Alegeri în România. Pe 24 noiembrie 2024, românii de pretutindeni își aleg președintele pentru următorii cinci ani. Ce incidente se întâmplă la urne, în ziua alegerilor prezidențiale?

UPDATE 20.40. Câte incidente au avut loc în ziua alegerilor

Ministerul de Interne a primit, până la ora 20.00, peste 340 de sesizări şi a aplicat mai multe amenzi, în valoare de 96.000 de lei.

Se fac cercetări în cazul a 59 posibile infracţiuni.

”Cea mai recentă centralizare a incidentelor electorale arată că, de la începerea votării, au fost primite 342 de sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni în legătură cu procesul electoral: 97 dintre sesizări nu s-au confirmat, iar 61 sunt în curs de verificare. Din totalul sesizărilor, 7 nu erau de competenţa structurilor MAI aşa că  două au fost transmise către Autoritatea Electorală Permanentă, una către Biroul Electoral Central şi patru către Birourile Electorale Judeţene”, a transmis, duminică seară, MAI, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că poliţiştii au aplicat 80 de sancţiuni contravenţionale sub formă de avertisment şi 52 de amenzi în valoare de peste 96.000 de lei. Totodată,  efectuează cercetări cu privire la 59 de posibile infracţiuni.

Update 20:30. Un oltean s-a ales cu dosar penal după ce ar fi votat și la Spitalul Județean de Urgență Slatina, unde este internat, dar și la domiciliul său din Coteana, cu urna mobilă.

O altă tentativă de fraudă la vot a fost descoperită în Mehedinți. Un bărbat în vârstă de 41 de ani din Caracal ar fi încercat să voteze chiar dacă își exprimase deja alegerea. Și el s-a ales cu dosar penal.

Mai multe detalii AICI.

Update 19.30. Poliția Română a deschis un dosar penal după ce un alegător din Timiș a intrat în secţia de votare cu o armă la el.

Detalii aici.

Update 19.00.  O femeie care de 25 de ani nu mai are cetăţenie română a mers, duminică, şi a votat la o secţie amenajată în municipiul Râmnicu Vâlcea. Poliţia a fost sesizată şi face verificări cu privire la acest caz. Detalii aici.

Citește și: VIDEO La 109 ani, un veteran de război a făcut totul ca să poată alege la prezidențiale. Bătrânul a votat la urna mobilă

Update 18.00.  O femeie de 48 de ani din județul Prahova și-a dorit atât de mult să pună ștampila pe candidatul favorit la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie încât a trecut la un "furt de identitate". Detalii aici

Ce fel de incidente la vot au apărut în Constanța

Polițiștii din constanța au fost sesizați în data de 24 noiembrie cu privire la mai multe incidente legate de procesul de vot. În jurul orei 14.10, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 3 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că, în Secția de votare nr. 28, o persoană ar fi fotografiat buletinul de vot.

Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă. În jurul orei 12.30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 2 Poliție au fost sesizați cu privire la faptul că într-o locație de pe strada Adamclisi, în apropierea unor secții de votare, se comercializeza băuturi alcoolice.

În toate aceste cauze au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în baza Legii nr. 370/2004.

UPDATE 17.50. Situația centralizată a incidentelor, de la Poliția Română

Poliția Română a oferit informații de ultimă oră legate de procesul de vot din România. Potrivit datelor centralizate la nivelul Centrului Național de Conducere Integrată, de le începerea votării s-au primit 208 sesizări cu privire la săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral.

107 sesizări s-au confirmat, 42 sunt în curs de verificare, iar 59 nu s-au confirmat.

În legătură cu două dintre sesizări s-a stabilit că nu erau de competența MAI așa că una a fost transmisă pentru soluționare către Autoritatea Electorală Permanentă, iar a doua către un birou electoral județean.

Au fost aplicate 80 de sancțiuni contravenționale, respectiv 56 de avertismente și 24 de amenzi în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracțiuni.

UPDATE. Propagandă electorală în ziua votului prin mesaje telefonice

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiu public, cu privire la faptul că o persoană necunoscută ar fi trimis mesaje telefonice prin care ar fi îndemnat cetățenii să voteze un anumit candidat la funcția de președinte al României, după încheierea campaniei electorale, Centrul de Comunicare Județean Constanța a transmis:

La data de 24 noiembrie a.c., în jurul orei 14.40, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Constanța – Secția 1 Poliție au fost sesizați prin 112 cu privire la aspectele precizate anterior.

În cauză polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale ce se impun.

UPDATE Un vasluian a venit la urne băut și a încercat să voteze cu buletinul expirat

Un bărbat din comunva Tătărăni, Vaslui, a fost amendat după ce a încercat să voteze cu buletinul expirat. Oamenii legii au constatat că scandalagiul băuse înainte de a se prezenta la urne.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Povestea contelui mutat în România după ce s-a îndrăgostit de Transilvania. Tibor Kalnoky a creat un loc „ieșit din basm” la Micloșoara- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

„Bărbatul în vârstă de 51 de ani din comuna Tătărăni a fost sancţionat contravenţional cu avertisment pentru că avea cartea de identitate expirată şi cu amendă în cuantum de 200 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice în incinta secţiei de votare”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Oana Şopu, potrivit Agerpres.

UPDATE. Incident privind solicitarea urnei mobile

La data de 24 noiembrie 2024, în jurul orei 12.30, polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Galda de Jos s-au sesizat, din oficiu, cu privire la faptul că, la data de 23 noiembrie 2024, un bărbat de 57 de ani, din comuna Ighiu, ar fi completat cererea de urnă mobilă pentru un cetățean pe care ar fi depus-o, ulterior, la o secție de vot din comuna Ighiu.

Comisia de vot care însoțește urna mobilă, deplasată la domiciliul bărbatului, a constatat că acesta nu a solicitat urna mobilă, pentru a-și exercita dreptul la vot.

Cercetările sunt continuate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătorie Alba Iulia, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptă prevăzută și pedepsită de art. 322 alin. 1 din Codul Penal.

Alegeri în România. Peste 80 de incidente până la ora 14.00

UPDATE: Un bărbat cu viză de flotant spune că nu a fost lăsat să voteze la referendumul din Capitală. Omul precizează că a fost lăsat să își exprime alegerea doar după ce a contactat AEP.

„M-am întors în secție, am intrat și am zis că aș vrea să votez pentru referendum deoarece am viză de flotant activă și am sunat la AEP, unde mi s-a zis clar că pot să votez. În momentul în care am menționat cuvântul AEP, li s-au dilatat pupilele și au spus ”da, imediat, vreau să sun la call center și să vorbesc despre asta”. Au vorbit timp de un minut, s-a întors presupusa președintă de secție, s-a rezolvat totul într-un minut, am intrat în cabina de vot, am votat, am semnat pe lista suplimentară și așa s-a încheiat procesul”, a relatat Dominic pentru Ziare.com.

Mai multe detalii AICI.

UPDATE. Un număr de 80 de incidente electorale au fost sesizate autorităţilor pe timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale, până la ora 14.00, a anunțat MAI.

Dintre acestea, 43 au fost confirmate, alte 21 nu s-au confirmat, iar restul sunt în curs de verificare, a transmis purtătorul de cuvânt al al instituției, Monica Dajbog. Totodată, se fac cercetări privind opt posibile infracţiuni.

„De la începerea votării, au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate, 16 sunt în curs de verificare şi 21 neconfirmate. Au fost aplicate 34 de sancţiuni contravenţionale: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei şi 27 de avertismente. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la 8 posibile infracţiuni”, a declarat Monica Dajbog.

Încă de pe 23 noiembrie, polițiștii s-au confruntat cu incidente neplăcute. Mai multe cazuri de propagandă electorală au fost sancționate, având în vedere încheierea campaniilor electorale.

Incidente alegeri prezidențiale 2024

Sancțiuni pentru propagandă electorală, cu o zi înainte de alegerile prezidențiale

În județul Botoșani, campania electorală a continuat și pe 23 noiembrie, deși, conform legii, era interzis. Polițiștii au intervenit în cazul mai multe cazuri, după ce au observat în mediul online mai multe persoane care postau conținut cu caracter electoral, cum ar fi încurajarea vreunui candidat sau expunerea preferințelor.

Polițiștii au aplicat, în aceste condiții, contravenții de 7.500 de lei, în șașe din cele 11 cazuri confirmate de continuarea a propagandei electorale.

Citește și: Alegerile prezidențiale din 2024 în România, Turul I: Secțiile de votare s-au deschis. Prezența la vot în timp real

"Angajații Ministerului Afacerilor Interne au preluat în pază cele 433 de secții de votare din județul Botoșani, fără incidente.

Cei peste 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră s-au asigurat că materialele necesare votării au ajuns în siguranță la secțiile de votare și au început misiunea de pază și protecție a acestora.

Până în acest moment la nivelul județului nostru au fost înregistrate 22 de semnalări de continuare a propagandei electorale, dintre care 11 nu s-au confirmat, cinci sunt în curs de verificare, iar în șase dintre cazuri au fost aplicate sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare totală de 7.500 de lei.

Incidentele electorale vizau postarea pe rețelele de socializare a unor mesaje cu caracter electoral, deși acest lucru este interzis.Conform art. 55 lit. t) din Legea nr. 370 din 20 septembrie 2004, pentru alegerea Președintelui României, constituie contravenții, dacă acestea nu constituie infracțiuni: „continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia..()”

Potrivit Deciziei nr. 4546/2014 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, în România, rețelele de socializare sunt considerate spațiu public.

Astfel, continuarea promovării electorale în afara perioadei permise de lege este interzisă, inclusiv în aceste medii, conform legislației în vigoare.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizate și pe parcursul acestei nopți pentru prevenirea și gestionarea oricărui tip de incident care are legătură cu procesul electoral", au transmis autoritățile din Botoșani.

Citește și: Unde votez la alegerile prezidențiale: Lista secțiilor de votare 2024. Scrie CNP-ul tău aici și află care este secția la care ești arondat

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Proces deschis la două zile după moartea lui Silviu Prigoană. Motivul halucinant care stă la baza deciziei- radioimpuls.ro

Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro

Situția a fost asemătoare și în județul Dolj. Autoritățile s-au confruntat cu campania electorală continuată în online și au intervenit în 11 cazuri. În trei dintre acestea, autoritățile au aplicat sancțiuni, urmând ca în celelalte să continue cercetările.

"În ultimele 24 de ore, poliţiştii doljeni au efectuat verificări cu privire la 11 cazuri de continuare a campaniei electorale în mediul online.

În 3 din aceste situații au fost aplicate sancțiuni contravenționale( o amenda și două avertismente), iar în celelalte 8 situații se continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor aspectelor pentru individualizarea faptei, urmând ca la finalizarea acestora sa fie dispuse masuri legale", au transmis autoritățile din Dolj.

Secție de vot, în flăcări, în Dâmbovița

Secția de vot nr. 333, aflaată în incinta căminului cultural din localitatea Puntea de Greci, a fost cuprinsp de flăcări sâmbătă seara. Incendiul a distrus acoperișul clădirii, iar de mutarea secției de vot s-au ocupat Instituția Prefectului Dâmbovița și Autoritatea Electorală Permanentă – Direcția Județeană Dâmbovița. Buletinele de vot au reușit a fi salvate din flăcări.

„În județul Dâmbovița a fost înregistrată o sesizare referitoare la producerea unui incendiu la acoperișul căminului cultural din localitatea Puntea de Greci.La fața locului s-au deplasat polițiștii Secției nr. 10 Poliție Rurală Petrești și pompierii din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, pentru asigurarea măsurilor de siguranță publică și lichidarea incendiului.Garda de Intervenție Vișina acționează cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, Detașamentul de Pompieri Găești intervine cu două autospeciale de stingere, iar Detașamentul de Pompieri Titu intervine cu o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțimi”, a transmis Centrul Județean de Comunicare.

Buletine de vot ștampilate înainte de alegeri, în diaspora

George Simion, candidat AUR, a identificat la secția de vot din Watford, Marea Britanie, patru buletine de vot deja ștampilate.

Scandal într-o secție de vot, în Constanța

La o secíe de vot din Constanța, un cetățean a creat agitație și panică. A fost nevoie de intervenția autorităților.

"Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, privind o persoană care ar fi provocat scandal în incinta unei secțiie de votare din municipiul Constanța, Centrul de Comunicare Județean Constanța este abilitat să comunice următoarele.

La data de 24 noiembrie a.c., în jurul orei 09.30, la Secția de votare nr. 184 s-a prezentat un bărbat în stare de agitație.

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au intervenit, procedând la consilierea persoanei în cauză, ulterior aceasta și-a exercitat dreptul de vot și a părăsit secția de votare", se arată în comunicatul transmis de autorități.

Furt de panouri și amenzi în ziua alegerilor, la Iași

Poliţiştii din Iași s-au confruntat cu mai multe încălcări ale legii în ziua prezidențialelor. Aceștia au întocmit un dosar penal pentru furtul unui panou electoral. În ultimele 24 de ore au acordat două amenzi, dar şi un avertisment, pentru continuarea campaniei după ce aceasta s-a încheiat în mod oficial.

Diana Șoșoacă, live pe TikTok din cabina de vot

Diana Șoșoacă a făcut un live pe TikTok în timp ce se afla în cabina de vot. În timp ce se afla în direct pe rețeaua de socializare, aceasta și-a scris numele, partidul din care face parte și s-a votat singură.

Citește AICI pentru mai multe informații.

O femeie a primit o amendă usturătoare după ce a pozat buletinul de vot

Femeia a fost trădată chiar de telefonul cu care făcea poza. Mai precis, în momentul realizării fotografiei, blițul dispozitivului a fost pornit. Potrivit Ora de Sibiu, doamna a primit o amendă în valoare de 1.000 de lei.

Situația s-a repetat și în Craiova, unde o femeie de 39 de ani a fotografiat buletinul de vot. Încălcând legea, cetățeana a fost sancționată contravențional.

"Poliţişti din cadrul Secţiei 5 Poliţie Craiova s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în incinta secției de votare nr.75, din municipiul Craiova, o persoană a efectuat fotografii cu telefonul mobil în cabina de vot.

În fapt, a fost identificată o femeie, de 39 de ani, din localitate, care a fotografiat buletinul de vot.

Aceasta a fost condusă la sediul poliției, unde a fost sancționată contravențional, conform prevederilor Legii nr.370/2004", au transmis autoritățile.

Cercetată pentru fraudă la vot, în Slatina

O femeie în vârstă de 67 de ani este cercetată după ce s-ar fi prezentat cu două buletine la secția de votare nr.309 din localitate Spineni, Olt. Aceasta ar fi primit două buletine de vot. Polițiștii au deschis un dosar penal.

"O femeie de 67 de ani, din municipiul Slatina, s-ar fi prezentat cu două acte de identitate la Secția de votare nr. 309, din localitatea Spineni și ar fi primit două buletine de vot, pe care le-ar fi ștampilat și introdus în urnă.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, cercetările fiind continuate pentru stabilirea situației de fapt", au transmis autoritățile.

Acuzații de fraudă în cadrul unei secții de votare din Giurgiu. Cristian Popescu a sunat la 112

Cristian Popescu Piedone s-a dus la Secția 173 din satul Milcovățu, comuna Letca Nouă pentru a discuta cu președintele de acolo. Fostul primar al Sectorului 5 a primit filmări în care mai multe persoane intră câte două în cabinele de vot.

Citește mai multe detalii AICI.

Diana Șoșoacă, scadal în secția de votare

După ce a făcut live în cabina de vot, Diana Șoșoacă a mai fost implicată într-un scandal. A cerut să fie împușcată, după ce a intrat într-un conflict un bărbat.

" Hai mă, ai tupeu să mă împuști, sau îți trag eu una? Boșorog nenorocit(...), ați distrus țara asta. Hai treci încoace, să vedem cum ne împușcăm, că-ți dau două de-ți vine mintea. Hai mă, vino încoa', să mă împuști. Băi jegosule, bă, nu te vezi?", striga Diana Șoșoacă la bărbat, în timp ce transmitea live incidentul, cu telefonul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si