiar ofensatoare atunci cand se urmareste atragerea atentiei asupra unor chestiuni de interes public.  APADOR-CH solicita eliminarea completa a acestei propuneri de reincriminare in Legea 61/1991.

Introducerea unui nou caz de privare de libertate – „retinere administrativa” – adica posibilitatea ca politistul sa ii interzica unei persoane sa paraseasca un anumit spatiu, desi in legea politiei avem deja procedura „conducerii administrative” la sectie care este o masura similara.  Textul de lege propus nu prevede nicio limitare in timp a duratei retinerii administrative, nici procedura dispunerii ei si nici care sunt drepturile si garantiile persoanei retinute administrativ. O astfel de reglementare, in mod vadit lacunara, nu poate fi folosita ca temei pentru privarea de libertate a unei persoane, ca atare  APADOR-CH a cerut eliminarea acestei propuneri din Legea 218/2002.

Introducerea unei notiuni vagi precum „pozitie inofensiva” pe care o persoana care face obiectul cercetarii politienesti ar trebui sa o adopte – APADOR-CH cere definirea acestei pozitii, in caz contrar fiecare politist va avea libertatea de a-si imagina cum doreste aceasta „pozitie inofensiva”, chiar si pe burta cu mainile la spate.
Definirea mai clara a unor notiuni introduse suplimentar in Legea politiei, ce vizeaza fotografierea, amprentarea si controlul corporal sau al bagajelor


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Dezvăluiri cutremuratoare despre cele două fete ucise pe trotuar: "Rochiţa... Dezvăluiri cutremuratoare despre cele două fete ucise pe trotuar: "Rochiţa aceasta trebuia să o îmbrace la ziua ei"
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel... Diana Şoşoacă s-a dat în spectacol, în plenul Parlamentului: l-a chemat pe Marcel Ciolacu la protestul din 7 martie şi a desfiinţat bugetul
monitorulcj.ro
Studenție la UMF pe timp de pandemie. „Practica în spital este realitatea profesiei pe... Studenție la UMF pe timp de pandemie. „Practica în spital este realitatea profesiei pe care ne-o alegem!”
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
infoactual.ro
Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a... Andreea Marin a vrut să își pună capăt zilelor: “Cum a fost cazul Mădălinei.” Cine a salvat-o!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si