
Klaus Iohannis, mesaj de 24 ianuarie 2021: Să facem din proiectul ”România Educată” unul dintre pilonii centrali ai următorilor an
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, duminică, un mesaj cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române.
” Aducem astăzi un omagiu triumfului idealului Unirii Principatelor Române din 1859. Într-o simbioză politică şi socială cu adevărat istorică, poporul şi elitele vremii şi-au impus ţelul în interiorul şi în afara graniţelor: unitatea românilor din cele două Principate, Moldova şi Ţara Românească. Acest moment strălucit nu s-ar fi putut înfăptui fără contribuţia decisivă a unei personalităţi remarcabile. Dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti, a fost un eveniment gândit cu iscusinţă de cei din interiorul şi din afara statului, români devotaţi şi prieteni străini care au
Acesta apreciază că, printr-o inovaţie politică şi juridică greu de imaginat în climatul european de atunci, ”unioniştii generaţiei paşoptiste au înfruntat forţele potrivnice şi au realizat primul pas important în făurirea României moderne”.
”Alexandru Ioan Cuza a edificat osatura instituţională, administrativă şi juridică a statului român”
”Reformele care au urmat au pus bazele unui proces ireversibil de sincronizare şi armonizare a spaţiului politic şi social românesc cu cel european.
Acestaconsideră că este necesar să depăşim centralismul administrativ, un veritabil obstacol în calea modernizării actuale a României.
”Avem nevoie de o nouă paradigmă a descentralizării, care să încurajeze eficienţa prin delegarea mai multor sarcini către administraţiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetăţenilor şi pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României. În plus, politizarea instituţiilor, o practică toxică şi de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluţia este să lăsăm meritocraţia să iasă la suprafaţă”, afirmă şeful statului.
Klaus Iohannis este de părere că multe dintre idealurile care i-au animat pe unioniştii de la 1859 îi animă încă pe români
”În acelaşi timp, România are un nou rol istoric, iar parcursul de acum se leagă indisolubil de apartenenţa la Uniunea Europeană şi la NATO.
Citeste si: Cine sunt oamenii care au făcut posibilă Unirea Principatelor Române ”Mica Unire”